Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
Kastamonu'ya özgü yemekler arasında etli ekmek, banduma, kuyu kebabı, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, mıklama, üryani eriği hoşafı, patates paçası, İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
Yüzyıllarca değişime uğrayan Tosya, şimdilerde pirincin anavatanı olarak kabul görüyor. Bölgede ilk pirinç tarımına 1500'lü senelerde başlandığı bilinmekle birlikte, Ilgaz Dağı'ndan gelen Devrez Suyu, toprağı pirinç tarımına uygun hale getirmiş. Tosya pirinci oldukça ünlüdür.
İlgili 29 soru bulundu
Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
Kastamonu - Tosya arası ortalama otobüs bileti fiyatı ₺214.
Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde eve davet edilen misafirlere yapılan Hindi Bandumasından sonra ikram edilen cırık tatlısı, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Son yıllarda gastronomi alanında adından sıkça söz ettiren Kastamonu'nun yöresel lezzetlerine coğrafi işaret alınması süreci devam ediyor.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Kastamonu denilince ilk akla gelen tatlı çekme helva...
Kastamonu'nun meşhur çekme helvası ağızda dağılan bir lezzet.
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
Kastamonu, Karadeniz'de kirlenmemiş, betonlaşmamış 135 km. kıyı bandıyla deniz, kum ve güneş arayanlara da hitap etmektedir. Bu yılı bandında çok sayıda doğal kumsal ve bunların ardından yoğun bir orman örtüsü bulunmaktadır. Çatalzeytin'deki Ginolu ile Cide'deki Giderus koyları Karadeniz'in en güzel koylarıdır.
Sarımsak denilince akla gelen ilk sarımsak çeşitleri arasında Kastamonu Taşköprü sarımsağı yer alır.
Pişmaniyenin bir türü olan çekme helva, 1800'lü yıllarda Kastamonu'da üretilmeye başladı.
Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu'da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adetinin Anadolu'nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıkmıştır.
Kışlar soğuk ve yağışlı, Yazlar sıcak ve kurak geçer. İlkbahar ve sonbahar en çok yağışın düştüğü aylardır. Yükselti farkı sebebiyle yüksek kesimlerdeki köylerde kar kalınlığı 1-1,5 metreyi aşabilmektedir.
Kastamonu merkezde yıllık sıcaklık ortalaması 9,8 °C düzeyindedir. Bu ortalama ile Kastamonu kendisine komşu diğer illere göre daha düşük bir sıcaklık ortalamasına sahip olup, bunun nedeni morfolojik yapıdır. Kastamonu'da diğer komşu illere göre tek iklim tipi yerine iki iklim tipi de etkili olmaktadır.
Patates Paçası
Haşlanmış patatesin püre haline getirilerek nişasta, yoğurt ve Taşköprü sarımsağı ile karıştırılıp ocakta ya da fırında pişirilmesiyle hazırlanan bu yemeği denemenizi tavsiye ediyoruz.
Vedat Milor'un programında övdüğü bir başka Kastamonu lezzeti Nail Usta'nın Kastamonu Döneri'ydi.
Cırık tatlısı, en güzel Devrekani ilçemizde yenir, en güzelde Devrekani'de yapılır.
Banduma, özel günlerde tavuk ya da hindi suyuna dilimlenmiş serme ekmeğinin bandırılması ile yapılır. Adını da bu bandırma işleminden almaktadır. Bandrılan serme ekmekleri tepsiye dizilir ve her katına bol eritilmiş tereyağ ve ceviz dökülür ortasına da hindi ya da tavuk eti konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri