İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
İlimizin tarım ve hayvancılığa uygun olmasının sonucu olarak gıda ürünleri imalatı öne çıkmaktadır.
Zengin orman varlığına sahip olan Kastamonu'da ağaç, ağaç ürünleri ve mobilya imalatı lokomotif sektör olarak öne çıkmaktadır.
Kıyı kesimindeki ormanlık alanda, iğne yapraklı ağaç türlerinden kızılçam, sarıçam, karaçam, köknar, porsuk, yapraklı türlerden ise kayın, meşe, dişbudak, akçaağaç, kızılağaç, karaağaç, kestane, ıhlamur, şimşir, yabanıl fındık, kavak, gürgen, çınar gibi ağaçlar vardır.
İlgili 29 soru bulundu
Kastamonu'nun neyi meşhur sorusuna verilebilecek yanıtlar oldukça çeşitlidir. Bunların arasında yiyecekler, gezilecek yerler, hediyelik eşyalar yer almaktadır. Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Reçel, marmelat ve pekmezleri, Kastamonu'da doğal yetişmiş meyvelerden üretiyoruz. Çilek, böğürtlen, ahududu, alıç, ahlat, kuşburnu, kızılcık ormanda yetişiyor, elmalar bahçelerden toplanıyor… Bunların yanında bir de küçük bostanımız var.
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi, Alpı, Alpağut, Dânişmendli, Kıpçak,Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmişlerdir.
Toplam nüfusu 375.592 olan ilin yüzölçümü, 13.108 km²dir. Merkez en kalabalık ilçeyken, Ağlı nüfusu en düşük olanıdır. Toprak genişliği göz önüne alındığında Merkez ilçesi en büyük, Abana ise en küçük ilçedir.
Evliyalar şehri olarak da bilinen Kastamonu Anadolu'daki en eski şehirlerden biridir, antik çağ ve Türk-İslâm dönemine ait birçok tarihi eser vardır. Kastamonu Kalesi, Atabey Camii, Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi, Yanık Sultan Türbesi, Nasrullah Camii, saat kulesi ve buna benzer birçok tarihi eser mevcuttur.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop' u da içine alan Kastamonu Vilayeti, daha sonra Bolu'nun 1907'de, Çankırı ve Sinop' un 1918'de ayrılmaları ile bugünkü duruma gelmiştir.1924 Anayasası ile il, ilçe, bucak ve köy şeklindeki idari taksimatın kabulünü müteakip Kastamonu ili 1969'a kadar merkez ile ...
Kastamonu sahip olduğu bu sahil şeridi uzunluğu ile Karadeniz'e en uzun kıyısı olan il konumundadır. 13.108 km² alan üzerinde yer alan Kastamonu, Türkiye topraklarının %1,7'sini oluşturmaktadır.
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
Mutlaka denemeniz ve hatta yanınızda götürmeniz gereken tatlar; Taşköprü sarımsağı, Tosya üzümü, İnebolu kestanesi, Tosya pirinçleri ve üryani eriği olarak sayılabilir. 1746 senesinden beri var olsa da 2001 senesinde turizme kazandırılan Münire Medresesi El Sanatları Çarşısı'ndan da Kastamonu'ya ait el sanatlarını ...
1211-1212 tarihi ile birlikte Kayı Boyundan olan Emir Hüsameddin Çoban Bey tarafından bölge tamamen Türk hâkimiyetine geçirilir ve böylece Kastamonu'da Çobanoğulları Beyliği kurulur.
Moni, kale komutanının ismidir. Bizanslı komutan, Karaman'a bağlı çünkü o dönemde orada bir Hıristiyan devleti bulunuyor. Orası Bizans İmparatoruna bağlı, böyle bir silsile mevcut.
Patates İle Yapılan Farklı Bir Lezzet:Patates Paçası
Kastamonu geziniz sırasında mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasındadır.
Ormanlarıyla ünlü Kastamonu'da yaban hayatı envanteri çıkarıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı 10. Bölge Müdürlüğü Ilgaz Dağı Milli Park Müdürlüğü'nün yaptığı envanter çalışmalarında, il genelinde yaklaşık 204 boz ayı, bin 340 karaca, 580 geyik, 320 kurt, 316 tavşan, 144 tilki ve 72 sansarın varlığı belirlendi.
Kastamonu'nun Karadeniz kıyısında yer alan Abana ilçesi, tarihi dokusu ve eşsiz doğasıyla dikkat çeker. Bu güzel ilçe, özellikle yaz aylarında deniz ve güneş tutkunlarına ev sahipliği yapar. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bu bölgede, tarihi yapılardan doğal güzelliklere kadar birçok keşfe değer nokta bulunur.
Halk arasında Kastamonu Ayısı olarak adlandırılan bu Boz Ayılar genellikle dağlık alanlarda ve dere kenarlarında yaşarlar. Bu bölgede bulunan Ayılar genellikle 300 kg ağırlığında ve 2-2,5 metre boyundadır. Yapılan koruma çalışmaları neticesinde Kastamonu'da Ayıların doğal yaşam alanları koruma altına alınmıştır.
Yörenin geleneksel giyim açısından en zengin ilçelerinden biri Tosya ilçesidir. Yörede kullanılan kadın kıyafetleri; üç etek sevai, çuha, canfes, bağdat, çarşafi, bindallı, meydani, kadife elbise gibi çeşitlilik gösteren zenginliklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri