Binanın çatı ile son katı arasında yapılan küçük bölüme çatı katı denir.
Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Penthouse (çatı katı), genellikle bir binanın, kat mülkiyetinin veya otelin en üst katında bulunan geniş ve iyi donanımlı bir dairedir.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
İlgili 18 soru bulundu
2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz. Yani boya badana vs. gibi uygulamalarda bu izni almadan uygulama yapabilirsiniz.
Binalarda ısı kaybının önemli bir kısmı çatıdan olur. Kışın çatı katının ısınması, yazın ise fazla sıcak olmaması için mantolamaya özen gösterilir. Ayrıca ısı yalıtımı sadece bir konfor unsuru değil, çatıyı da kapsayan bir yasal zorunluluktur.
Çatı Katı ortak kullanım alanlarına girmesi nedeniyle kat maliklerinin tamamının sorumluluk alanı olarak kabul edilmektedir. Oturduğunuz yerin site , apartman ve ya bina olması bu durumu değiştirmemektedir. Giriş kat dahi olsa çatı yenilemede ortaya çıkan masraflara eşit oranda katılmak zorundadır.
Penthouse genellikle lüks apartmanlarda ya da rezidanslarda bulunan bir daire tipidir. Türkçe karşılığı olarak "çatı katı" ya da "teras katı" olarak kullanılan penthouse, çoğunlukla yapıların en üst katında yer alır. Penthouse dairelerin en belirgin özelliği lüks olmasıdır.
Belediyeden Teras İzni Alınabilir Mi? Yapınızda herhangi bir değişiklik ve ekleme için tadilat ruhsatı almak gerekmektedir. Bunun içinde belediyelere başvuru yapılması ve izin alınması gerekmektedir. Kat çıkma, çatı katı, Kolon, kiriş ve taşıyıcı duvarlar için belediyeden ruhsat zorunludur.
MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'
KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
Açıklama: Son kat çatı döşemesi ile kullanılmayan teras çatılar da dahil olmak üzere inşaat alanı hesabına dahil edildiği görülmektedir. İnşaat alanı hacim oluşturan alanların toplamıdır. Son kat tabliyesi hacim oluşturmaz ve inşaat alanına dahil edilmemelidir.
Kaçak katların cezası en az 500 Türk Lirasıdır.
Yol genişliği (metre) (Bodrum kat hariç) (Bodrum kat hariç)
c) Kat adetleri, binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
Çatı katları iskan alımı sonrasında dublexlere katılabiliyor.Bu durumda çatıları dublex dairelerin veya üst katın sahipleri kullanıyor. Ancak anahtar bu dublex yada üst kat sahiplerinde ya da kullanımı sadece bu kişilere aitse o zaman masraflarda bu kişilere aittir.
Son Kat: Çatı altında bulunan normal katların en üstte olan katıdır.
Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz.
Tavan Arasındaki Böcek İstilası
Bir böcek istilası genellikle çatı katındaki depolanan gıda, tekstil veya ahşap kaynaklı olabilir ya da sıçan, fare ve sincap gibi diğer zararlıların dışkılarından kaynaklanabilir. Derin temizlik ve amatör böcek öldürücü kullanımı böcekleri kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.
✓ Ortak alana ait olmak zorundadır, ✓ Binanın en az bir dış cephesiyle irtibatlı (açık olması), ✓ En az iki kat yüksekliğinde, ✓ Asgari 3 metre genişliğinde yapılmalıdır. ✓ Kat bahçeleri emsal alanı hesabına dahildir.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Balkon Kapatma,pergola,kamelya,çardak yapmak yasaldır !
Buna göre teras balkonu kapatmak isteyen kişilerin binada yer alan tüm kat maliklerinden izin alması gerekmektedir. İzin alınmaması durumunda kat maliklerinden birinin bunu şikayet etmesi durumunda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır ve kapatılan teras balkon eski haline getirilecektir.
Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre terasın kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri