Boz madde; merkezî sinir sistemindeki nöronların ve diğer hücrelerin, miyelin (ak maddeye adını veren yapı) bulundurmayan kısımlarını ifade eder. Uç beynin dış kısmını (serebral korteks) oluşturduğu gibi, ara beynin ve beyin sapının iç bölümlerinde bulunur.
Beyin ve omuriliğin içerisindeki boşluklarda ve bu yapıları çevreleyen zarların arasında yer alan sıvıya “beyin omurilik sıvısı (BOS) ismi verilmektedir.
✔ Beyin yarım kürelerini enine ayıran derin bir yarık bulunur. Bu yarığa rolando yarığı denir. ✔ Dış kısmı boz, iç kısmı ak maddeden oluşmuştur.
/ Uç beyinden enine kesit alındığında dışta hücre gövdelerinden oluşan gri renkte boz madde, içte mi- yelinli nöronların aksonlarından oluşan beyaz renkte ak madde bulunur. / Uç beyinde boz maddeden oluşan kısma beyin ka- buğu (korteks) denir.
Beyaz madde veya ak madde, sinir sisteminde bulunan nöronların aksonlarının oluşturduğu topluluklara denir. Rengi beyaz olan ve ismini buradan alan maddenin renginin beyaz olma sebebi miyelinli sinir liflerini içermesidir; miyelinin rengi beyazdır.
İlgili 44 soru bulundu
Substansiya grizea (Boz madde):
Küçük damar hastalığı beynin penetran yani derine dalan küçük (50-400mikrometre) damarlarını tutan ve farklı kliniklere neden olan birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Hastalığın ilerleyen safhalarında özürlülüğe yol açar. En sık neden olduğu hastalıklar laküner inmeler ve vasküler demanstır.
Beyin iki kısımdan oluşuyor; gri madde ve ak madde. Korteks gri maddedir; burası nöron hücrelerinin yerleştiği, bütün zihinsel aktivitelerin geliştiği bölgedir. Yani beynin aslında en önemli bölgesidir. Ak madde ise nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan liflerin bulunduğu yerdir.
Omega-3 açısından zengin besinler, organik fındık ezmesi, keten, chia ve kenevir tohumu beyindeki sadece gri maddeyi değil, aynı zamanda beyaz maddenin de artmasına olanak sağlıyor. Uzmanlar, kahvaltıda ne yediğinize değil, nasıl yediğinize de dikkat etmeniz gerektiğini belirtiyor.
Beyincik (Latinceː cerebellum), vücudun denge organlarından biridir. Kasların düzenli çalışmasını sağlar. Fossa cranii posterior'da, bulbus ve pons'un üst arka kısmında bulunur.
Demirin, miyelinleşme işleminde gerekli olduğu biliniyor” diyor. Miyelin, beyaz maddeyi beyaz yapan şey. Sinir hücresi aksonlarının yağlı kaplaması olan bu madde, bilginin beyindeki aktarımını hızlandırıyor. Miyelinleşme süreci ömür boyu devam edebiliyor fakat gelişim esnasında ağırlık kazanıyor.
Beyin yorgunluğunda en çok karşılaşılan şikayetler, unutkanlık, odaklanamam, konsantrasyon ve algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
Beynin % 78'i sudan, % 10'u yağdan ve % 8'i de proteinden oluşmaktadır. Beynin ağırlığı kişiden kişiye değişebilmektedir. Yapılan araştırmalarda insan beyninin ağırlığıyla işlevi arasında ilişki görülmemiştir. Ağırlığı ve hacmi ne olursa olsun her beyin, aşağı yukarı aynı sayıda nöron ve sinapsa sahiptir.
Normal BOS: Serebro-spinal sıvı normalde berrak ve renksizdir. Milimetre küpte 0-3 mononükleer hücre bulunabilir. Lomber yoldan alınan BOS'un proteini % 45 mg altındadır.
Yaşın ilerlemesi, beyin küçülmesine önemli bir katkıda bulunur. Bu yavaş süreç genellikle orta yaşlarda başlar ve yaşam boyunca devam eder. Bireyler 60'larına yaklaştıkça ve ötesine geçtikçe, beyinin ağırlığı ve hacmi azalır.
Hemen altındaki örümceksi zar, içeriğindeki liflerle sert zar ile en alttaki ince zarı birbirine bağlar. İnce zar, beynin tüm kıvrımlarını sarar. İçindeki kan damarları ile beyni besler.
Beyin hasarları sonucu beyinde doku kayıpları olur ve bunun sonucu olarak bazı fonksiyonlar yitirilebilir. Yitirilen fonksiyonlar hemen geri kazanılamayabilir. Ancak beynin kendini yeniden düzenleyebilme yeteneği vardır. Bu yeteneğe nöroplasitiste veya beynin plasitisesi denir.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
Korteksin alt bölümünde nöronları birbirine bağlayan liflerin meydana geldiği beyaz renginden ötürü beyaz cevher olarak bilinen mimari yer almaktadır. Sulkus v fissür olarak bilinen yapılarla beyin 2 hemisferi loblara ayrılmaktadır bu loblar çift taraflı olarak da yer almaktadır.
Beynin gri maddesi, ne kadar büyük veya küçük olduğuna bağlı olarak bilişsel becerilerle ilişkilendirilme eğilimindedir. Beynin gri maddesi ne kadar küçükse, bir kişinin bilişsel bozukluktan mustarip olma olasılığı o kadar yüksektir. Alzheimer hastalarında gri madde genellikle zamanla küçülür.
Beyindeki iki ana hücre tipi, sinir hücreleri olarak da bilinen nöronlar ve nöroglia olarak da bilinen glial hücrelerdir. Nöronlar, nöral devrelerde ve geniş kapsamlı beyin ağlarında diğer nöronlar ve internöronlarla iletişim kurarak işlev gösteren,beynin uyarılabilir hücreleridir.
Boz madde; merkezî sinir sistemindeki nöronların ve diğer hücrelerin, miyelin (ak maddeye adını veren yapı) bulundurmayan kısımlarını ifade eder.
Multipl Skleroz (MS) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Eski (sönmüş) plaklar MR çekiminde ilaçla boyanmazken, son 1 ay içinde yeni oluşmuş (aktif) plaklar ilaçla boyanmış şekilde görülür. Ancak beyinde görülen her beyaz leke MS plağıdır anlamına gelmez. Bu görünüme beynin enfeksiyöz hastalıkları ve damarsal hastalıkları da sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri