Kat irtifakı alabilmek için yapının bağlı olduğu tapu ve kadastro müdürlüğüne gerekli evraklarla birlikte başvuru yapılması gerekir. Bir yapı üzerinde kat irtifakı tesis edilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır: Yapının inşası henüz başlamamış veya başladıysa da tamamlanmamış olmalıdır.
Henüz yapılmamış ya da inşaat hâlinde olan bir yapı üzerinde hak iddia edebilmek için öncelikle Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne başvuru yaparak kat irtifakı tapusu alman gerekir. Kat irtifakı tapusunda mülkiyet hakkı olan kişilerin yapının bağımsız bölümlerindeki arsa payları yer alır.
Kat irtifakı, kendi aralarında anlaşmış olan arsa maliklerinin düzenleyecekleri senet ile tapu sicilinde tescil gerçekleştirmeleri yoluyla kurulabilmektedir. Aksi takdirde, yani maliklerin kendi aralarında anlaşamamaları halinde mahkeme yoluyla kat irtifakının kurulması da mümkündür.
Kat İrtifakı Kanunu'nun hükümleri uyarınca, başvuru sırasında projenin yönetim planının da ibraz edilmesi gerekiyor. Başvuruda gerekli diğer belgeler arasında ise nüfus cüzdanı ve vergi numarası, başvuru dilekçesi, liste, vaziyet ve yönetim planları gibi evraklar bulunuyor.
Kat irtifakı, resmî senetle ve tapu siciline tescil ile doğar (KMK. 10/1). Bu resmî senet tapu sicil müdürlüğünce düzenlenir (KMK. 13/1).
İlgili 37 soru bulundu
Kat İrtifakı Nasıl Alınır? Kat irtifakı alabilmek için yapının bağlı olduğu tapu ve kadastro müdürlüğüne gerekli evraklarla birlikte başvuru yapılması gerekir.
Kat irtifakının kurulabilmesi için irtifak konusu yapının inşaatına başlamış veya devam ediyor olmalıdır. . Genel olarak irtifak hakkı tesisi için tapu müdürlüğü tarafından resmi senet düzenlenmesi ve bunun tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekir.
Bakanlar Kurulu tarafından 05.05.2018 tarihinde alınan karar gereği vatandaşlardan % 4 olarak alınan tapu harcı, kat irtifakı ya da mülkiyetine sahip konut ve iş yerlerinde % 3'e indirilmiştir.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
Kat irtifakının kurulması için Tapu müdürlüğüne başvuru yapılması gerekir. Tapu müdürlüğünce arsa sahibi ve paydaşları arasında resmi bir senet düzenlenmektedir. Kat irtifakı tek kişiye ait olacaksa istem belgesi düzenlenir.
Kat irtifakı meselesi özet olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Biçimsel anlamda bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Arsada pay sahibi olan kişiler, yapılacak olan binadaki taşınmazlarını satmak isterse, bu işlem kat irtifakı tapusu ile sorunsuz bir şekilde yapılır. Kat irtifakı tapusu olmaması durumunda arsa tapusu üzerinden hisse satışı mevzu bahis olur ki, bu durum büyük riskler taşır.
Kat mülkiyeti ve kat irtifakı bulunan, tapuda mesken şeklinde geçen bütün konutlara DASK sigortası yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olmayan, arsa tapulu olan ruhsatsız olan, tapuda mesken olarak geçen konutlara da DASK sigortası düzenlenebilmektedir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için tapu sicil müdürlükleri ve kadastro müdürlüklerinde ödenecek toplam ücret, yöresine ve binanın metrekaresine göre 100 ile 550 lira arasında değişecek.
*Kat irtifaklı tapu sahipleri için durum değişir mi? Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemezler.
Kat İrtifaklı Tapu, Yapı Kullanma İzin Belgesi alınamadan verildiği için, Yapı Kullanma İzin Belgesi alınamama riski bulunmaktadır. Yapı Kullanma İzin Belgesi, inşaatın tamamlanmasından sonra belediye tarafından verilen ve yapının kullanıma uygun olduğunu onaylayan bir belgedir.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Yapı üzerinde kat irtifakı veya kat mülkiyeti bulunmadıkça arazinin mülkiyetine tabidir. Bu nedenle, arazinin mülkiyeti depremden ne şekilde etkilendiyse yapı da aynı akıbete uğrayacaktır.
Kat Mülkiyeti Tapu Masrafı
Kat mülkiyetine geçişte asıl sorumlu müteahhit olsa da, bina tamamlandıktan sonra bu işler ülkemizde daha çok kat maliklerine kalmaktadır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 55. maddesi gereğince, kat mülkiyetine geçişte vergi ya da tapu harcı alınmaz.
Kat irtifakı tapu örneği, yalnızca binanın yapım süreci tamamlanıncaya kadar geçerli oluyor ve bina tamamlandıktan sonra irtifak tapusunun mülkiyet tapusuna dönüştürülmesi gerekiyor. Kat irtifakı tapusu mülkiyet tapusuna çevrilirken ortaklar arasında anlaşma şartı aranmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri