Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
Kat irtifakı, buna mevzu teşkil eden arsanın tamamiyle zayi olması, veya inşaat yapılamıyacak hale gelmesi veya istimlâk edilmesiyle kendiliğinden sona erer.
Kat irtifakı tapusu kat mülkiyeti tapusuna çevrilirken ortaklar arasında herhangi bir anlaşma şartı aranmaz. Ancak binanın yapımının irtifak tarihinden sonra 5 yıl içinde tamamlanmış olması gerekir. Eğer bina yasal süre içinde tamamlanamazsa hisse sahipleri itiraz edebilir ve irtifakı bozabilir.
Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz. İskan verilmeyen evlerin teknik arızaları sebebi ile maddi zarara uğrayabilirsiniz.
Kat irtifaklı bir yapının yıkımı söz konusu olduğunda hissedarlara tapuda belirtilen arsa payı üzerinden hak verilirken, kat mülkiyetli tapu sahipleri yeniden inşa durumunda sahip oldukları bağımsız bölümler kadar hak sahibi oluyor.
İlgili 36 soru bulundu
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
Kat İrtifakının Zararı Nedir? Kat irtifakının bazı dezavantajları bulunur. Kat irtifakının inşaat projesine uygun yapılmaması durumunda bankalardan kredi sağlanmaz. Bazı durumlarda da otopark, depo vb. ortak kullanım alanlarına daireler dahil edilemezse hak sahipleri yıkım kararı çıkartabilir.
Kat irtifakı alındıktan sonra taşınmazın alım satımı artık mümkündür. Bazı bankalar kat irtifakı olmayan konutlara konut kredisi (mortgage) vermeyebilir.
Tüm kat irtifakı sahiplerinin talebine gerek yoktur. Cins değişikliği işlemi için önce kadastro (ya da lisanslı harita bürosuna) başvurulur. Yapılan yapıyı teknik elemanlar ölçtükten sonra tapu dairesinde cins değişikliği işlemi yapılır. Ardından kat mülkiyetine geçilir.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılmayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
Kat Mülkiyetine Geçişin Masrafları Ne Kadardır? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.
Yeni imar yasasından sonra yapılan binalarda yani yeni binalarda mutlaka iskan şart. Sonradan problem olabiliyor. Ancak eski binalarda iskan pek sorun olmuyor. Aboneliklerde rahat rahat yapılabiliyor.
Kat İrtifakı Tapu Yerine Geçer Mi? Kat irtifakı tapu belgesi yerine geçmesi söz konusu değildir. Çünkü tapu belgesi doğrudan taşınmazın kalıcı olduğu bir belgedir. Bu nedenle tapu belgesi yapıda tüm alt yapı ve inşaat aşamaları tamamlandıktan sonrasında yasal merci üzerinden alınır.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Kabaca açıklamak gerekirse kat irtifakı, arsa ile kat mülkiyeti arasında geçiştir. Kat irtifakı, kişinin arsa payına bağlı olarak kurulur. Bu nedenle, arsa payından ayrı olarak devredilemez. Bunun sonucu olarak, kat mülkiyetine geçilmemiş bağımsız bölümün devri durumunda arsa payı ile kat irtifakı birlikte devredilir.
A Kat İrtifakının Şahsi-Eşyaya Bağlı İrtifaklar Arasındaki Yeri KMK. 5/3. m. ifadesinde belirtildiği gibi «kat irtifakı arsa payına bağ- li bir irtifak çeşitidir.» Yine KMK. 5/1, m.ne göre «arsa pay! ...kat irtifa- kından ayrı devredilemez.
Üzerinde kat irtifakı kurulmuş ve yapı kullanma izin belgesi alınmış olan yapılarda; Kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine zorunlu deprem sigortası poliçesi dâhil hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen ...
Kat irtifakı ifadesi, henüz yapımı tamamlanmamış binalarda hisse sahiplerinin paylarını ayırmak için başvurulan işlemleri tanımlıyor. İnşa edilen binanın hissedarları arasında gerçekleştirilen kat irtifakı, herkesin kendi payını kullanabilmesine yardımcı oluyor.
Kat İrtifaklı Arsa Tapusu
Kat irtifaklı arsa tapusunu elinde bulunduran alıcı, tapuyu aldığı yılın sonuna kadar belediyeye emlak vergisi bildiriminde bulunacak. Kendi arsa payına düşen vergiyi izleyen yıldan itibaren "arsa vergisi" ödeyecek.
İskan alındıktan sonra kat mülkiyeti için başvuru yapılır ve kat mülkiyeti harcı ödemesi gerçekleştirilir. Fakat projeden alınan dairelerde kat irtifakının kat mülkiyetine dönüştürülmesi için yapılması gereken tüm harcamalar inşaat firması tarafından ödenir.
Kat irtifakı, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olarak ifade edilmektedir. Kısaca kat irtifakı, paylı mülkiyete tabi bir arazide paya bağlı bir sınırlı ayni haktır.
Kat irtifakı tapusu için inşaatın başlaması ancak tamamlanmaması gerekir. Kat mülkiyeti tapusunda da tamamlanmış bir inşaat söz konusudur. Kısaca; inşaat boyunca geçerli olan kat irtifakı, geçici bir süreliğine alınacak belgedir. İnşaat sırasında alınan kat irtifakı, inşaat tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilir.
Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu? Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir. Ancak, inşa edilen mülkteki payınızın resmi kayıtlara geçmesi için önce irtifak tapusu almanız, ardından irtifak hakkını daire tapusuna çevirmeniz gerekir. Tamamlanmış binadan ev alıyorsanız mutlaka kat mülkiyeti almalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri