Demirci, "Beyaz peynir dediğimiz Edirne peyniri, salamura peyniri tüketimimizde çok yer tutuyor ve bunun çiğ sütten işlenme durumu da söz konusu ve bugün olgunlaştırılmış beyaz peynirlerin büyük bir çoğunluğu çiğ sütten işlendiğini biliyoruz.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan ,dokuzuncu aylarda biten, tamamen Erzincan'ın yüksek rakımlı,90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip ,temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen,beyaz koyundan (karaman koyun ) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.
Peynirin olgunlaştırılmadan tüketilmesi ise sağlık açısından birçok soruna sebep olmaktadır. Bu sebeple olgunlaştırılmamış peynir tüketiminden kaçınılmalı ve sağlık açısından olgunlaştırılmış peynir tüketilmelidir.
Süt oranı düşük olmakla beraber pastörize edilmiş süte kalsiyum ve maya eklenmek suretiyle hazırlanmış olan peynir köy peyniri olarak ifade edilir. Köy Peyniri Nasıl Yapılır? Köy peyniri genel olarak pastörize süt üzerinden hazırlanmakta ve maya ile beraber kalsiyum eklenmek suretiyle ele alınmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Özellikle kazein, yağ oranının yüksekliği ve kendine has lezzetinden dolayı dünyanın pek çok iyi peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
Ezine peynirinin üretim yöntemi incelendiğinde, belirtilen oranda (keçi sütü için en az yüzde 40, koyun sütü için yüzde 45–55 ve inek sütü için de en fazla yüzde 15) keçi, koyun ve inek sütlerinden oluşan karışım süt, 67 santigrat derecede 30 dakika pastörize edildikten sonra pıhtı oluşumunu sağlamak amacıyla ...
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Ezine peynir nedir sorusunun cevabı; Türkiye kökenli olgunlaştırılmış tam yağlı beyaz peynirdir. Ezine tipi beyaz peynir olarak da bilinen bu peynir çeşidi, kendine özgü aroması ile dikkat çeker.
Peynir veya diğer ürünler yapılırken sütün iyi kaynatılmaması sonucu ölmeyen mikroplar bu ürünleri tüketenleri hasta edebiliyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, taze peynirin tüketilmemesi gerektiğini bildirdi.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır. Mayalanma ardından oluşan pıhtı, kesilme ve presleme işlemine tabi tutulur.
Pastörize işlemi çiğ sütün 72-74 °C de 15 saniye ısıtılması ve hızla soğutulması işlemidir. Pastörizasyon işleminde yüksek sıcaklık ve basınç olmadığı için sütün faydalı bakterileri, yağı, proteinleri vb. bileşenleri zarar görmez.
Peynir yapımında çiğ süt kullanılmasının en önemli nedeni mayalama işlemi esnasında pıhtının daha iyi bir yapıya sahip olması ve peynir altı suyunu uzaklaştırmanın da daha kolay olmasıdır.
Krem peynir sütüne uygulanan işlemler bu şekilde devam ederken labne ile karıştırılmaması gerektiği labnenin yoğurt konsantresinden elde edilirken krem peynirin ise krema veya süt kullanılarak elde edilen yağ içeriği labneye göre oldukça fazla olan olgunlaştırılmamış peynir olduğu belirtilmelidir.
Kültürlü peynir, yüksek sıcaklıklarda pastörize edildiğinden üretimden kısa süre sonra güvenle tüketilebilir. Klasik beyaz peynir üretiminde süt, düşük sıcaklıklarda pastörize edilir. Bu sayede faydalı mikroorganizmalar korunarak, zararlı mikroorganizmalardan arındırılır.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Yüksek kalorili rokfor ve gravyer peynirinin yanı sıra, otlu peynir, cheddar peyniri gibi yağ oranı ve kalorisi yüksek peynirlerin de diyet süresince tüketilmemesi gerekmektedir. Tost için kaşar peyniri yerine civil peyniri ya da lor peyniri tercih ederek, daha hafif ve sağlıklı bir sonuç elde etmeniz mümkün olacaktır.
Peynir, laktoz içeren yüksek yağlı bir süt ürünüdür. Bazı insanlar vücudumuzda laktaz adı verilen bir enzimin eksikliğinden dolayı laktozu çok iyi sindiremez. Laktoz intoleransınız varsa ve bunu bilmiyorsanız, çok fazla peynir gaz, şişkinlik ve kabızlığa neden olabilir.
Lor peyniri lor ve peynir türlerinden biridir. Lor peyniri, peynir oluşturma sürecinde taze pastörize sütten yapılır. Sütün pıhtılaşması için bakteri kültürü ve peynir mayası eklenir.
Keçi ve koyun sütüne göre daha az yağ içeren inek sütünden üretilen Ezine inek peyniri, inek sütünden üretilen peynirlerin tadına alışanlar için ideal bir peynir çeşididir. Ezine koyun peyniri ise isminden de anlayacağınız üzere koyun sütünden üretilmektedir.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. BBC Türkçe'nin haberine göre, Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri