Arsaların doğrudan satılması ve satış gelirlerinin elde edilmesi ile kıyaslandığında, çoğu zaman çok daha avantajlı sonuçlar doğuran kat karşılığı olarak değerlendirilen arsa uygulamalarında, bu işlemi yaptırmak her zaman daha mantıklı olan durum olarak görülüyor.
Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir.
Arsasını, üzerinde bina yapılması için inşaat müteahhitlerine verenler, yapılacak konutta ücretsiz daireler talep ediyor. Bu durumda arsa sahibi ile müteahhit arasında binanın belirlenen oranlarda paylaşılması esasına dayalı sözleşmeye “kat karşılığı anlaşma” deniyor.
Sözleşmeyle müteahhide inşaat yapma yükümlülüğü verilir. İnşa edilen binadan belirli bir bölüm müteahhide verilir. Bu sayede hem daire sahipleri hem de müteahhitler işten kârlı çıkar. Arsa sahibi ve müteahhit arasında noterde yapılan kat karşılığı bu inşaat sözleşmesi imzalandığı zaman işlemler başlamış olur.
İlgili 40 soru bulundu
KAT KARŞILIĞI ORANI YÜZDE 8Q'E ÇIKABİLİYOR
Kat karşılığında arsa sahibi ve müteahhitin payına düşen oranın ne kadar olacağı taraflar arasındaki en önemli pazarlık konulan arasında bulunuyor. Kat karşılığı oranı genelde yüzde 50-50.
Dairenizin bulunduğu ada veya parselde kentsel dönüşüm uygulanacaksa, arsa payınız önem arzediyor. size 37.5 m2 bir daire verilecek demektir. Kaks : 4 olursa o zaman 25x4= 100 m2 inşaat verirler %50 sini mütaahide verdiğinizde size 50 m2 daire verirler.
B-Taraflar aldıklarını iade mecburiyeti altına girerler. Arsa sahibi müteahhitin yaptığı imalat bedelini ödemek zorunda kalır. Müteahhit yahut müteahhitten bağımsız bölüm satın alanların tapuları iptal olunarak arsa sahibi adına tescil olur. C-Koşulları var ise arsa sahibi menfi zararın tazminini talep edebilir.
Arsa sahibi dönme (geriye etkili fesih) hakkını teslimden itibaren 5 yıl içinde kullanmalıdır. Ancak yüklenici ağır kusurlu ise süre 20 yıldır.
Kat karşılığı yapılan inşaat sözleşmesinde, sözleşmeyi taraflar kendi aralarında hazırlayıp noterde imzalamaları yapılan sözleşmeyi geçerli kılmaz. Yapılan sözleşmenin mutlaka noter tarafından düzenlenmesi gereklidir, aksi takdirde sözleşme herhangi bir hüküm ifade etmez.
Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Müteahhit olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Müteahhit maaşı 2023 verilerine göre ortalama 48.900 TL civarındadır.
Bu ne demektir; 1.000 m2 arsanıza 1.250 m2 inşaat alanı verilirken, 4.000 m2 bir arsa oluşturduğunuzda 4.000 m2 x 2 = 8.000 m2 inşaat verilebilir demektir. Yani tek başınıza hareketle 1.000 m2 arsanıza 125 m2 den 10 daire yapabilirken, 4 arsayı birleşerek inşaat yaptığınızda sizin payınıza 2.000 m2 inşaat alanı düşer.
Vekâletnameler genellikle noterlikte yapılan işlemler aracılığıyla müteahhitlere verilecek olup arsa sahiplerinin noterliğe kimlikleriyle birlikte şahsen başvuru yapması gerekmektedir. Eğer arsa sahipleri yurtdışında ise konsolosluklar aracılığıyla vekâletname vermeleri de mümkündür.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
-Yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile en fazla 250 metrekare olmak zorundadır. -Tabii zemin ve saçak seviyesi arasında 6,5 metre mesafe olmalıdır. -Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir.
Müteahhitin Ölümü
“Yüklenicinin kişisel özellikleri göz önünde tutularak yapılmış olan sözleşme, onun ölümü veya kusuru olmaksızın eseri tamamlama yeteneğini kaybetmesi durumunda kendiliğinden sona erer.
Müteahhitten taşınmaz satın almış olan üçüncü kişiler, arsa sahipleri tarafından söz konusu taşınmazların mülkiyetlerinin kendilerine verilmemesi halinde, temliken tescil talepli olarak tapu iptali ve tescil davası açabilmektedir.
Müteahhit Sözleşmeye Uymazsa Ne Olur? Müteahhit sözleşmede yer verilen edimleri yerine getirmediğinde arsa payı sahiplerinin sözleşmeyi feshedebilmesi söz konusudur. Bunun yanı sıra yüklenicinin ayıpla ilgili problemleri çözmediği durumda mahkemeye müracaat edilebilir.
Müteahhidin Ayıptan Sorumlu Olduğu Durumlar
Taşınmaz satışında alınan ev hukuken ayıplı olabileceği gibi fiziki olarak da ayıplı olabilir. Hukuki ayıp taşınmazın vaat edilen hukuki niteliklerde olmaması, iskânının alınmamış olması, gerekli ruhsat ve izinlere sahip olmaması olarak örneklendirilebilir.
İş tesliminden itibaren gizli ayıplarda müdeahhit 5 yıl sorumludur. Ancak yapıda ağır kusurların oluşması durumunda, müteahhidin sorunluluğu teslim tarihinden başlayarak 20 yıl olarak belirtilmiştir. Belirtilen süreler aynı zamanda dava zaman aşımı süresini de belirler.
Bu sebeple müteahhit, meydana gelecek zararlardan üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiği oranda sorumlu olmayacaktır. Ayrıca müteahhitlerin sorumluluğu, inşaatın arsa sahibine teslimden itibaren 5 yıl, eğer ağır bir kusur varsa 20 yıllık süre için geçerlidir.
Bu hesaplamaya göre; 100 metrekare arsaya ev yapılamaz. Fakat; 100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Vermiş olduğunuz bilgilere göre : 250 m2 x 0.30 = 75 m2 bahçeli bir ev yapılabilir...
Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri