Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin taraf iradelerinin uyuşması yoluyla ya da mahkeme yoluyla feshedilebileceğinden bahsetmiştik. Eğer taraflar kendi aralarında fesih ve feshin sonuçlarına ilişkin olarak anlaşma sağlayamamışsa, feshin mahkeme tarafından gerçekleştirilmesi için dava açılması gerekir.
Kural olarak sözleşmeyi resmi şekle bağlayacak makam tapu memurudur. Ancak taşınmaz satış vaadleri noter tarafından da yapılabilir. İnşaat sözleşmeleri tarafların anlaşması veya mahkeme kararı ile feshedilir. Arsa sahibi ile müteahhit karşılıklı anlaşarak kat karşılığı sözleşmesini feshedebilirler.
Ancak kat karşılığı inşaat sözleşmeleri arsa payının devrini içermeleri nedeniyle karşı tarafın kabulü ile fesih sonucunu doğurur. Tek taraflı irade beyanıyla fesih edilemez, bu durumda fesih için mutlaka bir hâkim kararı gerekir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi Türk Medeni Kanunu madde 706 ve Türk Borçlar Kanunu madde 237 gereği noterde düzenleme şeklinde yapılmak zorundadır. Sözleşmenin feshi için de taraflar noterde bir araya gelerek karşılıklı fesih beyanında bulunmalı, bu mümkün değilse genel mahkemede dava açılmalıdır.
Müteahhidin 30 gün süre sonunda işe başlamaması veya devam etmemesi halinde taraflar arasındaki gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi ayrıca ihtara gerek olmaksızın ve tarafların mutabakatı aranmaksızın verilen 30 günlük süre sonunda fesih edilmiş sayılır.
İlgili 34 soru bulundu
6.1.
Kural olarak işçi, iş sözleşmesi tek taraflı olarak sonlandırmışsa kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır. Bu kuralın istisnası ise işçinin iş akdini haklı nedenle feshetmesidir. Bu bağlamda işçi sözleşmesini haklı gerekçe ile sonlandırmışsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır.
Sözleşmeyi feshetmek isteyen tarafın öncelikle yapması gereken, noter aracılığıyla akdin diğer tarafına fesih iradesini belirten ihtarname çekmesidir. Diğer taraf söz konusu fesih iradesini kabul ederse yani tarafların iradeleri sözleşmenin feshi hususunda uyuşursa, sözleşme feshedilmiş olur.
Bu doğrultuda İşçi ile işveren arasında bulunan iş ilişkisi, taraflardan birinin iradesi ile bitirildiğinde iş akdi feshedilmiş olur. İş akdinin feshi, buna yönelik irade ile taraflardan birinin diğer tarafa sözlü veya yazılı olarak bunu beyan etmesi ile fesih gerçekleşir.
Belirli Süreli Sözleşmenin Haklı – Haksız Nedenle Feshi Farkları Feshe bağlı bir tazminat doğmaz. Ancak feshe neden olan olaydan ötürü genel hükümlere göre tazminat doğabilir. Feshe bağlı olarak işçi veya işverene yukarıda bahsettiğimiz tazminat sorumluluğu doğar.
4857 sayılı İş Kanununun 26. maddesinde öngörülen altı iş günlük ve bir yıllık süreler ayrı ayrı hak düşürücü niteliktedir. Bir başka anlatımla fesih hakkının öğrenmeden itibaren altı iş günü ve olayın gerçekleşmesinden itibaren bir yıl içinde kullanılması şarttır.
Yukarıda da belirtildiği üzere, kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin geçmişe etkili sona ermesinin sonucu olarak sözleşme tüm hak ve yükümlülükleri ile birlikte sona erme tarihinden itibaren ortadan kalkmış olacaktır.
Müteahhit Sözleşmeye Uymazsa Ne Olur? Müteahhit sözleşmede yer verilen edimleri yerine getirmediğinde arsa payı sahiplerinin sözleşmeyi feshedebilmesi söz konusudur. Bunun yanı sıra yüklenicinin ayıpla ilgili problemleri çözmediği durumda mahkemeye müracaat edilebilir.
YAPI SAHİBİ İLE YAPI MÜTEAHHİDİ AYNI KİŞİ MİDİR? Yapı denetim hizmet sözleşmesini bakanlıkça belirlenen yapı denetim kuruluşu ile hukuki olarak imzalaması gereken kişi 'Yapı Sahibidir'. Kanunda açıklandığı üzere yapı denetimi için sözleşme imzalama yetkisi 'Yapı Sahibindedir'.
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde İnşaat Şerhinin Kaldırılması (Terkini) Kat karşılığı inşaat sözleşmesinin varlığı halinde, tarafların başvurması üzerine, sözleşmeye konu arsanın tapu siciline müteahhit “lehine kat karşılığı inşaat hakkı vardır” şeklinde şerh düşülebilir.
İşçi, iş sözleşmesini tek taraflı irade beyanıyla sona erdirebilir. İş sözleşmesini bildirimli veya bildirimsiz derhal feshetme hakkına sahiptir. İş sözleşmesi belirsiz süreli ise işçi ancak ihbar önellerine uyarak usulüne uygun bir şekilde iş sözleşmesini feshe- debilir (TBK.431, İş K.md.17).
Geriye etkili feshe, sözleşmeden “dönme” denir. Dönme halinde, sözleşme, geçmişe etkili olarak son bulur. Başka bir anlatımla, sözleşmenin yapıldığı andaki duruma dönülür.
İş akdini haklı nedenle feshedecek olan işçinin öncelikle haklı fesih gerekçelerini işverene bildirmesi gerekmektedir. İşçi bakımından fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması bir geçerlilik şartı olmamakla birlikte yazılı bildirim yapılması ispat açısından elverişlilik sağlamaktadır.
İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.
Fesih, sürekli (belirli ya da belirsiz süreli) bir iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesi ile sona erdiren, tek taraflı ve karşı tarafa ulaşması gerekli, bozucu, yenilik doğuran bir haktır.
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
Sözleşmenin, süresinden önce ve sözleşmede feshe imkân tanıyan nedenler dışında bir gerekçe ile feshedilmesi halinde sözleşmeyi fesheden tarafın bir cezai şart ödemesi kararlaştırılabilir. Cezai şartın bu türü ile sözleşmenin gerekçesiz bir şekilde feshinin engellenmesi temin edilmeye çalışılmaktadır.
İptal sebepleri ise TBK'da dört ayrı hükümde düzenlen- miştir. Bu sebeplerden üçü irade bozukluklarına ilişkindir. Yanılma (TBK m. 30 vd.), aldatma (TBK m. 36) ve korkutma (TBK m. 37), bir hukuki işlemin iptaline neden olan irade bozukluğu halleridir.
Sözleşmenin Feshi
Sözleşmede düzenlenmemişse, Kanun'da o sözleşme için düzenlenmiş özel bir fesih sebebi varsa o sebebe dayanarak, böyle bir hüküm yoksa TBK genel hükümlerine göre sözleşme feshedilebilir. Sürekli edimli sözleşmeler için genel bir hüküm TBK m. 126'da yer almaktadır.
Türk ve İsviçre hukuk sistemlerinde sözleşmelerde şekil özgürlü- ğü ilkesi geçerlidir. Buna göre sözleşmenin tarafları sözleşmenin kurul- masını sağlayan iradelerini diledikleri şekilde açıklayabilirler. 1 Borçlar Kanunu'nun buna ilişkin 11. maddesi; “Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri