"Katı" olarak adlandırılan bu haldeki maddelerin kütlesi, hacmi ve şekli belirlidir. Bir dış etkiye maruz kalmadıkça değişmez. Sıvıların aksine katılar akışkan değildir. Fiziksel yollarla, diğer üç hal olan sıvı, gaz ve plazmaya dönüştürülebilirler.
Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur. Günlük kullanımda kütle ve ağırlık sıklıkla karıştırabilmektedir.
Katıların Kütlesi Nasıl Ölçülür? Katı maddelerin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür. Bir kefeye ölçülecek madde, diğerine de kütlesi bilinen birimler konulur ve denge sağlanınca ölçüm yapılmış olur.
Maddelerin miktarı yani kütlesi terazi ile ölçerek bulunur. Kütle ölçü birimi kilogram (kg) ve gram (g) dir.
Bütün bu madde hallerinin ölçümleri yapılabilmektedir. Bunu yapabilmek için ise maddelerin kütle ve hacminden faydalanılır. Kütle: Bütün nesnelerin sahip oldukları madde miktarı kütle olarak bilinir. - Kütle hem eşit kollu terazide hem de elektronik terazide ölçülebilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık ise dinamometre ya da el kantarı ile ölçülür. Ağırlık cisimlerin bulunduğu yere göre değişir, kütle ise değişmez. Kütle birimi kilogram ya da gram iken, ağırlık birimi Newton ya da dyn'dir.
Evet, kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Detaylı açıklamak gerekirse, madde miktarına kütle denir. Bir cismin kütlesi, her noktada aynıdır ve kütleyi ölçmek için eşit kollu teraziye ihtiyaç duyulur.
Gazların da her maddenin sahip olduğu gibi bir kütlesi ve bir hacmi bulunmaktadır. Gazların hacmi sıcaklık ve basınç ile oldukça alakalıdır. Gazlar aslında bulundukları ortamın hacmini, bulundukları kabın hacmini alırlar. Fakat gazların gerçek hacmini içinde bulunduğu kaptan bağımsız bir şekilde ölçmek gerekmektedir.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir. +4 derece sıcaklık ortamında 1 litre saf suyun kütlesi 1 kilograma ve 1 mililitre saf suyun kütlesi ise 1 grama eşittir.
Cismin kütlesi her yerde aynı çıkarken, ağırlığı Dünya yerine Mars'ta ölçülürse yer çekimi düşük olduğundan dolayı daha düşük olacaktır. Kütlenin klasik fizikteki tanımı ise cismin dış kuvvetin etkisi altında kaldığında ivmelenmeye karşı gösterdiği dirençtir.
Uluslararası Birimler Sistemi diğer adıyla SI'ya göre kütle ölçüm birimi kilogram olarak belirlenmiştir. 7 temel birimden biri olan kilogram bir tona eşittir. Pound, ton ve gram da kütle birimi olarak kullanılırlar. Kütlenin görelilik yasası baz alındığında enerji E ile E=mc² tanımlanmış formülü bulunur.
Özkütle birim hacimdeki kütle miktarıdır. Özkütle (d) = kütle (m) / hacim (v) şeklinde hesaplanır. Burada hacimin ne kadarı dolu olduğunu bilmiyoruz ama diğer iki veriyi yerine koyarsak; V = 90 / 6 = 15 cm3 olarak bulunur.
Madde 7- Yoğunluk (kütle yoğunluğu), kütle nin hacme oranı olup sembolü, q ve kısaca (kg/m3) ile gösterilir. b) Katı açı birimi, steradyan olup sembolü, (sr) dir.
Net kütle ve dara birleşimi brüt kütleyi vermektedir. Brüt kütlenin net kütleden çıkartılması ile dara ağırlığı bulunur. Brüt kütleden dara çıkarıldığında da net kütle ortaya çıkar.
➢ d=m/V formülüyle katı maddenin yoğunluğu bulunur.
İdeal gaz denkleminde tüm gazlar için üniversal (evrensel) gaz sabiti değeri ideal şartlardaki birimlerden yararlanılarak bulunur. = Üniversal gaz sabiti, Ru = 8,3143 kJ/kmolK Z = Gazın mol kütlesi, kg/kmol Dolayısıyla gazın kütlesi m = n.Z olur ve ideal gaz denkleminde v= V/m'dir.
Gazlar maddenin üç halinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı ise son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur.
Kilogram (sembolü kg) Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI, Fransızca Le Système International d'Unités 'den kısaltma) kütlenin temel birimidir.
Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark şudur:
Kütle bir cisimdeki madde miktarıdır ve evrenin her yerinde aynı kalır. DEĞİŞMEZ. Ağırlıkta ise yerçekiminin kütle üzerindeki etkisidir ve bulunduğu gezegenin yerçekimi kuvvetine göre de ağırlık DEĞİŞİR, sabit kalmaz.
Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi 'N' olarak gösterilir. Bir kiloluk bir cisim dünyada yaklaşık 9,8 Newtondur. Ölçü aracı dinamometredir.
Taşların özgül ağırlıkları genellikle 2,5-3 gr/cm3 aralığındadır. Bununla birlikte çok daha hafif taşlar (örneğin pomza taşının özgül ağırlığı 1 gr/cm3 civarındadır) veya çok daha ağır taşlar da bulunur (demir cevherinin özgül ağırlığı 5 gr/cm3 değerini aşabilir).
1.1.1.
Cismin bulunduğu kap veya ambalajıyla birlikte tartımı sonucu ölçülen kütleye brüt ağırlık denir.
Mol kütlesi, numunenin boyutuna bağlı olmayan, maddenin yeğinsel bir özelliğidir . Uluslararası Birimler Sisteminde (SI), mol kütlesinin ölçü birimi kg / mol'dür . Bununla birlikte, mol kütlesi g /mol birimiyle de ifade edilir.
Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişmektedir. Kütlenin birimi olarak kg veya g, kilogram/gram kullanılır. Fakat ağırlık birimi Newton yani N'dir. Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark ise kütle, bir cisimdeki madde miktarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri