Yurdun birçok yörelerinde (özellikle Yozgat) yaygın bir uy- gulamaya göre genç, yemek yerken tabaktaki pilava kaşık saplar. Delikanlı, sofraya fazla bir kaşık kor. Bu fazla kaşık, eve yeni bir kişinin gelmesi isteğini anlatmak ister.
sevişmek için illa ki evlenmek gerektiğini ağzını kullanmadan ifade etme şekli..
Başka bir bölgenin adetidir. Evlenme isteğini bildirmek amaçlı bir adet yoktur. Sadece pilav suyunun yeterli olup olmadığı ölçüsüdür. Kaşığı diken evlenmek istediğini söylüyor.
Evlenmek isteklerini kalıplaşmış bazı davranışlarla belli ederler. Yurdun birçok yörelerinde (özellikle Yozgat) yaygın bir uy- gulamaya göre genç, yemek yerken tabaktaki pilava kaşık saplar. Delikanlı, sofraya fazla bir kaşık kor. Bu fazla kaşık, eve yeni bir kişinin gelmesi isteğini anlatmak ister.
geleneğimizde ve samimi ortamlarda pilav. kaşıkla yenebilir. doğrusu çataldır. çatal kullanırken bıçak destek olabilir. çatalın tersi ise protokol kuralıdır. çatalın üzerine pirinç bastırılır ve yenir.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'de şimşir ağacından yapılanlar tercih edilir.
Rüyada kaşık almak, dikkat etmeniz gereken bazı beklenmedik durumlarla karşılaşacağınız veya kişisel bir ilişkide size çok faydalı olacak birini bulabileceğiniz anlamına gelebilir. Rüyada kaşık atmak, yakın bir arkadaşınızın veya tanıdıklarınızın sağlık sorunu yaşıyor olabileceğinin bir göstergesidir.
Aşçılık dünyasında kaşık atmak terimi yaygın olarak kullanılıyor. Şeflerin kaşık atması aşçılık öğrencileri tarafından gururla karşılanıyor. Bir şefin kaşık atması; yemeklerin beğenildiği anlamına geliyor. Kaşık atmak; yemekte hiçbir eksik bulunmadığı demektir.
Kaşık atma olayı, şeflerin öğrencilerine yemeklerini tadarken yaptığı bir harekettir. Olumlu bir anlamı vardır. Yemeği tattıktan sonra kaşığı atmak 'benim sana öğretecek bir şeyim yok' anlamına gelir.
Kaşık atmak terimi, 'benim sana öğretecek bir şeyim kalmadı' demektir. Şefler arasında öğrencilerinin yemeklerini tadan ve hiç bir eksik bulmadıklarında başarılarını göstermek için yaptığı bir harekettir.
Girit adasında da oynanmakta ve ritim aracı olarak halk arasında Türkçe “kaşık” sözüyle ifade edilmektedir. Konya ve dolaylarında yoğun olarak oynanan bu oyunun özelliği dansçının elindeki tahta kaşıklarla kendine ritim oluşturmasıdır. Kaşık oyununa bu bölge dışında güneyde, batıda, kuzeyde, doğuda da rastlanır.
Benediktin keşişi Peter Damian, o günleri anlatan bir yazısında, Maria için “yemeğine elleriyle dokunmadı, eti bıçakla parçalara ayırdıktan sonra, iki uçlu küçük bir altın çatalla onları nazikçe ağzına götürdü" diye yazmış.
Eski Türkçe kaşuk "(tahtadan yontulmuş)kaşık" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kaşı- “yontmak, kazımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Farsça kafş "kepçe" > kafşik "kepçecik".
Çatalın, ilk Yunanlılar tarafından kullanıldığı biliniyor. Daha sonra M.S. 7. yüzyılda Orta Doğu'daki zengin ve itibarlı ailelerin masalarında yaygınlaşan çatal, 13. yüzyılda Bizanslılara, onlardan da İtalyanlara geçmiş.
Tarihte kaşık kullanımının ise çok eskilere dayandığı hatta insanlığın başlangıcına değin uzandığı, Antik Roma ve Bizans tarafından kullanıldığı da kayıtlarda geçmektedir.
Kevgir, genellikle mutfakta kullanılan bir araçtır ve yaygın olarak bir süzgeç ya da delikli bir kaşık olarak bilinir. Kevgir, genellikle metal veya plastikten yapılır ve birçok delik içerir, bu sayede sıvıları süzme, malzemeleri karıştırma veya kaynar sıvı içindeki katı maddeleri tutma gibi işlevlere sahiptir.
Hamile olan bayanlara hurma çekirdeğinin içinden kaşık çıkarsa erkek çocuğu,,Çatal çıkars...
Genel olarak 4 dişli yapısıyla kullanıcıların beğenisine sunulan çatallar 3 dişli seçeneklerle de tercih edilebilmektedir. 3 dişli bir yapıya sahip olan çatallar genel olarak tatlı gibi aperatif veya yemek sonrası yiyecekler tüketildiği esnada kullanılmaktadır.
Yemek çatalı ise genellikle bir sofra takımındaki en uzun çatal olan bu çatal, eşit uzunlukta dört dişe sahiptir ve ana yemek için kullanılır. Normalde et yemekleri için bir bıçakla birlikte kullanılır, aynı zamanda çatal olarak da bilinir.
Eski Türkçe kaşuk “(tahtadan yontulmuş) kaşık” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kaşı- “yontmak, kazımak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Oyunun kıyafeti "Silifke" adı verilen kıyafettir.
Şimşir Kaşık - Sakarya
Geçmişten günümüze gelen ahşap kaşık kullanımı Bir dönem demode gibi olsada günümüz modernizasyonlarında tekrardan yerini almıştır.
Altın kaşık, şeflerin bir yarışmacının yemeğini tattıktan sonra övgüsünü ifade etmek için kullandığı bir semboldür. Yarışmada, bir şefin kaşık atması, o şefin yarışmacının yemeğini çok beğendiği ve yemeğin mükemmelliği nedeniyle "Benim sana öğretebileceğim bir şey yok" anlamına geldiği belirtiliyor.
MasterChef programında jüri üyelerinin yarışmacılara yönelik "kaşık atma" eylemi, aslında bir takdir ifadesi. Şeflerin öğrencilerinin yaptığı yemeği onaylamalarının ve beğenilerinin bir göstergesi olarak kaşık atılıyor. Bu, öğrencinin artık şefin öğretecek bir şeyi kalmadığı anlamına geliyor.
BÖLÜMDE ALTIN KAŞIK ATILACAK! MasterChef All Star'da bu sezon şimdiye kadar 2 altın kaşık atıldı. İlk altın kaşığı alan Barboros, ikinci isim ise Hasan oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri