Taşinma Yardımı Kiracılara Destek İçin Veriliyor Bunun için, uygun koşullara sahip olan kiracıların kira ve taşınma masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Taşınma yardımına başvurmak için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurmak ve ilgili belgeleri sunmak gerekiyor.
Riskli yapıda ikamet eden kiracının veya sınırlı ayni hak sahibinin aynı bağımsız bölümden dolayı kira yardımı için başvurması durumunda, şartların sağlanması halinde hem malik ve hem de riskli yapıda ikamet eden kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kira yardımından faydalanabilecektir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca e devlet üzerinden açılan AFAD'ın “Afetzade Barınma Desteği” ekranından depremde zarar görmüş ev sahipleri, kiracılar başvuru yapabilir. Tek yapmanız gereken e devleti açıp Afetzade Barınma Desteği'ni açıp başvurunuzu yapmaktır.
Yani evinizi yeniliyorsak, size mevcut yerinde dönüşüm yapıyorsak aylık 5 bin 250 lira kira yardımı yapacağız. Ve 10 bin 500 lira da taşınma yardımı yapacağız.” dedi. Bakan Kurum, rezerv alanda dönüşüm talep eden hak sahipleri için nasıl bir ödeme planı hazırlandığını da anlattı.
Kentsel dönüşümde ev sahibine taşınma yardımı ise kira yardımı kapsamında verilir. Ev sahiplerine her ay verilen kira yardımının bir kısmını peşin olarak alıp taşınma masrafları için kullanmak da imkanlar dahilindedir.
İlgili 17 soru bulundu
Taşınma yardımı taşınmaya karar vermiş fakat maddi durumu yerinde olmayan bireylere, kişilere, ailelere ve işyeri sahiplerine verilen parasal destektir. Yani taşınmak isteyen kişiler ya da buna mecbur kalan insanların eğer maddi durumu yoksa devletin verdiği parasal bir destektir.
Kentsel dönüşüm sürecinde yenilecek olan bir konutta ya da iş yerindeki kiracılar, 6306 numaralı kanun çerçevesindeki sözleşmeyle tahliye edilmiş olanlar, taşınma yardımından faydalanabilirler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşınma yardımının 28 Şubat 2023 hesaplara yatırılacağını duyurmuştu. Başkan Erdoğan, 6 Mart ( bugün) sona eren Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, depremzede vatandaşlara sağlanacak olan taşınma yardımı ödemelerinin başladığını söyledi.
Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı çıkarabilir mi? Ev sahibinin konut ihtiyacı üzerine kiracı evden çıkartılabilir. Ancak ihtiyaç sebebiyle boşalan taşınmaz, 3 sene boyunca eski kiracı dışında kimseye kiralanamaz.
Bu soru, daha çok aynı taşınmazda hem oturma amaçlı konutu hem de iş yeri bulunan kişiler tarafından sorulmaktadır. Yasal mevzuata göre aynı taşınmazda bulunan ev ve iş yeri için iki adet kentsel dönüşüm kira yardımı alınabilmesi mümkündür.
Başvurular e-Devlet "afetzede barınma desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır. Taşınma desteği başvurusu için e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği Başvurusu" ekranına giriş yapıldıktan sonra T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılacak.
Başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yapıldığı gibi (SYDV), e-Devlet'ten de yapılabiliyor. Başvurunun ardından vatandaşlar, başvuruyu takip eden ilk 15 gün içinde kira yardımlarını banka hesapları ya da PTT şubelerinden alabiliyor.
2023 taşınma yardımı miktarı, 1500-6000 TL arasında değişebilir. Yapılacak yardım miktarı taşınma mesafesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Taşınma yardımı hem belediyeler hem de devlet tarafından yapılır. 2023 taşınma yardımı miktarını alabilmek için ilgili kurumlara başvuru yapmalısınız.
Kiracılar da kira ya da kredi desteği alabilir mi? Kira yardımı ev sahipleri için riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında en fazla 48 ay olarak uygulanıyor. Ev sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) 'bir kez ödeme' yapılıyor.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Ödeme yapılan vatandaşlarımıza SMS ile bilgilendirme yapılıyor olup, ödemelere ilişkin sorgulamalar e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmekte, ödeme durumu anlık olarak takip edilebilmektedir.
Deprem kira, barınma ve taşınma yardımı Ziraat Bankası üzerinden verilecek.
Bölgede yaralar hızla sarılmaya devam ederken evi yıkılan ya da kullanılamaz hale gelen vatandaşlar için deprem taşınma yardımı müjdesi verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşınma yardımının bugünden itibaren (28 Şubat 2023) hesaplara yatırılacağını duyurdu.
Kiracılar için yapılacak olan taşınma yardımı ise bir defaya mahsus olmak suretiyle yine taşınan ilin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Kiracılara ödenecek olan kira yardımı da her sene tek seferlik bir ödeme şeklinde gerçekleştirilebilir.
TAŞINMA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Depremzedelerin konutlarında tespit edilen yıkık/acil yıkılacak/ağır veya orta hasarlı yapılar için 15 bin TL taşınma yardımı yapılıyor. Başvurular e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. e-Devlet üzerinden "afetzede barınma desteği" sayfasına girerek başvuru gerçekleştiriliyor.
Bekar afetzede, barınma desteği açısından kiracı kabul edilip, konut yıkık/acil yıktırılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı ise 24.000 TL barınma, 15.000 TL taşınma desteği yardımı ödemesi yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri