Çalışmayan kişiler ise yüklü bir GSS prim borcu ile karşılaşmamak adına başvuru yapmalıdır. Sigortanın başlatılması ve ödenecek primin belirlenmesi için gelir testi yapılır. Başvuru, genellikle kaymakamlık binası içerisinde yer alan Sosyal Hizmetler ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimlerine yapılır.
Bu yaşlardan sonra herhangi bir işte çalışmayan ve bakılmakla yükümlü olmayan (örneğin eşinden dolayı sağlık hizmetinden yararlanamayanlar) kişiler GSS primlerini kendileri ödüyorlar. Bunların aylık primleri geçen yılın ikinci yarısında 194.13 TL olarak uygulandı. Yeni yılda ise aylık 300.24 TL ödeyecekler.
İşsiz kalan bir kişinin son bir yıl içinde 90 gün ödenmiş primi varsa bu kişi 90 gün daha sağlık hizmetlerinden prim ödemeden yararlanabilir. Bütün işsiz kalanlara sağlanan 10 günlük süreyle birlikte bu durumdaki kişinin toplamda 100 gün prim ödemesi gerekmez.
Çalışanların primlerini ödeme sorumluluğu ise işverenlere verilmiştir. Dolayısıyla eğer çalışıyorsan kendi müdahalen olmaksızın sigorta sistemine girebilirsin.
Sosyal güvencesi olmayan da acile para ödemeyecek Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı yeni bir genelgeye göre herhangi bir sağlık güvencesi olmayan hasta da, kamu ya da özel hastane acil servislerine başvurması halinde bakılacak.
İlgili 22 soru bulundu
İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden veya “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile ikametgahlarının bulunduğu yerdeki SGK ünitelerine başvurmaları gerekmektedir. Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin ise talep dilekçesi ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sosyal güvencesi olmayan ve geliri düşük vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlandırıldığı ifade edilen açıklamada, "Herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar, ayda 150,12 lira GSS primi ödeyerek kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor.
Çalışmayan yahut düzenli olarak primleri ödemeyen, devlete Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan ve sigortası olmayıp halen gelir testi yaptırmayan kişiler devlet hastanelerinde muayene olabilmek için paralı hasta muayene ücreti olarak yaklaşık 50 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
Çalışmayan kişiler devlet hastanelerinde muayene olabiliyor.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş devlet hastanelerinde çalışmadığı için sigortası olmayan eşi veya ailesi üzerinden sigorta kaydı bulunmayan veya düzenli sigorta primi ödenmeyen kişiler devlet hastanelerinde ücretsiz muayene olabilirler.
İşsiz kalmanız durumunda sigorta priminiz ödenmediğinizden SGK sağlık hizmetlerinde faydalanamazsınız ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında değerlendirilirsiniz. İşten ayrıldığınız zaman SGK tarafından belirlenen sürede sağlıktan faydalanmaya devama dersiniz.
İşten ayrıldıktan sonra SGK geçerliliği, 3 ay devam eder. İşten ayrılan bir kişi 3 aylık süre boyunca sağlık işlemlerinden SGK kapsamında yararlanmaya devam eder. 10 günlük süre boyunca sigortalılık statüsü kayıtlarda devam ederken, 3 ay süre ile devlet ve özel hastane hizmetlerinden aynı şekilde yararlanılır.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı brüt asgari ücretin %3'ü tutarındadır. Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2023 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 TL'dir.
SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Kişinin sigortasız bir şekilde muayene olmak için ilk önce 182'den randevu alması gerekir. Muayene ücreti ise, hastanelerde bulunan veznelere ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden hastanelerde çıkacak muayene ücreti hakkında bilgi alınabilmektedir.
Genel sağlık sigortası kapsamında olan yeşil kart, hane içindeki kişi başı geliri asgari ücretin 1/3'den az olan ve 2022 sayılı Kanuna göre aylık alan kişilerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlandığı sağlık güvencesidir.
Çalışmadığı için sigortası olmayan, ailesi ya da eşi üzerinden de bir sigorta kaydı olmayan ya da düzenli olarak sigorta primi ödemesi yapılmadığı için devlete Genel Sağlık Sigortası primi borcu olan kişiler de devlet hastanelerinde tedavi görebiliyor.
Genel sağlık sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade etmektedir.
GSS BORCU EMEKLİLİĞE ENGEL DEĞİL AMA ÖDENMESİ ŞART
SGK mevzuatına göre 2008'den sonra isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılması için 12 ay yatırılması gerekiyor. Emeklilik dilekçesi de borcun ödendiği tarihte geçerli olacağı için emekli aylığı borcun ödendiği tarihi takip eden ayın başında yatacak.
Kanuna göre, hane içinde kişi başına gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması halinde GSS primi alınmıyor. 2022 yılı için hane içindeki kişi başına geliri 1.668 TL'nin altında olanlar GSS primi ödemekten kurtuluyorlar. Prim ödemekten kurtulmak için gelir testine girmek gerekiyor.
Sonuç olarak, oturmakta olduğunuz bir ev bulunmasına rağmen, evinize giren aylık gelir 3 bin 924 liranın altında ise prim ödemeden sağlık hizmeti alabilirsiniz.
Ücretli/maaşlı çalışanların, devlet memurlarının ve kendi adına çalışanların faydalandığı sigorta sistemi de GSS olarak kabul edilir. Fakat çalışanların primleri işveren tarafından ödendiği için otomatik olarak sigortalı kabul edilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri