Katı meyve sıkacağından geçirilir. Posası tencereye alınır içine 1-2 kepçe kadar sıktığınız suyundan konur ve ocakta kaynamaya bırlakılır. Tamamen suyunu çekip salça kıvamına geldiğinde salçanız hazır. Tuzlu olmasını isterseniz pişerken tuz atabilirsiniz.
Katı meyve sıkacağında neler sıkılır? Meyve suyu sıkacağında daha çok ananas, pancar, kereviz sapı, elma, salatalık, havuç, ıspanak, kavun, domates, nar, portakal ve üzüm gibi meyve ve sebzelerin sularını sıkabilirsiniz.
Biber salçası ya da kırmızı biber salçası, saplarından ve tohumlarından ayrıştırılan kırmızı biberlerin ezilip tuzlandıktan sonra güneş altında kurutulmasıyla üretilir.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Domates suyunu hazırlamak oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken domatesin kabuklarını soyduktan sonra bir katı meyve sıkacağı yardımı ile domateslerin suyunu sıkmaktır. Katı meyve sıkacağı olmayan kişiler ise domates suyunu yapmak için mutfak robotunu kullanmayı tercih edebilirler.
İlgili 25 soru bulundu
Katı meyve sıkacağı, bıçak kullanımı olmadan meyvelerin preslenmesi ve parçalanmasına yardımcı olan aletlerdir. Başta portakal olmak üzere, bu ürünlerde elma, armut, kavun, üzüm, şeftali, kayısı, mandalina, gibi farklı meyvelerin de sıkımı yapılabilir.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır.
Salçanın küflenmemesi için streç filmleri de devreye sokabilirsiniz. Salçayı kahvaltıdan akşam yemeğine her an kullanıyor ve bu yüzden ağzı açık kaplarda buzdolabına koyuyorsanız tıpkı burada olduğu gibi üzerini bir streç filmle kapatarak kurumasının, küflenmesinin ve ekşimesinin önüne geçebilirsiniz.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Tüketici açısından da açıldıktan sonra büyüklerimizin geçmişte yaptığı usulle, üstüne bir kaşık zeytinyağı koyabilirler. Bu şekilde kısa süreli olarak küflenmesi ve bozulması engellenmiş olur. Bu sebepten evlerde küçük ambalaj kullanmak daha mantıklı olur. Açılmadığı müddetçe bizim salçaların ömrü 3 yıldır.
Katı meyve sıkacağında, nişasta içeren meyve ve sebzelerin suyu sıkılamaz. Bunlar için blender kullanılması önerilir.
En iyi meyve sıkacağı tavsiyesine gelecek olursak Philips HR1836/00, Beko BKK 2145, Braun MPZ9, Russell Hobbs Horizon, Vestel Enerjik, Kiwi Kj-1904 kolay temizleme, pratik kullanım, geniş hazne gibi özelliklerle en çok tercih edilen katı meyve sıkacakları arasında yerini alıyor.
Katı meyve sıkacağı seçiminde ilk önerim ürünlerin motor gücünü dikkate almanız yönünde. Üstün hızda performans gösteren bu modeller, hem meyvelerin hem de sebzelerin daha fazla suyunu çıkarmanızı sağlıyor. 900 W ve üzeri güce sahip sıkacak çeşitleri, %10 daha fazla meyve suyu elde etmenize de imkan tanıyor.
Salça Yaparken Tuz Ne Zaman Atılır? Domateslerin suyunu süzdükten sonra salça yapımına geçme aşamasında tuz atılması en doğrusudur. Salçanın uzun süre bozulmamasını sağlayan en önemli faktör tuzdur. Bu tuzun da mutlaka turşuluk olarak tabir edilen kaya tuzu olması gerekir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin.
Isıtılan salça doldurma ünitesine gelir ve salça kutulara doldurulur. Kutular hemen kapatılır ve soğutma tüneline alınır. Diğer bir doldurma yöntemi ise aseptik dolumdur. Aseptik dolumda evaporatörden çıkan salça (60 ˚C civarı) 108-110 ˚C' ye kadar ısıtılır ve 30-35 ˚C' ye kadar soğutularak sterilize edilir.
Geleneksel tarım yöntemiyle bir dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretilirken, topraksız tarım serasında aynı büyüklükteki alanda yılda 40 tonun üzerinde ürün elde ediliyor.
Salçam çok tuzlu oldu ne yapabilirim? Sebzeli ve salçalı yemeklerde 5-6 damla limon suyu, tuz tadının azalmasını sağlar. Yapmanız gereken basit, yemeğinizin içine limon suyunu ekleyin ve güzelce karıştırın.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin. Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri