Kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz taşınmazın proje bitiminde, ancak iskân temin edildikten sonra alınabilen tapu cinsidir. Kat mülkiyetinin alınabilmesi için proje sonunda müteahhidin bağlı bulunduğu belediyeye iskân belgesi için başvuru yapması gerekir.
Kat mülkiyeti alınması için inşaatın tamamlanmış olması ve yapı kullanım izninin olması gerekir. Yapı kullanım izni alınması konusunda sorumlu şahıs inşaat firmasıdır. İnşaat firması kat mülkiyet alınması için de sorumlu kişidir. İskan belgesi ile birlikte başvuru yapılması halinde kat mülkiyeti tapusu alınmaktadır.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
İnşaatın tamamlanmasının ardından yapılan kontroller sonucunda herhangi bir usulsüzlük yoksa kat mülkiyeti tapusu için başvuru yapılır. Ancak kat irtifaklı bir bina usulüne uygun olarak inşa edilmemişse iskân izni alınması söz konusu değildir.
Tüm kat irtifakı sahiplerinin talebine gerek yoktur. Cins değişikliği işlemi için önce kadastro (ya da lisanslı harita bürosuna) başvurulur. Yapılan yapıyı teknik elemanlar ölçtükten sonra tapu dairesinde cins değişikliği işlemi yapılır. Ardından kat mülkiyetine geçilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu? Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir. Ancak, inşa edilen mülkteki payınızın resmi kayıtlara geçmesi için önce irtifak tapusu almanız, ardından irtifak hakkını daire tapusuna çevirmeniz gerekir. Tamamlanmış binadan ev alıyorsanız mutlaka kat mülkiyeti almalısınız.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki en temel farkı iskan belgesi oluşturuyor. Kat irtifaklı yapılarda yapı kullanım izin belgesi bulunmazken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en önemli şartları arasında yer alıyor.
Kat irtifakı tapusu inşaat başlangıcı itibari ile alınabilir ve iskan alınana kadar kullanılması gereken tapudur. İskan alınması halinde kat mülkiyetine geçilmesi yasal olarak zorunludur. Kat irtifakı alındıktan sonra bağımsız bölüm üzerinde kat inşa etme hakkınız vardır.
Kat Mülkiyetine Geçişin Masrafları Ne Kadardır? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.
“Tapuda iskân nasıl anlaşılır ya da görülür?” sorularının cevabını en doğru şekilde almanın yolu, tapu müdürlüğüne ve belediyelere başvurmaktır. Yapının inşa edildiği belediyenin imar müdürlüğündeki yapı kullanma izni birimleri, bu konuda size yardımcı olacaktır.
Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekareleri ile belediyelerin belirlediği rayiç bedeller üzerinden hesaplanıyor. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabilecek.
İskansız evde oturmak suç değildir. Fakat bazı yaptırımları söz konusu olabiliyor.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Arsa Tapusundan kat mülkiyetine nasıl geçilir? Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçmek için öncelikle arsa üzerinde yapılacak olan binanın mimari projesi hazırlanır ve belediye tarafından onaylanır. Daha sonra, kat mülkiyeti kurulu oluşturulur ve arsa sahipleri arasında anlaşma sağlanır.
Tapu alım satım harcı, tapuda işlem yapılacak olan gayrimenkul ile ilgili beyan edilen alım/satım tutarı üzerinden hesaplanır. Yani tapuda 100 bin TL satış tutarı beyan edilen bir gayrimenkulün 2 bin TL alıcının, 2 bin TL de satıcının sorumluluğunda olmak üzere 4 bin TL tapu harcı tahsil edilir.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
İskân verilmeyen ve alınmayan yapılar izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmeti ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ayrıca inşaat sırasında kat irtifakı olan bağımsız bölümler, projeye uygun bir şekilde yapılıp iskân izni alındıktan sonra kat mülkiyetine dönüştürülebilmektedir.
Yine kat mülkiyeti olan yani iskanlı olan tapuda dairenin numarası yazılı olurken kat irttifakı yani iskanı olmayan evde ise arsa payı yazılıdır. EVİN İSKANI OLMAZSA NE OLUR, NEREDEN, NASIL ÖĞRENİLİR? İskan bir evin yasalara uygun olarak yapıldığını ve projesine uygun olarak inşa edilerek tamamlandığını gösterir.
Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde uygulanıyor.
Yapı kullanma “İSKAN “ izni için müracaat eden kişi (yapı sahibi) “yapı müteahhidi” değilse, müteahhidin vergi ve sigorta borcu bulunsa bile izin talebinin gereği yerine getirilmelidir.
Arsa payına bağlı şekilde düzenlenen kat irtifakı tapusu ile ise ilgili kişi inşaatına başlanmamış bir projede hak sahibi olduğunu kanıtlayabilir. Öte yandan kat mülkiyeti tapusu ise ya da arsa payını değil, söz konusu ana gayrimenkuldeki bağımsız alanları da tanımlayan özel bir mülkiyeti temsil eder.
Kat irtifakı bulunan bir yapının kat mülkiyetine çevrilmesi için hak sahibinin iskanı aldıktan sonra arsa üzerinde hak sahibi bulunanın veya yapının projesinde yetkili şirketin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne yapacağı bir başvuru ile kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilebilmektedir.
Tapu harcı ve döner sermaye ödemesi alıcı ve satıcı adına ayrı ayrı tahakkuk eder. Yani tapu ödemelerini mevzuatlar gereğince alıcı ve satıcı yarı yarıya yapar. Ancak ülkemizde genel uygulama olarak bu ödemeleri alıcının yapması istenir.
Kendisine yapılan yazılı bildirime rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken belgeleri tamamlamaktan veya imzalaması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, kendine ait bağımsız bölüm için 1.000 TL idari para cezası kesilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri