Tapu çeşitlerinden biri olan kat mülkiyetli tapu, iskânlı gayrimenkuller için geçerlidir. Kat mülkiyeti tapusunda, söz konusu gayrimenkul ile ilgili bağımsız bölümün numarasından niteliğine, binada yer aldığı kat bilgisinden binanın yüzölçümüne ve dairelerin metrekare cinsinden büyüklüğüne kadar tüm detaylar yer alır.
Bu videoda size Tapu'da dairenin metrekaresi yazar mı bundan kısaca bahsettim. Mantıken dairenin metrekaresi tapuda yazması gerekiyor. Fakat uygulamada böyle bir şey ne yazık ki mümkün değil. Mevcut tapularda bir m2 alanı var fakat bu alan arsanın m2sini aslında bize belirtiyor.
Kat mülkiyetli tapu belgelerinde; inşaatı bitmiş yapıların yüz ölçümü, kişiye ait olan bölümün numarası, katı ve niteliği belirtilir.
Bir dairenin metre karesi nasıl öğrenilir? Maalesef tapu kadasronun verdiği tapu senedi üzerinde bir dairenin net metre karesi ve brüt metre karesi yazmıyor. Dairenin, bağımsız bölümün arsa payları da açık bir şekilde belirtilmiyor.
Bu Tamamen Tapu Kadastronun hatasıdır. Tapu kadastro bu bağımsız bölümün tescilini yaparken bunun net ve bürüt m2'sini tespit ederek tapu senedine yazdırabilir. Ama maalesef böyle bir uygulama olmadığı için sizde size ne söylenmişse ona inanıyorsunuz.
İlgili 21 soru bulundu
Dikdörtgen gibi köşeli bir odanın metrekaresini öğrenmek için iki duvarın uzunluklarını ölçüp birbirleri ile çarpmak gerekir. Bu işlem her oda, banyo ve mutfak için gerçekleştirildikten sonra sonuçlar toplanır. İç alanların metrekarelerinin toplamı da evin net metrekare bilgisini verir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 1027.maddesi uyarınca; 'Tapudaki tüm ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, resen düzeltilmesi mümkün olan basit yazı yanlışlıkları dışında, mahkeme kararı olmadıkça, hiçbir düzeltmede bulunamaz.
Eski tapularda sadece binanın yapıldığı arsa alanı ve bu arsadaki pay gösterilir, evinizin metrekaresi yazmaz. Mesela eviniz 500 m2 arsa üzerine yapılan bir binada ise tapuda yüzölçümü hanesinde sadece 500 m2 yazar. Yeni tapularda ise binanın yapıldığı arsanın alanı, evinizin net alanı ve brüt alanı yazar.
Net metrekare, evin duvarlarının iç kısımlarında kalan, kullanılabilen, süpürülebilen asıl toplam alanı ifade eder. Net metrekareye mutfak, banyo ve balkon ve teras alanları dahildir.
Tapuda gayrimenkulün satışı sırasında değeri, Belediye tarafından belirlenen asgari rayiç bedel üzerinden gösterilmekte ve bu bedel piyasa değerinin çok çok altında kalmaktadır.
2- Kat mülkiyetli tapu ve kar irtifaklı tapu ne demektir? Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan binaların her bir bağımsız bölümü için yapı oturum izin belgesi alınmasıyla oluşturulan tapu niteliğine deniyor. Dolayısıyla kat mülkiyetli binaların daire, dükkan veya depo gibi bağımsız birimleri kendine ait bir tapu niteliği kazanmış oluyor.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Şimdi formüle edelim:Arsa payının ev metrekaresine oranı hesaplamasında tapuda belirtilen alanın metrekare cinsinden değeri, X olsun. Bölümden arsa sahibine düşen pay, Y olsun ve bölüm değeri de Z.Arsa sahibi olan kimsenin, arsa genelindeki hisse payının metrekare cinsinden değeri; (X/Y)*Z formülü ile elde edilir.
Bunun için önce yapının bulunduğu arsanın metrekaresi dikkate alınır. Örneğin 5.000 metrekarelik bir arsa üzerinde 50 bağımsız bölüm olduğu düşünülürse arsa payı da 25/400 şeklinde tapuda yazıldığı varsayılsın. Bu durumda toplam metrekare arsa payında belirtilen 400 paydasına bölünür.
Mutfak, 2+1 bir konutta ortalama olarak 10-15 metrekare olur.
75 m2 brüt alan olsun. 1500/100=15 m2 alan brüt alandan çıkarılacaktır. 75-15=60 m2 alan dairenin net alanıdır.
Bağımsız Bölüm Brüt Alanı: Bağımsız bölümün içerisindeki; duvarlar, kolonlar, merdiven sahanlıkları ve basamakları ile bu merdivenlerin altlarında kalan yerler ile sadece bağımsız bölüme ait ve bağımsız bölümün içinden doğrudan bağlantılı olan; balkonlar, teraslar, kat bahçeleri dâhil kapladığı alandır.
Net metrekare kısaca evin içinde süpürülebilir alan demektir. - Brüt metrekare: Evin kat ya da bina içerisindeki çiziminden varolan tüm toplam alanları ifade eder. Bu toplam alanın içerisinde; duvarlar, kolonlar, balkon, taraça, merdiven boşlukları, kat içindeki asansör boşluğu gibi alanlar yer alır.
Evin metrekaresi, tapu kaydında "Yüzölçümü" başlığı altında belirtilir. Bu bölümde brüt metrekare ve net metrekare değerleri belirtilebilir. Brüt metrekare, konutun duvarları dahil olmak üzere dış ölçülerine göre hesaplanan toplam metrekareyi ifade ederken, net metrekare, kullanılabilir alanı ifade eder.
Arsa payı hesaplama örneği:
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Hektar, sembolü ha. 10.000 m²ye eşit olan alan ölçü birimi. Hekto ve ar sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur ve 100 ar anlamına gelir. 1 dekar (dönüm) 1000 metrekareye (m²), 1 hektar 10.000 metrekareye (m²) eşittir.
Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Bu tip kadastro tespiti yapılarak edinilen tapulara 10 yılı içerisinde dava açılarak itiraz edilebilir. Tasarrufun iptali davası amacının mevcut tapu kaydını iptal ettirmek olması açısından benzer görünse de teknik olarak apayrı bir davadır.
GİRİŞ Taşınmazın gerçekteki yüzölçümü tapuda kayıtlı olduğundan farklı olabilmektedir. Bu farklılığın ortadan kaldırılması ise taşınmaz sınır ve yüzölçümü düzeltilmesi davası ile gerçekleştirilir. Söz konusu dava “sınır ve yüzölçümü düzeltimi”, “mesaha tashihi”, “miktar tezyidi” davaları olarak da adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri