Tapu alım satım harcı, tapuda işlem yapılacak olan gayrimenkul ile ilgili beyan edilen alım/satım tutarı üzerinden hesaplanır. Yani tapuda 100 bin TL satış tutarı beyan edilen bir gayrimenkulün 2 bin TL alıcının, 2 bin TL de satıcının sorumluluğunda olmak üzere 4 bin TL tapu harcı tahsil edilir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 1,000,000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 1,000,000 TL x %4 = 40,000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 20,000 TL alıcı için 20,000 TL ücret çıkar. Temel hesap bu şekildedir.
Tapu harcı hesaplaması, tapuya beyan edilen gayrimenkul satış tutarı üzerinden yapılır. Örneğin gayrimenkul satış bedeli tapuya 750 bin TL olarak beyan edilmesi durumunda, alıcı ve satıcı ayrı ayrı (750.000*%2) 15 bin TL, toplamda ise 30 bin TL tapu harcı ödemesi yapılır.
Tapu harcı ve döner sermaye ödemesi alıcı ve satıcı adına ayrı ayrı tahakkuk eder. Yani tapu ödemelerini mevzuatlar gereğince alıcı ve satıcı yarı yarıya yapar. Ancak ülkemizde genel uygulama olarak bu ödemeleri alıcının yapması istenir.
İlgili 21 soru bulundu
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
Kat mülkiyeti alınması için inşaatın tamamlanmış olması ve yapı kullanım izninin olması gerekir. Yapı kullanım izni alınması konusunda sorumlu şahıs inşaat firmasıdır. İnşaat firması kat mülkiyet alınması için de sorumlu kişidir. İskan belgesi ile birlikte başvuru yapılması halinde kat mülkiyeti tapusu alınmaktadır.
Alıcı ve satıcı aralarında anlaşarak bu evin devir işlemini tapuda 1 milyon lira üzerinden yaparlarsa, bu defa toplamda 40 bin lira tapu harcı ödeyecekler, 20 bin lirası alıcıya, kalan 20 bin lirası satıcıya ait.
Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır.
Taşınmaz malların alım satımında tapu idaresi tarafından tahsil edilen tapu harcı, ülkemizde tamamı alıcı tarafından ödenene fakat resmiyette her iki tarafın eşit olarak ödemesi gereken bir bedeldir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Ancak 31 Ekim'de son bulacak tapu harç indirimiyle ise bu oran hem alıcı hem de satıcı için toplam yüzde 3 olarak belirlenmişti. Örneğin 500 bin TL'lik evin tapu harcı ödemesi şu anda 7 bin 500 TL. Kentsel dönüşümle yapılan binalardan alınan daireler için bu tutarın geri ödemesi mümkün görünüyor.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Arsa payı, kat mülkiyeti kurulurken oran olarak hesaplanır. Örneğin 10/140 gibi. Arsa payı değeri, Tapu Sicil Müdürlüğünün prosedürleri kapsamında hesaplanır. Ana taşınmazın toplam metrekaresi arsa payına bölündüğünde, hak sahibinin arsa üzerindeki hakkı ortaya çıkar.
Kendisine yapılan yazılı bildirime rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken belgeleri tamamlamaktan veya imzalaması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, kendine ait bağımsız bölüm için 1.000 TL idari para cezası kesilecek.
Bu kapsamda iskân alındıktan sonra yetkili idarenin 60 gün içinde belgeleri tapu dairesine göndermesiyle kat mülkiyetine kendiliğinden geçilecektir. Bu geçişi arsa sahipleri / ya da kat irtifakı sahipleri de talep edebilecektir. Ancak kat irtifakına geçmeksizin doğrudan kat mülkiyetine başvurulması da mümkündür.
Arsa Tapusundan kat mülkiyetine nasıl geçilir? Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçmek için öncelikle arsa üzerinde yapılacak olan binanın mimari projesi hazırlanır ve belediye tarafından onaylanır. Daha sonra, kat mülkiyeti kurulu oluşturulur ve arsa sahipleri arasında anlaşma sağlanır.
Kat irtifakı tapusu almak da, kat mülkiyeti tapusu almak da zorunlu değil. Ancak inşa edilen gayrimenkulde sahip olduğunuz payın resmi kayıtlara geçebilmesi için önce kat irtifakı tapusu almalı daha sonra kat irtifakı tapusunu kat mülkiyeti tapusuna çevirmeniz gerekir.
Kat Mülkiyeti: Tamamlanmış bir yapı üzerindeki bağımsız bölümlerin ayrı ayrı ve bağımsız olarak kullanılabilmesini sağlayan bir mülkiyet türüdür. Kat mülkiyetinde hem tek kişi mülkiyeti hem de birlikte mülkiyet söz konusudur. Bu mülkiyet türünde ana taşınmazın üzerinde birden fazla kişinin mülkiyet hakkı vardır.
Satış işlemi rayiç bedel üzerinden değil gerçek bedel üzerinden yapılır ve gerçek bedelin beyan edilmesi zorunludur. Ancak tapu işlemleri rayiç bedelin altında gerçekleştirilemez. Tapu işlemleri gerçekleştirilirken satış bedelinin binde 20'si tapu harcı olarak alınır.
Tapuda para verilme zamanı, genellikle emlak satışı işlemi sırasında ödeme yöntemi ve satıcı ile alıcının anlaşmasına göre değişebilir. Önce para mı tapu mu sorusuna gelirsek genellikle önce tapu teslimi yapılır. Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır.
Tüm malikler kat mülkiyetine geçiş için ortak karara varırsa Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yaparak kat mülkiyet tapusu (yapı kullanım izni belgesi) alabilirsin.
1-) Kat mülkiyetine geçiş için tüm malikler ile anlaşma sağlanamaz ise bireysel başvuru yapılabilir mi? Hayır, kat mülkiyetine geçiş işlemleri için tam muvafakat gerekmektedir.
Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu? Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir. Ancak, inşa edilen mülkteki payınızın resmi kayıtlara geçmesi için önce irtifak tapusu almanız, ardından irtifak hakkını daire tapusuna çevirmeniz gerekir. Tamamlanmış binadan ev alıyorsanız mutlaka kat mülkiyeti almalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri