Genel olarak su ile temizlik yapılır.Konvertörün içine sıcak veya ılık su ile kurumların temizlenmesi hedeflenir.Termal ısılarla veya makineler yardımı ilede temizlik uygulaması yapılır.Yüksek kilometreli araçlarda pekte işe yaramasada bazı araçlarda ve özellikle ilk defa katalitik konvertör arızası ile karşılaşmış ...
Katalizör temizliği için kesinlikle asit kullanılmamalıdır. Piyasada lavabo açıcı olarak bilinen "sodyum hidroksit (naoh)" ile rahatlıkla temizlenebilir. tazyikli suyu katalizöre direk tutulmamalıdır.
Katalitik konvertör temizleyicileri, motordaki ve egzoz sisteminizdeki karbon birikimini gidermeye yardımcı olur. Ama yine de ilk kullanımda yıllar boyu biriken karbon birikmesini ortadan kaldırmasını bekleyemeyiz. Bu yüzden temizleyici ürünlerin yılda 4 kez kullanılması öneriliyor.
Katalitik konvertörün tıkandığı şu şekillerde anlaşılabilir: Katalizörün içinden tıkırtı (tıkır tıkır) sesleri geliyor ise. Egzozdan kötü bir koku (çürük kokusu gibi) geliyor ise. Aracınız egzoz muayenesinden geçememiş ya da aracınızın egzoz emisyon değerleri olması gerekenin üstünde ise.
- Katalizörün temizleme işleminin bitmesinin ardından sökülen sensörlerin de temizlenmesi ile katalizör yerine takılmalı ve test edilmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki temizleme işlemi %100 çözüm olmamakta ve tıkanmalar tekrar edebilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Araçlarda yer alan katalitik konvertörlerin görevi bu nedenle önemlidir. Ortalama olarak bu sistemin araçtaki kullanım ömrü ise 10 yıl kadardır. Eğer bozulmasına sebep olan farklı bir etken yoksa 10 yıla kadar sorunsuz şekilde kullanılabilir.
Katalizörünüzü temizlemek, benzinli arabanızın verimliliğini artırmanıza yardımcı olabilir. Katalizörü çıkarıp temizleyerek motorunuzun performansını artırabilirsiniz.
Katalizör ömrü ürünün özelliklerine ve aracın yapısına göre farklılık gösterir. Katalizörlerin ömrü aracın yaşına ve diğer parçaların durumuna da bağlıdır. Bununla birlikte katalizörlerin ortalama ömrü 80000 ve 10000 km arası olarak baz alınabilir.
Katalizör, sürüş koşullarına göre değişkenlik göstermekle birlikte, ortalama 100.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.
Tıkanmış olan Filtre araç üzerinden sökülür daha sonra özel asit içermeyen kristal ilaç koyularak yüksek basınçlı dpf temizleme makinasının maximum 2 saat süren temizleme işlemi ile gerçekleşir.
Katalizör gerekli bir parçadır, iptal edilirse özellikle enjeksiyonlu motorlarda rölanti dengesizliği, stop etme gibi sorunlara yol açar. Yakıt artar, verimsiz bir yanma gerçekleşir, alt devirlerde performans düşer.
-Enjektör sübaplarının hassas çalışmasına yardımcı olur. -Hassas yakıt püskürtme yoluyla yakıt tasarrufu sağlanır. -Yakıt deposundan yanma odasına kadar sistemi temizler. -Katalizör ve lambda sondasının sorunsuz çalışmasını sağlar.
Motor bölümünde bulunan bu parça egzozdan çıkan zararlı gazların atmosfere daha az yayılmasını engeller. Çıkan bu zehirli dumanları da sağlıklı hale getiren katalizör, araçlar için zorunludur.
Bir katalizörü tamir ettirmek ya da temizlemek isterseniz de en kötü ihtimal ile 300-500 TL'yi gözden çıkarmanız gerekir.
Hayır arttırmaz. Bende taktırdım aracıma yakıt tüketiminde değişiklik yok.
Çevre kirliliğini azaltmak üzere geliştirilen katalitik konvertörler yüksek beygir gücü ve pahalı yedek parça gibi nedenlerle söktürülüyor. Söktürülen konvertörlerin yerine monte edilen boru veya susturucuysa çevre kirliliğine yol açıyor.
Katalizörde bulunan arızalar emisyon değerlerinin yüksek çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden araç muayeneden geçmez. Ayrıca cezası bulunmaktadır. Katalizör sistemi, filtrelerden oluşan özel bir sistem olduğu için tamir edilmesi mümkün değildir.
Katalitik Konventör Arızası Motora Zarar Verir Mi? Katalitik konvertör arızası, motora doğrudan zarar vermez, ancak arızanın neden olduğu diğer sorunlar motor hasarına yol açabilir. Örneğin, arızalı katalitik konvertör, motorun performansını olumsuz etkileyebilir ve daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.
Katalitik konvertör egzoz borusunda bulunur ve petek benzeri bir yapıya sahip metal bir kaptır. Görevi, zararlı ve zehirli gazların emisyonlarını azaltmaktır. Katalitik konvertör düzgün çalışmadığında çok kötü bir koku salar ve aracın durmasına da neden olabilir.
Geçmez, katalizörsüz araçlara pul vermiyorlar zaten. Ayrıca muayenede kontrol ediliyor.
Egzoz Susturucusu Arıza Belirtileri
Motoru çalıştırırken yüksek, tıkırtı ve titreşimli seslerin yanı sıra belirgin bir hırıltı veya kükreme fark edebilirsiniz.
Motorun Yağ Yakması; Motor yağ yakıyorsa katalizör kısa sürede tıkanacak ve arıza verecektir. Motorun yağ yaktığını egzozdan mavi duman atmasından anlayabilirsiniz. Motorun yağ yakma sebeplerini ayrıntılı bir şekilde egzozdan mavi duman atmasının nedenleri sayfasında incelediğimiz için burada tekrar behsetmeyeceğiz.
günümüz çevre mevzuatı nedeniyle üretilen benzinli araçların neredeyse tümünde ilk susturucu yerine katalitik konvertör* bulunmaktadır. katalitik konvertör yapısı nedeniyle egzos gazının geçişini zorlaştırmakta, yavaşlatmaktadır. motorun egzos gazını atmakta zorlanması da güç kaybına sebep olmaktadır.
Katalitik konvertör, özellikle sık trafikte kullanılan araçlarda arızalanır ve tıkanır. Bu durumda ilk yapılması gereken aracı uzun bir düzlükte ve yükse devirde kullanmaktır.
Şirketlerin yeni metal almak yerine var olan metalleri daha uygun fiyatlarla geri dönüştürmesi hem çevresel hem de finansal bağlamda oldukça avantajlı süreçleri beraberinde getirmektedir. Bu nedenle de bir katalizör geri dönüşüm sürecinin en değerli yanı karlılığı sağlaması ve doğayı korumasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri