Dolgu tedavisi sonrasında uyuşukluk geçene kadar sigara içilmesi önerilmez. Hem ağız içinde bakteri oluşumu ihtimali hem de uyuşuk ağız ile bir şey hissedilemeyeceğinden diş hekiminiz sigara içilmesine rıza göstermeyebilir.
Diş dolgusundan sonra sigara ilk gün sigara içilmesini tavsiye etmiyoruz. Ancak isteğe bağlı olarak bir iki saat sonra içilebilir.
Dudak dolgusu yaptıran hastalarıma işlemin yapıldığı gün parlatıcı, ruj kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Aynı mantıktan yola çıkarak gün sigara içmeseniz iyi olur en azından işlemden sonraki 4-5 saat.
Diş çekimi sonrası sigara içmek kesinlikle zararlıdır. Diş çekimi işlemi, dişlerdeki hasarın onarılması için uygulanan bir tedavidir. İşlem sonrasında sigara içmek, iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve komplikasyonlara neden olabilir. Sigara içmek, ağızdaki dolaşımı azaltır ve iyileşme sürecini yavaşlatır.
Dudak dolgusu ile sigara içmenin herhangi bir bağlantısı olmamakla beraber dudak dolgusunun ilk yapıldığı gün sigara içmeniz dolgunun şeklini bozmanıza sebep olabilecektir.
İlgili 44 soru bulundu
anlarlar tabi. sigara dişleri sarartır. anlar bence. O sigaranın kendine has iğrenç kokusu diş ve dile sinmiştir ayrıca dişlerde sigara içimine bağlı olarak lokal sarılıklar gózükebilir.
Yüz dolgu uygulaması sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşması muhtemel bir durumdur. 1-2 gün içinde bu etkiler ortadan kalkar ve dolgu yüze yerleşmiş olur. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Diş çekiminden sonra sigara içilir mi? İlk 72 saat yara iyileşmesinin erken fazı olduğu için kesinlikle sigara içilmemelidir.
Dişlerin fırçalanabilmesi için dolgunun genel sertliğe ulaşma süreci tamamlanmış olması gerekmektedir. Dolgunun genel sertliğe ulaşması 24 saatte olur.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Dolgu ardından, uyuşukluk geçmeden hiçbir şey tüketmemeniz gerekir. Zira anestezi etkisi ile dudak ve yanak ısırması, diş kırılması görülebilir. İlk dönemde meydana gelen diş hassasiyetleri için de sıcak ve soğuk şeylerin yenilip içilmemesine özen gösterilmelidir.
Sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ancak bu bölgede fırçalama ve temizlemeye özenle devam edilmelidir. Dolgu tamamlandıktan sonra bu diş de ağızdaki diğer dişler gibi çiğneme işlemine katılacaktır.
Ancak genel olarak dolgu sonrasında 2 ila 48 saat arası sigara içilmemesi gerekir.
Alkol ve sigara tüketimi henüz iyileşme süreci tamamlanmamış olan ağız içi yaralarının iyileşme sürecini geciktirecek ve hasta için bu sürecin daha zorlu geçmesine neden olacaktır. En azından ilk 24 saat hastalara kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeleri tavsiye edilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Amalgam dolgu, yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşır. Genel olarak tam sertliğe ise 24 saatte ulaşmaktadır. Bundan dolayı da amalgam dolgu söz konusu ise hasta 2 saat herhangi bir şey tüketmemelidir. Bu süreden sonra da yalnızca yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa duyarlılık vardır. Derin dolgularda bu süre biraz daha uzayabilir ve doktorunuz sizi bu konuda uyaracaktır.
Çoğu zaman yapılan dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklı bu ağrılar meydana gelebilir. Yani dolgunun kırılması, erimesi ve dişin hava alması sebeplerinden ötürü ağrı gelişebilir. Tüm bunların yanında dişteki çürüğün iyi temizlenmemesi, içeride çürüğün ilerlemesine neden olacaktır.
Ağız asla su ile çalkalanmamalıdır. Bu diş etinde oluşacak olan iyileşmelerin önüne geçer ve iyileşme sürecinizin artmasına sebep olur. Diş çekimi yapıldıktan sonra 24 saat içinde sigara ya da alkol kullanmamaya özen gösterin.
Sigara içmek diş ağrısına neden olmaktadır. Sigara içmekten kaçınmalısınız. Şekerli içecek ve yiyeceklerin tüketimini aza indirmelisiniz.
Dişetini irrite ederek iyileşmeyi tehlikeye atacağından ve ağız içi sıcaklığını arttıracağından cerrahi işlem sonrası sigara içilmemesi gerekir. 4. Ameliyat yapılan bölgede dikişlere bakmak için dudak ve yanağınızı kaldırmayınız.
Dolgu uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler:
– Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalıdır.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri