Katar'da yaşayan kadınların kapanması ya da örtünmesi zorunlu değildir. Türkiye'de nasıl giyiniyorsanız, Katar'da da o şekilde giyinmeye devam edebilirsiniz. Tabi kültürel duyarlılık noktasında dikkatli olmak kaydıyla.
Muhafazakâr bir toplum yapısına sahip Katar halkı, yazılı bir kural olmamasına rağmen giyim-kuşam konusunda genellikle diz hizasında ve omzu kapalı kıyafetler olmasına dikkat etmektedir. Ülkede başörtüsü veya kapanma zorunluluğu bulunmuyor.
Kısa üstler, kısa etekler/şortlar, dar veya vücudu açıkta bırakan giysilerden vb. tamamen kaçınılmalıdır.
Ülkenin resmi dini İslam'dır.
Resmi Tatiller: Cuma-Cumartesi; hafta sonu resmi tatil günleridir. Kamu kurumları tam gün tatildir. Kamu Kuruluşları: Pazar-Perşembe günleri 07:30-14:00; Bankalar: Pazar-Perşembe günleri 08:00-13:00 ve 17:00-19:00; Özel sektör kuruluşları: Cumartesi-Perşembe günleri 07:30-13:00 ve 16:30-19:00 arasında çalışmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Kıyafet. Katar'ın giysi anlayışı rahatlık kavramı üzerine kuruludur ancak kadınlar gibi erkeklerin de kamuya açık alanlarda çok açık kıyafetler giymekten sakınarak yerel kültüre saygı duymaları beklenir. Genel olarak erkeklerin ve kadınların omuzlarını ve dizlerini örten giysiler giymeleri önerilir.
Asgari ücret uygulaması bulunmamaktadır.
Öte yandan erkeklerin mevcut eşlerinin veya vasilerinin iznini almaksızın aynı anda 4'e kadar kadınla evli olmasına izin veriliyor.
Kur'an'da tesettür'e uymama ile ilgili herhangi bir yaptırım öngörülmemesine rağmen Şeriat hukukunda tesettür kurallarına uymama günah veya büyük günah olarak değerlendirilir ve bu duruma uygun tazir cezaları uygulanabilir.
Dünya geneli toplam Şii nüfusun 120 ile 170 milyon arasında olduğuna inanılır. Her 10 Müslümandan 1'i Şia inanışına sahiptir. İran, Irak, Azerbaycan, Yemen, Bahreyn, Katar, Türkmenistan ve Lübnan'da yaygındır. Ayrıca Suudi Arabistan'ın %15'i ,Pakistan'ın %25'i ve Afganistan'ın %27'si Şiidir.
Katar'da alkol satışı ancak belli noktalarda ve otellerde yapılabiliyor. Otellerdeki barlara da pasaport göstererek girilebiliyor. Ülkede yaşayan yabancılar maaşlarının ancak belli bir miktarıyla alkollü içecek satın alabiliyor.
Şeriatla yönetilen bir monarşi olan Katar'da içki satışı yasak olmasına rağmen lüks otel barlarında içki içilebiliyor.
Doha gerek The Pearl adası ve marinasıyla gerek yükselen göktelenleriyle Dubai'ye benzemekte. Tabi Dubai'nin daha az gelişmiş şekli çünkü Dubai'de kadınlar plajlarda rahatlıkla denize girebiliyorken Doha'da otellerin havuzları hariç bu mümkün değil.
Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler. Fransa, dini baş örtüleri de dahil olmak üzere, devlet okullarında, üniversitelerde veya hükûmet binalarında görülen dini sembolleri yasaklamıştır.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Katar, diğer Müslüman ülkelerde olduğunun aksine daha esnek kıyafet anlayışına sahip. Ancak kamusal alanlarda yine de ülkenin genel profiline uygun olan kıyafetleri tercih etmek gerekiyor. Özellikle kadınların kamusal alanlarda askılı bluz ya da kısa pantolonla dolaşması hoş karşılanmıyor.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Hristiyanlıkta yalnız rahibelerin değil bütün kadınların başlarını örtmeleri emredilmiştir. İncil'de, Pavlus'un Korintoslulara yazdığı birinci mektupta, örtünme ilk kez farklı bir sebeple gerekli görülür. Mektuba göre “kadının yaratılış olarak erkekten aşağıda oluşundan” ötürü örtünmelidir.
Yaklaşık 50 ülkenin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır. Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir.
Dünya Kupası Organizasyon Komitesi genel sekreter yardımcısı Nasser Al Khater ise 2019 yılında yaptığı bir açıklamada Katar'da kadınların stadyuma erişimi konusunda herhangi bir kısıtlamanın olmadığını belirtti.
İdare şekli monarşi olan ülke, El Thani hanedanı tarafından yönetilmektedir. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Thani, 25 Haziran 2013 tarihinde yönetimi babası Şeyh Hamad Bin Khalifa El Thani'den devralmıştır.
Eş bulmakta zorluk çeken kadınlar, ikinci eş olmaya gönülsüz de olsa razı oluyorlar. Tacikistan'da kadınların sayısı erkeklerden çok daha fazla. Bu sebeple ülkede poligami yani çokeşlilik yaygın.
Basra Körfezi ülkesi olan Katar dünyanın en zengin 4. ülkesi. Resmi adı Katar Devleti olan ülkede kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 124.833 dolar. Ülke ekonomisin en temel kaynağı petrol ve doğal gaz.
Kiralar muhite gore degisiyor. 1 oda+1 salon daireler vasat bir muhitte 5000 riyalden baslar, en luks bolgede 11000 riyale kadar cikar. (Turk parasiyla 2500-5500 TL araligi.) 2 oda+1 salon evler 6500-13500 riyal arasi (Turk parasiyla 3250-6750 TL arasi) .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri