Taşınabilir disk diğer bir ifadeyle harici disk şeklinde tanımlanabilir. Yani bilgisayarınız kapalı konumda iken verilerin depolanmış olduğu cihazlardır. Bilgisayarlar içerisinde sabit olan diskler bulunur bunlar HDD şeklinde bilinirken sabit olmayan diskler üretilerek daha küçültülüp taşınabilir hale getirilmiştir.
Kalıcı olarak veri depolayan taşınabilir saklama birimidir.
Bilgisayar ya da sistem çalışır durumdayken ihtiyacı olan veriye hızlı bir şekilde erişmesi için depolandığı bellek türüdür. Harici bellek, “ikincil bellek” olarak da adlandırılmaktadır. Bilgisayar ya da sistem, çalışır durumda veya kapalı iken verileri depolayan birimlerdir.
Flash bellek ya da bellek çubuğu olarak da anılan USB bellek, bilgisayarınızı USB bağlantı noktasına takılan, küçük, taşınabilir bir cihazdır. USB bellekler daha çok veri saklama, veri yedeklemesi ve cihazlar arasında dosya aktarma için kullanılır.
Harici Disk, bilgisayarın kasa içeriğinin dışarısında yer alan ve bilgisayarla bağlantısını USB kablosu yarımıyla veya kablosuz bağlantı sayesinde sağlayan taşınabilir depolama birimleridir.
İlgili 23 soru bulundu
Harici veya USB portable SSD olarak da bilinen taşınabilir SSD, yerli ve yabancı markalar tarafından üretilerek, farklı kapasite seçenekleri ile kullanıcıların beğenisine sunulur.
Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır.
Flash bellek, diğer adıyla USB bellek, içerisinde kendi kapasitesi oranında veri depolayabilen ve bu verilerin taşınmasını sağlayan aygıttır. Fiziksel olarak oldukça küçük boyutludur ve taşıması kolaydır, bu nedenle kullanım kolaylığı sağlar.
Farklı isimlerle anılmaktadır. Yaygın olarak USB hafıza ünitesi, USB bellek, USB çubuk ve flash disk olarak kullanılmaktadır.
Bir flash sürücü, flash belleği kullanarak verileri depolar. Flash bellek, verileri depolamak ve almak için elektrikle silinebilir programlanabilir salt okunur (EEPROM) bir format kullanır. Flash sürücüler, geleneksel sabit sürücülerle benzer şekilde çalışır.
Harici Sabit Sürücü Nedir? Harici sabit sürücüler, USB veya FireWire ya da eSATA arabirimi eklenmiş bir kutuya yerleştirilmiş standart 2.5″ veya 3.5″ dahili sabit sürücüde veri tutan aygıtlardır. Harici bir sabit sürücü, bilgisayarınızın sabit sürücüsü gibidir, ancak bilgisayarınızın içine takılı değildir.
Taşınabilir harddiskleri bağlantı kablosu sayesinde bilgisayarınıza kolayca bağlayabiliyorsunuz. Herhangi bir ek programa gerek kalmadan cihazınız diski hemen ikinci bir depolama olarak tanıyor ve içerisine belge taşımanıza izin veriyor.
Flash bellekler verileri kalıcı olarak depolayan taşınabilir, birçok ortam tarafından desteklenen ve kullanılan hafıza birimleridir. Bellekler üzerinde verilerin saklanma süreleri sonsuz değildir.
Flash Bellek, içerisinde küçük bir depolama birimi olan ve USB girişi üzerinden bilgisayara bağlanan taşınabilir veri saklama aygıtı. Flash belleğin icadı 2000 yılında gerçekleşti. Her icat gibi flash belleklerde bir ihtiyacı karşılamak için icat edilmiştir.
Şimdi belleğin gerçekte ne yaptığına daha yakından bakalım. Belleğin ana işlevi, CPU tarafından işlenecek verileri depolamak ve CPU'nun herhangi bir zamanda verilere erişmesini sağlamaktır. Bu nedenle belleğe tampon bellek ve önbellek de denir.
Depolama aşaması üç ana sınıfa ayrılır: Duyusal hafıza, kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza.
Annemizin doğum gününü hatırlamak, eşimizle ilk tanıştığımız yer, gün ve hatta saati hatırlamak episodik belleğe bir örnektir. Tekrarlanan görev ve beceriler için ise işlemsel belleğimizden faydalanırız. Örneğin, araba kullanmak, bisiklete binmek işlemsel bellek için verilen klâsik örneklerdir.
Ana bellek olarak bilinmekte olan RAM, programların ve verilerin geçici olarak saklanması için kullanılmakta olan bir parça olarak ifade edilebilir. RAM bilgisayarda bulunan Ana bellek olarak bilinmektedir. Bilgisayarın ana hafızası olan RAM oldukça önemli olan bir parça olarak ifade edilebilir.
Bilgisayar açıldığında işletim sistemi ve gerekli programlar RAM'e yüklenir. Bu bellekler verilerin geçici olarak kaydedildiği yerdir. Bilgisayar açık olduğu sürece programlar burada çalışır.
Bellek, yürütücü bir program tarafından en sık erişilen veri ve talimatları tutmak için kullanılır. RAM ise, ana kart üzerine yerleştirilmiş kalıcı belleği ve tüketicinin tahsis edilmiş yuvalara veya ek yerlerine takabileceği bellek modüllerini içerme eğilimindedir.
Bilgisayar sistemlerinde aynı anda birçok uygulamayı çalıştırmak isteriz. Fakat bellek sınırlı bir kaynak olduğundan aynı anda birden fazla program çalıştırılmak istendiğinde bilgisayarınızın performansını düşürebilir hatta durma noktasına bile getirebilir. İşte tam bu esnada sanal bellek devreye giriyor.
HDD harddiskler, CD mantığıyla çalışırlar ve verileri okumak ve yazmak için içlerinde sürekli dönen bir parçaları vardır. SSD ise USB bellek gibidir ve sadece çiplerden oluşur. Ayrıştırıcı özelliği ise hız farkıdır. Solid – State Drive, Hard Disk Drive tiplerine göre yaklaşık 10 kat daha hızlıdır.
HDD, bir çeşit depolama cihazıdır ve bilgileri depolamak için kullanılır. HDD, bilgisayar depolama birimi olan hard diskin kısaltmasıdır. Hard disk, dönen mil üzerinde bulunan parçalardan oluşmaktadır.
SSD (Solid State Disk), Türkçe'ye "Katı Hâl Sürücü" şeklinde çevrilmektedir. SSD'ler sabit disklerin yerini alan ve onlardan daha hızlı, kompakt ve güvenli veri depolama aygıtlarıdır. SSD, klasik hard disklerdeki bir motorun çalıştırdığı mekanik plakaların yerine tamamen bellek yongaları kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri