Karekod, Data Matrix adlı kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun Türkiye'de kullanılan karşılığıdır.
QR kodu (İngilizce: Quick Response) veya karekod, makinelerle okutulabilen bir matris barkod (iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir.
QR kodları basit görünüyor olsalar da aslında çok fazla veriyi saklayabilirler. Ancak ne kadar veri içeriyor olurlarsa olsunlar QR kodları, taratıldıklarında kullanıcının bilgiye anında erişmesine olanak sağlarlar; bu yüzden Çabuk Tepki (Quick Response) kodu olarak adlandırılmışlardır.
Karekod, dijital bir cihaz tarafından kolayca okunabilen ve bilgileri kare şeklinde bir ızgarada bir dizi piksel olarak depolayan bir barkod türüdür. Karekodlar, noktalama işaretleri ve özel karakterler dahil olmak üzere yaklaşık 7.000 basamak veya yaklaşık 4.000 karakter depolayabilir.
Yatay dikdörtgen şeklinde uzun kısa çizgilerden oluşan barkod (barcode) sadece sayısal verilerin okunmasına imkan veriyordu. Karekod (QR) ise sayısal karakterlerin yanında harf ve simgelerin saklanmasına olanak tanıyarak çığır açtı.
İlgili 30 soru bulundu
Barkod ve Karekod Arasındaki Farklar
Karekodlar, metin, web adresleri ve hatta resimler gibi çeşitli bilgileri depolayabilir. Barkodlar, çizgi ve boşluklardan oluşan basit bir tasarıma sahipken, karekodlar daha karmaşık bir desen ve blok düzenine sahiptir. Bu nedenle, karekodlar daha hızlı ve daha doğru okunabilirler.
Karekodlar içerisinde en az kullanılan tür, Aztek kodlardır. Barkodun ortasındaki bir göz ve çevresindeki veriler ile oluşmaktadır. Bu veriler, okunma açısından bakıldığında, diğer karekod çeşitlerine göre daha pasif ve basit bir sistemi oluştururlar. Aztek kodun çevresinde, veri olmayan büyük boşluklar bulunur.
Karekod, akıllı telefonlar tarafından okunabilen iki boyutlu bir barkoddur. İki boyutlu bir barkodda 4000'den fazla karakteri kodlamaya izin verir. Kare kodlar kullanıcı tarafından metin görüntülemek, URL açmak, adres defterine bir kişi kaydetmek veya metin mesajları oluşturmak için kullanılabilir.
SADECE KAMERA İLE QR KAREKOD OKUMA
Kameranız karekodları direkt okuyor. Yeni nesil işletim sistemine sahip cep telefonlarında bu mümkün. Kameranızı açın, QR karekoda doğru çevirin. ekran çerçevenizin üzerine hemen bir bildirim gelecektir. Akıllı cihazınız görüntünün içerisinde bir karekod buldu ve okudu.
Adım: QR kodunu tarayın
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
Sosyal Ağ UID kodun, sosyal ağ profiline (Örneğin Facebook) atanmış benzersiz bir sayıdır. Zynga Destek ekibi, sorununu araştırmak ve çözmek amacıyla hesabını en kolay şekilde bulabilmek için senden Sosyal Ağ UID'ni isteyebilir.
Çekilecek olan tutar girilir ve uygulamaya kamera izni verilir. Uygulama içerisinde açılan kamera ATM ekranına tutulur. ATM ekranındaki karekod, açılan kamera ile okutulur. İşlemin onaylanmasının ardından ATM çalışır ve istenilen tutarda parayı verir.
KAREKOD NASIL KULLANILIR? Tek yapmanız gereken gerekli uygulamayı indirdikten sonra telefon veya tabletinizin kamerasını koda doğru tutmak. Karekod, otomatik olarak karekodunu tanıyacaktır. Eğer karekod bir web sitesini içeriyorsa ilgili adrese otomatik olarak yönlendiriliyorsunuz.
Bir kullanıcının telefonunda yüklü olan uygulamayı web veya PC gibi farklı bir araç üzerinden açabilmesi için karekodu telefonu ile okutması gerekir. Böylece şifre girmeden güvenli şekilde farklı bir platforma erişim sağlanabilir. Karekodların yaygın olarak kullanıldığı diğer bir alan ise ödeme sistemleridir.
Mobil Bankacılıktan “Tüm İşlemler” menüsü altından “QR İşlemleri” ve ardından “QR Ödeme” seçilir. POS üzerinde oluşan QR Kod telefon kamerası aracılığı ile okutulur. İşlem bilgileri ekrana gelir ve onay tuşu basılarak işlem tamamlanır. QR Ödeme hem Android hem de IOS işletim sistemli Akıllı telefonlarda kullanılabilir.
Android'de QR kod nasıl taranır? Google uygulamasını açın ve alt çubuktaki 'Güncellemeler' butonuna dokunun. Ardından ekranın altındaki Google Lens ikonuna dokunun. Kameranızı QR koduna doğru tutun.
e-Fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu, e-sigorta komisyon gider belgesi, e-döviz ve kıymetli maden alım satım belgesi ve e-adisyon belgesi olarak düzenlenen e-belgeler için karekod eklenmesi zorunlu oldu.
QR kod ile yapılan banka işlemleri, son derece güvenlidir. İşlemlerin sadece QR kod ve telefon ile yapılması dolayısıyla banka ya da kredi kartı kullanılmaması, kartın kopyalanması ya da çalınması gibi tatsız durumların önüne geçer.
Arkadaşlarınız ve aileniz WhatsApp QR kodunuzu tarayarak sizi WhatsApp'ta kişi olarak ekleyebilirler. QR kodunuz, kodu sıfırlamadığınız ya da WhatsApp hesabınızı silmediğiniz sürece geçerliliğini korur. WhatsApp QR kodunuzu sadece güvendiğiniz kişilerle paylaşın.
Karekodu oluşturan bilgilere bir göz atalım: *Barkod numarası: 01(Uygulama Tanımlayıcı Numarası) + 0+Ean13 Barkod Numarası'ndan oluşur.16 karakterlidir. *Seri\Sıra Numarası: 21(Uygulama Tanımlayıcı Numarası) + Seri\Sıra Numarası'ndan oluşur.
Ürünlerin üzerlerine etiket olarak yapıştırılan barkodlar barkod okuyucu ya da karekod okuyucu denilen optik okuyucu cihazlar aracılığıyla okutulur. Barkod okuyucular optik bir ışık kaynağından yararlanarak barkod sistemi üzerinde bulunan değişik genişliklerdeki çizgilerin şifresini çözer.
QR Kod (Karekod) İle İşlem Yapmanın Avantajları
Bu nedenle güvenlidir. QR Kod kullanarak ödeme, para çekme ve para yatırma gibi işlemleri ATM ya da POS cihazlarına dokunmadan yapabilirsiniz. İşlemlerin sadece telefon ve karekod okutarak yapılması nedeniyle kartınızın kopyalanması, çalınması gibi risklerin önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri