Halihazırda hukuk fakülteleri ile iktisadi ve idari ilimler fakültelerinden mezun olan ve zabıt katibi ya da yazı işleri müdürü olarak görev yapan adliye personelinin hakim ve savcı sınavlarına girmeleri mümkündür.
Mahkemelerde hakimlerin söyledikleri her sözcüğü yazıya geçmekle sorumlu olan yardımcı yargı personelleri "Zabıt Katibi" diye tanımlanır. Zabıt katibi kalem işlerinin yanında, mahkeme ve savcılığa çeşitli nedenlerle istek ya da şikayette bulunmak amacıyla gelen yurttaşlarla da muhatap olan ilk kişidir.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Genel çerçevede savcı olabilmek için ise ilgili üniversiteden öncelikle mezun olmak gerekmektedir. Bunlar 4 yıllık Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, iktisat ve maliye bölümleri kapsamında Lisans mezunu olunmaktadır.
- Öncelikle adalet ile ilgili lise veya önlisans üzerinden bir eğitim almak gerekir. - Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde gerekli şart ve koşullar üzerine evraklar hazırlanmalıdır. - Lisans mezunları için KPSS P3 puanı, ortaöğretim mezunları adına ise KPSS P93 puanı gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
2- Zabıt Katibi olabilmek için ikinci şart ise KPSS ( Kamu Personeli Seçme Sınavı ) ' den en az 70,00 puan almaktır.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
Savcı olabilmek için bir üst yaş sınırı bulunmaktadır. Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
Savcı Olmak için Gerekli Eğitimler Nelerdir? Savcı olmak için üniversitede Hukuk Bölümü okumak gerekir. Ardından avukatlık stajı tamamlanmalı ve staj bitim belgesi alınmalıdır. Savcı olmak için Adalet Bakanlığı Sınavı'nda başarı sağlanmalıdır.
“Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık” mesleği için hukuk mezunu olmak zorundasınız. “İdari Yargı Hakimliği” için ise hukuk fakültesi, İİBF ve SBF mezunu olmanız gerekmekte. Bu fakültelerin herhangi birinden mezun değilseniz maalesef ki sınava giremezsiniz.
Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
Ayrıca savcılıkta görevli zabıt katipleri Savcı ile birlikte Otopsi işlemi yapmak için otopsilere de katılırlar .
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Zabıt kâtibi, adliyelerde (mahkeme veya savcılıklarda), bölge idare ve iş mahkemelerinde, seçim kurulları veya müdürlüklerinde veya icra dairelerinde (icra memuru sıfatı ile) çalıştırılmak üzere, Adalet Bakanlığınca, genel idare hizmetleri sınıfında istihdam edilen; kalem işleri, yazışma, dosyalama vb. işleri yerine ...
Erkek ve Kadınlar için: Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır.
Zabıt katibi olmak isteyenlerin öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen "Zabıt Katibi Sınavı"na girmeleri gerekmektedir. Bu sınav, genellikle yılda bir kez düzenlenir ve ilgili duyurular Adalet Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Adli yargı Mezun Hakim Savcı sınavı ile İdari yargı Mezun Hakim Savcı sınavı için giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
c) Erkeklerde 170 cm. kadınlarda 160 cm. 'den kısa boylu olmamak, d) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83'ten fazla, 70-17=53'ten az olmaması gerekmektedir.)
(Değişik fıkra:RG-13/9/2019-30887) Avukatlık mesleğinden adlî yargı hâkim ve savcı adaylığına atananların staj dönemi süresi altı ay, avukatlık mesleğinden idarî yargı hâkim adaylığına atananların staj dönemi süresi ise yedi aydır.
Anlatıldığında basit görünse de tahmin edebileceğiniz gibi savcı olmak oldukça zorlu bir süreç. Ayrıca savcı olmak için sahip olmanız gereken kişisel özelliklerin yanı sıra hâkim ve savcı olabilme koşulları, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nda belirtilmiş durumda.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
2023 yılı itibari ile 57 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Zabıt Katibi maaşları 17900 TL'dir. En düşük Zabıt Katibi maaşı 14320 TL iken, en yüksek Zabıt Katibi maaşı 32740 TL'dir. Güncel Zabıt Katibi maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri