Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Öncelik olarak eğitimini almak en önemli husustur. Bu kapsamda Meslek Teknik liselerinin Zabıt katipliği bölümü yer alır. Aynı zamanda Adalet Meslek Liseleri, Adalet Meslek Yüksek Okulları ve adalet ön lisans bölümleri öne çıkar.
Mesleki teknik liselerinin adalet bölümüne bağlı olan ”Zabıt Katipliği” bölümünü okumak. Adalet Meslek Yüksek Okulu, Adalet Meslek Lisesi ya da Adalet ön lisans bölümlerinden mezun olmak.
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet bölümüne bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim alınmış olmalıdır. Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerinden mezun kişiler de “Zabıt Katipliği” yapabilir.
Genellikle en az lise mezunu olma şartı aranırken, bazı durumlarda üniversite mezunu olma şartı da aranabilir. Zabıt katipliği başvurusu aşamasından sonra ise adaylar, sözlü ve yazılı sınavlara tabi tutulurlar. Bu sınavlarda adayların kişisel yetenekleri, genel kültür seviyeleri, mesleki bilgi ve becerileri ölçülür.
İlgili 27 soru bulundu
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
Katip olmak için lisede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Liseden mezun olduktan sonra KPSS ile Adalet Bakanlığının yaptığı sözlü ve uygulamalı sınavlara girmek gerekir. Sınav süreci, hazırlık ile birlikte ortalama 1-2 yıl sürmektedir.
Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girerek en az 70 ve üzeri bir puan almaları gerekir. Katip adaylarının, sicillerinin temiz ve sabıkasız olmaları şartı vardır. Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sözlü ve klavye sınavına da girmeleri gerekir. Bu sınavı başarı ile geçenler, katip olmaya hak kazanırlar.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak olup, adaylar 25 Nisan 2023 – 11 Mayıs 2023 tarihleri arasında saat 23:59:59'a kadar https://www.turkiye.gov.tr sitesi üzerinden giriş yaparak, “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” ekranını kullanarak başvuruları gerçekleştireceklerdir.
g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi olan 05.02.2021 itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak; Merkezî sınavın (KPSS-2020) yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla (ceza infaz kurumu kâtibi) 35 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1985 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
İlkokul mezunu veya lise terk olmak. T.C. vatandaşı olmamak. Sabıkalı olmak.
Klavye sınavına giren ve 90 net kelimeyi geçen adaylar arasından; en hızlı yazandan başlamak üzere alım yapılacak kişi sayısının 3 katı kadar kişi mülakata çağrılacağından bu sayının içerisine girmeniz gerekmektedir. Her zaman 3 dakikada 90 net kelime yazmanız mülakata kalmanızı garanti etmeyecektir.
Bilgisayar İşletmenlik Sertifikası;
Alacağınız bilgisayar işletmenlik sertifikası ile özel kurslarda bilgisayar öğretmeni olarak görev alabilirsiniz. Bunun dışında adalet bakanlığı Zabit Katipliği ve diğer başvurular bilgisayar sertifikası aranmaktadır.
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Katipler devlet memuru sayıldıkları için sabah 08:00 ile 17:00 arasında çalışırlar. Genel olarak adliyelerde ya da resmi devlet kurumlarında iş olanağı tanınır. Mahkemede görülen davalarda kayıt altına alınması gereken resmi bilgileri kayıt altına alır. Aynı zamanda idari duruşmalardaki yazı işlemlerini de yapar.
2023 zabıt katibi alımı için belirlenen taban puan 70 olarak açıklanmıştır. Bu puan lisan, önlisans ve ortaöğretim mezunları için ortaktır.
Uygulama sınavında F klavye olarak A4Tech Fstyler FK10 model klavye,Q klavye olarak A4Tech KM-720model klavye kullanılacaktır.
Kalemiye Sınıfı (Osmanlıca: قالميي), Divan-ı Hümayun'a dahil sınıflardandır. Yaygın olmayan adı Ehl-i Kalem'dir. Kitâbet sınıfı olarak da bilinir. Bürokrasi, diplomasi ve mali işlerden sorumlu, kısacası defter işlerinden sorumlu kişiler bu sınıfa dahildir.
Mahkemede ve adliyede hakim yanında yazı işlerinden sorumlu olup mahkeme sırasında kararname çıkaran görevlilere zabıt katibi denir. Hakim veya savcıların yanında çalışan zabıt katiplerinin görevleri; Verilen iş ve görevleri yerine getirmek. Dosya ve evrakları doğru ve zamanında kaydetmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri