Zabıt katipliği, önü açık bir meslek olduğundan bir kısım bireylerce adliye ortamlarında çalışmak ve buradan da yükselerek daha iyi yerlere gelmek maksadıyla tercih edilse de, çoğu bireyler için ise “devlet memurluğu olsunda gerisi önemli değil” mantığıyla tercih edilen bir meslek haline gelmiş durumda.
Zabit katipleri, genellikle normal ofis saatleri şeklinde çalışırlar. Ofis saatleri, hafta içi 8 ila 17 arasındaki mesai saatleri olarak belirlenir.
Katip Nedir, Ne İş Yapar? Katibin bir diğer adı zabıt olarak bilinir. Mahkemelerdeki davalarda, idari duruşmalarda ya da diğer resmi kurumlarda yürütülen hukuki işlemlerde kayda geçirilmesi gereken bilgileri birebir kaleme alan kişidir.
2023 yılı itibari ile 57 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Zabıt Katibi maaşları 17900 TL'dir. En düşük Zabıt Katibi maaşı 14320 TL iken, en yüksek Zabıt Katibi maaşı 32740 TL'dir. Güncel Zabıt Katibi maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Örneğin 20 Kişilik alım için 400 kişi klavye sınavına çağrılır ve bu 400 Adaydan alım sayısının 3 katı yani 20 x3 60 aday sözlü sınava kalmaya hak kazanacaktır. Bu nedenle 60. Aday 107 kelime yazmışsa bu adliye için klavye sınavı 107 Kelime ile kapatmıştır denilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
2023 zabıt katibi alımı için belirlenen taban puan 70 olarak açıklanmıştır. Bu puan lisan, önlisans ve ortaöğretim mezunları için ortaktır.
Klavye sınavında başarılı olmak üzere 3 dakikada en az 90 ve üzerinde net kelime yazmak gerekir. Ayrıca metni yazarken anlam bütünlüğüne dikkat etmeniz ve hata oranınızın %40'tan daha düşük olması gerekmektedir.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Buna bağlı olarak mezun oldukları eğitim düzeylerine göre Temmuz 2023 katip maaşları şu şekilde belirlenmiştir; Lisans mezunu yeni başlayan katipler: 22.300 TL. Ön lisans mezunu yeni başlayan katipler: 22.300 TL. Lise mezunu yeni başlayan katipler: 22.000 TL.
En az lise mezunu olmak. Katiplik klavye sınavından geçer not almak. KPSS'den en az 70 puan almak (lise mezunları için KPSSP94, ön lisans mezunları için KPSSP93, lisans mezunları için KPSSP3 puan türleri dikkate alınır) Pozisyon için resmi açıklanan bir yaş sınırı yoktur.
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
Yardımcı yargı personeli olarak görev yapmakta olan zabıt katiplerinin yükselebileceği yegane unvan, yazı işleri müdürlüğüdür. Yazı işleri müdürlüğü pozisyonuna yükselebilme şartları; Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde detaylandırılmıştır.
Zabıt katibi maaşları, başlangıç seviyesinde aylık brüt 15.000-19.000 TL arasında değişebilir. Kıdemli zabıt katipleri ise ortalama aylık brüt 18.000-32.000 TL arasında maaş alabilirler. Bunun yanı sıra, ek ödemeler, mesai ücretleri ve diğer özlük hakları da zabıt katibi maaşları üzerinde etkili olabilir.
Devlet kurumları olduğundan dolayı, hafta sonu Cumartesi ve Pazar kapalıdır, hizmet vermemektedir. RESMİ TATİL GÜNLERİ AÇIK MI?
Bütün işlerini olduğu gibi bırakıp karar yazmaya gider. Yani günde bin parçaya bölünür katipler. Tabii durum böyle olunca mesai saatleri içinde işini bitiremeyen katip mecburen işleri yetiştirmek için akşam 20.00'lere kadar çalışır, bu da yetmezmiş gibi hafta sonu yine gelir çalışır.
Hâkim ve savcılar ile avukatlar, mahkemelerde çalışan zabıt kâtipleri ve diğer yardımcı kişilerin yıllık izinlerini kullandıkları adli tatil süresi içerisinde adli işler tamamen durmaz, Kanun'un 62. maddesine göre kurulan nöbetçi mahkemeler vasıtasıyla ve acil olanların görülmesine devam edilir.
Katipler devlet memuru sayıldıkları için sabah 08:00 ile 17:00 arasında çalışırlar. Genel olarak adliyelerde ya da resmi devlet kurumlarında iş olanağı tanınır. Mahkemede görülen davalarda kayıt altına alınması gereken resmi bilgileri kayıt altına alır. Aynı zamanda idari duruşmalardaki yazı işlemlerini de yapar.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Katip Ne Demek? Katip diğer adı ile zabıt katibi, mahkemelerde gerçekleşen davalarda, idari duruşmalarda ve diğer resmi kurumlarda yürütülen yasal işlemlerde kayda geçirilmesi gereken ifadelerin birebir transkriptini kaleme alır.
Her hâlükârda, adayların yazmış olduğu metinlerdeki yanlış yazılan kelime sayısının aynı metinde yer alan toplam kelime sayısının yüzde kırkından fazla olması veya iki ve üzeri satır ya da toplam 14 ve üzeri kelime atlanması hâlinde, aday başarısız sayılacaktır.
Meslekte 2 yıl, son görev yerinizde de fiilen 1 yılı doldurduysanız tayin isteyebilirsiniz.
Hayır. Sözleşmeli personel de memur gibi kamu hukukuna tabidir.
e) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak, (Örneğin;180 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 80+13=93'ten fazla, 80-17=63'ten az olmaması gerekmektedir.)
Hükümlüler, kamu haklarından mahrum olanlar, sağlık sorunu olanlar, yaş şartını karşılamayanlar ve diğer koşulları yerine getiremeyenler zabıt katipliği pozisyonuna başvuru yapamazlar.
- Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde gerekli şart ve koşullar üzerine evraklar hazırlanmalıdır. - Lisans mezunları için KPSS P3 puanı, ortaöğretim mezunları adına ise KPSS P93 puanı gerekir. - Yazılı ve sözlü mülakatlar ile gerekli şartların tamamlanması önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri