Katlı öğretimin temel amacı öğrencilerin aynı kazanımlara ulaşmasını amaçlarken, öğretmenlerin içerik, süreç ve ürünü esnek bir şekilde planlamalarına imkan sağlayan, öğrencileri seviyele- rine göre katlara yerleştirdiği anlayışına dayanan bir yöntemdir.
Katlı Öğretim:
Bu şekilde bir tasarımla, örneğin ön öğrenmesi düşük, orta ve yüksek olan öğrencilerin aynı konuları, kendilerine uygun zorluk seviyesinde öğrenmeleri sağlanmaktadır. Ön öğrenmeye göre farklılaştırmalarda öğretmen, öğrencilerin seviyelerini belirlemekte ve buna göre öğretim sürecini düzenlemektedir.
Karmaşık öğretim; akademik, kültürel ve dilsel yönden birbirinden çok farklı olan öğrencilerin bulunduğu sınıflardaki çeşitliliğe hitap etmek için geliştirilmiş bir stratejidir. Yörünge çalışmaları, proje yönteminin bireysel uygulanan bir şekli olarak tanımlanabilir.
Farklılaştırılmış öğretim genel eğitim sınıflarında farklı öğrenme gereksinimleri olan öğrencilerin gereksinimlerini karşılamak için öğretimin farklılaştırılmasıdır.
Öğrenci ve öğretmenler birbirlerinin haklarını ve farklılıklarını kabul eder ve birbirlerinin haklarına ve farklılıklarına saygılı bir ortamda öğrenme sürecine katılırlar. Öğretmen, öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyleri, ilgileri ve öğrenme profillerini öğrenmeye çalışır ve bunlarla ilgili bilgi edinir.
İlgili 33 soru bulundu
Simit Tekniği: Öğretmen tahtaya bir simit şekli çizer. Şeklin dış tarafına ''öğreniyorum'' • ve iç tarafına ''biliyorum'' ifadeleri yazılır. Daha sonra öğrencilerden konu • hakkındaki bilgilerini paylaşmaları istenir. Gelen cevaplar simit şeklinin ilgili yerlerine not edilir.
Farklılaştırılmış öğretim, öğretmenin öğrenme ortamındaki farklı öğrenme stillerini destekleyerek ve öğrenci farklılıklarını dikkate alarak öğrenmenin içeriğini ve sürecini planlamasına olanak tanır. Ayrıca grup öğrenimini teşvik eder ve bireysel ya da bağımsız öğrenme için fırsatlar yaratılabilir.
Öğretimde yeni bir yönelim olan farklılaştırılmış öğretim; hazırbulunuşlukları, ilgileri, yetenekleri, öğrenme stilleri, ihtiyaçları ve akademik başarıları bakımından birbirinden farklı özelliklere sahip olan öğrencilerin tamamına uygun bir eğitim ortamı sağlamayı amaçlayan öğretim yaklaşımıdır.
Farklılaştırılmış öğretim, akademik başarı gösteren öğrencilere kendilerini zorlama fırsatı vererek seviyelerini daha üst düzeye çıkarmalarını sağlamakta; akademik olarak zorlanan öğrencilere ise gerekli görevleri vererek onları desteklemekte ve motivasyonlarını artırmaktadır.
FÖY (KULLANILAN YÖNTEM VE TEKNİKLER ) FARKLILAŞTIRILMIŞ ÖĞRETİM STRATEJİLERİ: 1) İstasyon 2) Merkezler 3) Ajanda 4) Karmaşık Öğretim 5) Yörünge Çalışmaları 6) Giriş Noktaları 7) Öğrenme Sözleşmeleri 8) Katlı Öğretimdir.
4C / ID modeli, tam zamanında bilgi sunumu için bölümleme ilkesini kullanır. Öğrencilerin görevlerin rutin yönlerini yerine getirmelerine yardımcı olacak nasıl yapılır talimatları veya gösterilerinin anlamlı parçalar halinde adım adım sunulması gerekir.
Doğrudan öğretimin amacı, öğretmen tarafından sistematik destek sağlanarak öğrencilerin doğru tepkide bulunabilmelerine yardımcı olmaktır. Doğrudan öğretimin diğer bir amacı da öğretimi yapılan içerikte ipuçlarının aşamalı olarak geri çekilmesiyle öğrenciyi bağımsız kılmaktır.
İstasyon Yöntemi, bütün sınıfın her aşamada (her istasyonda) çalışarak bir önceki grubun yaptıklarına katkı sağlayarak bir basamak ileri götürmeyi, yarım kalan işi tamamlamayı öğreten bir yöntemdir. İstasyonlar öğrencilerin eş zamanlı olarak çeşitli öğrenme aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri merkezlerdir.
Akvaryum tekniği uygulanarak yapılan tartışma sırasında öğrencilerin çeşitli notlar alarak sınıfa tartışmanın özeti sunması gerekmektedir. Akvaryum tekniğini uygulamanın başka bir yolu da birden fazla tartışma grupları oluşturarak öğrencilerin kendi fikirlerini açıklaması olmaktadır.
Gösteri tekniği, öğretmenin ya da uzman bir kişinin öğrencilerin önünde bir şeyin nasıl yapılacağını göstermek, bir cihazı nasıl çalıştırılacağını öğretmek ya da bir prensibi açıklamak üzere kullandığı tekniktir. Teknik görsel sunum temellidir.
Farklılaştırılmış Öğrenme. Eğitim kapsamında “farklılaştırma”, her bir öğrencinin öğrenme ihtiyacını, tercihini ve hedeflini karşılayacak şekilde öğretimin düzenlenmesidir. Öğrenci gruplarına yönelik akademik hedefler aynıdır. Öğretmen, öğrenciye göre uygun kaynakları ve yaklaşımları kullanma özgürlüğüne sahiptir.
Bir ders, öğretilecek içerik ve kullanılacak öğretim stratejisinden oluşur. Öğretim stratejisi iki unsurdan oluşur: yöntem ve işlemler. Öğretim stratejisi seçimini etkileyen dört değişken vardır: Bunlar, dersin (konunun) içeriği ve hedefleri, öğretmenin özellikleri, öğrenci özellikleri, öğrenme çevresi.
Tüm sınıf, grup ve bireysel öğretimin harmanlanmasını sağlar. Dinamiktir. Farklılaştırılmış öğretimin temelinde dört ilke bulunmaktadır.
Farklılaştırma başlıca beş şekilde gerçekleştirilir. Bunlar, ürün farklılaştırması, hizmet farklılaştırması, personel farklılaştırması, imaj farklılaştırması, kanal farklılaştırmasıdır.
Farklılaştırılmış öğretimde öğrencilerin hazırbulunuşluk, ilgi ve öğrenme stillerine göre içerik, süreç ve ürün sistematik olarak farklılaştırılır. Bunu yapabilmek için çeşitli öğretim, yönetim ve stratejileri işe koşulur. Öğretmen her zaman her şeyi farklılaştırmak zorunda değildir.
Philips 66
Öğretmenin tahtaya yazdığı sorunlar çerçevesinde her grubun sorunu kendi içinde ele aldığı ve her bir grup için bir başkan belirlenerek, tartışmaların sonuçlarının grup sözcüleri tarafından diğer gruplarla paylaşıldığı tekniktir.
Öğretim süreci; giriş/hazırlık, geliştirme ve sonuç aşamalarından oluşur. Giriş/hazırlık aşamasında, öğrenenlerin öğrenmeye hazır duruma getirilmesi amaçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri