En büyük yer ivmesi (PGA), deprem tehlikesi değerlendirmeleri için önemli bir parametredir. Bu nedenle, PGA'nın hesaplanması için azalım ilişkileri geliştirilmiştir. Genel olarak bu ilişki deprem büyüklüğü ve episantr uzaklığı ile ilgilidir.
deprem sırasında sismik dalgaların bir sonucu olarak zeminin maruz kaldığı en yüksek ivme değerini temsil eder. normalde 0.4 altında olması tercih edilir. bunun üstü kötü zemin ve tehlikeli durum demektir.
Deprem ivmesi, deprem dalgalarının bir bölge içerisinden geçtiği andaki hızlarının zamana karşı davranışını, dolayısı ile deprem karşısında zeminin sarsılma miktarını gösterir. İvme ne kadar büyükse yüzeydeki sarsıntı ve buna bağlı olarak hasar da o oranda büyük olacaktır.
Yani bu depremin oluşturduğu maksimum anlık ivmenin profesörün ifadesiyle 664 gal olması, yerçekiminin 664/981'i olduğu anlamına gelir ki bu da daha tanıdık bir tabirle 0,68g'lik bir ivme oluşturduğu sonucunu doğuruyor.
En büyük yer ivmesi, 0.2 ve 1.0 s periyotları için spektral ivmeler ve en büyük yer hızı değerlerinin hesaplanması sırasında ise güncel yer hareketi tahmin denklemleri aktif sığ kabuk içi bölgeler ve dalma- batma zonu için ayrı ayrı seçilmiş ve farklı ağırlıklar verilerek birleştirilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Maraş depreminde ölçülen 0.7 g üzerinde yer ivmesi ve 2 g üzerindeki spektral ivmeler depremin tahmin edilenin çok üzerinde bir şiddeti olduğunu ve bunun depremin çok yıkıcı olmasındaki önemli faktörlerden biri olduğunu gösteriyor.
Söz konusu depremin merkezinin enlemi 37.236, boylamı 37.057 dir. Depremin verileri açıklanmıştır. Bu depremin büyüklüğü 7.7 olurken, ölçülen maksimum yer ivmesi 0.664 (g) olmuştur.
Yönetmelikte belirtilen deprem bölgeleri, 18.04.1996 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'nda belirtilen deprem bölgeleridir. 50 yılda aşılma olasılığı %10 olan etkin yer ivmesi değerleri birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgeleri için sırasıyla 0.4g, 0.3g, 0.2g ve 0.1g olarak ...
Türkiye deprem tehlike haritalarındaki aynı koordinat noktalarında ise tasarıma esas olan değerlerde maksimum yer ivmesi 0,375 (g) ve maksimum bina ivmesi 1,075 (g) olarak öngörülmüştür. Gerçekleşen 0,664 (g) değeri, 0,375 (g) olan tasarım ivme değerinden oldukça büyüktür.
Ayrıca USGS ShakeMap Analysis'ten alınan verilere göre depremin maksimum spektral ivmesi; depremin merkezine yakın olan çoğu istasyon tarafından 1.5g seviyelerinde ölçülmüşken, en yüksek spektral ivme depremden 2.68 km uzaklıkta ki OBS_11 adlı istasyon tarafından 2.06g olarak ölçülmüştür.
Türkiye Deprem Tehlike Haritasında İstanbul ili PGA 475(yıl) maksimum ivme değeri 0.2-0.5g arasında değişmektedir.
Deprem riskinin en fazla oldugu 1.bölgede Ao=0.40 dır. Ao dedigimiz bu deger ,yapida olusacak diye kabul ettiginiz elastik spektral ivmenin, yercekimi ivmesine oranidir. Bu 0.40 orani(1.deprem bolgesi icin) deprem ivmesi degildir. Sadece bir katsayidir.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
DD-2 Deprem Yer Hareketi, spektral büyüklüklerin 50 yılda aşılma olasılığının %10 ve buna karşı gelen tekrarlanma periyodunun 475 yıl olduğu seyrek deprem yer hareketini nitelemektedir. Bu deprem yer hareketi, standart tasarım deprem yer hareketi olarak da adlandırılmaktadır.
3. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların az zararla geçtiği alanlardır. 4. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların çok az zararla ya da zararsız geçtiği alanlardır.
VIII ve daha büyük şiddet gösteren yerler Birinci derece deprem bölgesini, VII – VIII şiddeti arasındaki yerler İkinci derece deprem bölgesini ve V – VII şiddeti arasındaki yerlerde Üçüncü derece deprem bölgesini göstermektedir.
Katı zeminler için küçük periyotlu yapılarda (T=0.25-0.30 s) maksimum spektral ivmenin büyüklüğü yaklaşık (3xmaksimum yatay yer ivmesi) olmaktadır. Kaya zeminde ise hemen hemen aynı periyotta (2.5xmaksimum yatay yer ivmesi) şiddetinde oluşmaktadır. T>0.25-0.30s durumunda ise spektral ivme azalmaktadır.
Fizikte ivme, hızın zamana göre türevi olarak tanımlanır. Büyüklüğü uzaklık/zaman2 olan bir vektörel niceliktir ve cismin hem hızının hem de yönünün şiddetlerindeki değişimini gösterir.İvmeölçer yardımıyla ölçülen ivmenin SI birimi metre/saniye²'dir.
Eğer ivme hızla aynı yönü gösteriyorsa, nesne hızlanacaktır. Eğer ivme hızın aksi yönünü gösteriyorsa, nesne yavaşlayacaktır.
Artçı depremler, ana depremden sonra gelen hafif depremlerdir. Artçı sarsıntılar ana depremin oluştuğu merkezde gerçekleşir fakat daha düşüktür. Artçı deprem ana deprem sonrası 2 ila 3 ay devam edebilmektedir. Küçük sarsıntılar şeklinde olan deprem giderek şiddetini daha da kaybederek seyrekleşir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, depremde binaların sallanmaması daha iyidir denemez. Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır.
Peak Ground Acceleration (PGA) olarak kısaltılan Pik Zemin İvmesi, bir yerde deprem esnasında meydana gelen maksimum yer ivmesine karşılıktır.
Üşümezsoy, Pazarcık fayındaki depremden sonra Amanos dağlarının doğu kenarındaki İslahiye Nurdağı Hassa ve Kırıkhan'da fayın kırıldını belirterek, “Herkes Antakya fayı kırıldı diye düşünüyordu oysa Antakya fayı kırılmamıştı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
Kahramanmaraş'taki depremler sonrası Tevekkelli köyünde kilometrelerce uzanan fay hattındaki kırık böyle görüntülendi. TRT Haber'de yer alan bilgilere göre merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlerin ardından oluşan kırık görüntülendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri