Katır aslında doğuştan asker. Çok az yemek yer, açlığa ve susuzluğa günlerce dayanır. Çok az ses çıkarır, at gibi sürekli kişnemez, attan da eşekten de daha güçlü ve istikrarlıdır. En eğimli ve en zorlu arazilerde hem tırmanışta hem de inişte bir katıra sonuna kadar güvenin.
Katırlar attan küçük, eşekten büyük ve kuvvetli, bazı atlardan (Tersk gibi) daha kuvvetlidir. Ancak Amerikan Standardbred'i gibi büyük Marshall atları kadar kuvvetli değildir. Bu hayvanlar bilindiğinin aksine bozuk yollarda eşekten daha az kullanışlıdır.
Katırların doğuştan asker olduğunu savunan Gürcan, “Yük taşıma kapasitesi 200 kilonun üzerinde olan, yemek ve su ihtiyacı en az hayvanlar arasında gösterilen katırlar, özellikle operasyon birimlerinin vazgeçilmezi konumunda.
Katır dişi bir at ile erkek bir eşeğin birleşmesi sonucu doğan bir hayvan olup çok çok yüksek oranda kısırdır. Yeni nesiller veremez. Erkek at ile dişi eşek birleşirse doğan hayvana ise yine katırdır ancak bu şekil doğum çok çok daha az görülür ve bu hayvanlara 'hinny' katırı denir.
At ve eşek de birbiriyle akrabadır ve çiftleşirse katır dediğimiz yeni tür bir canlı ortaya çıkar. Ancak at ve eşek birbiriyle kurtla köpeğin olduğu kadar akraba değildir. O nedenle katır kısırdır üreyemez, döl vermez. Yani yeterince yakın akraba olmayanların arasında kısırlık gözlenir.
İlgili 16 soru bulundu
20-30 sene aralığında yaşayan atlar, 11 ay kadar gebe kalırlar. Bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğum yapabilmektedir. Gebelik süresi bazı durumlarda daha kısa ya da uzun olabilir ancak genel anlamda atlarda gebelik süresi 11 aydır.
Eşek ile kısrağın (dişi at) çiftleşmesinden doğan melez bir hayvandır. At büyüklüğünde olup uzun kulaklı, iri başlı ve ince uzun ayaklıdır. Kanaatkar ve yük taşımada dayanıklıdır. Ömrü 40-45 yıldır.
Canlarından olmamak için önden bir eşek veya katır salar, belli bir mesafe gözeterek peşi sıra yürür mayınlı alanı aşmaya çalışır. Eşek veya katır mayına basar havaya uçarsa yenisini salar, yola devam eder. Mayına salınan o eşeklere denir 'Mayın eşeği' diye.
Anadolu'da savaş zamanlarında olsun, çok daha eski medeniyetlerde dahi katırların kullanıldığı bilinmekte. Katır, yapı olarak ata benzer ama yüzü eşşeği andırır, melez bir tür oldukları için bu hayvanlar doğuramazlar. Doğum yapmadıkları için bünyede ve metabolizmada kayıp yaşanmaz. Bu da güçlü olmaları sağlar.
Özellikler. Tek toynaklılar (Perissodactyla) takımının, Atgiller (Equidae) familyasının tek mevcut cinsi olan Equus cinsine ait bir memelidir. Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Katır aslında doğuştan asker. Çok az yemek yer, açlığa ve susuzluğa günlerce dayanır. Çok az ses çıkarır, at gibi sürekli kişnemez, attan da eşekten de daha güçlü ve istikrarlıdır. En eğimli ve en zorlu arazilerde hem tırmanışta hem de inişte bir katıra sonuna kadar güvenin.
Anadoluda “katır gibi” terimi-tıpkı iri bir yük atı cinsi olan Katana gibi- iri, cüsseli, dayanıklı ve inatçı olanlar için kullanılan bir ifadedir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, Türkiye'de pek bilinmeyen bardo türü yerli at misafir ediliyor. Bardo, erkek at ile dişi eşeğin çiftleşmesi sonucu doğan melez hayvan türüne deniyor.
En İyi Cevap. 110-120 kiloları taşıyabilir, eski savaşlarda iri dev savaşçılar 110-120 kilodan daha fazla olmalarına rağmen at üstünde savaşlara katılabiliyordu. Tabi ki bu atlar biraz daha evcil ve o zaman göre daha az dayanıklı olduğu için kısa bir süre binebilir.
Yani katır bir canlıdır.
Ama katırlar üreme başarısı göstermedikleri için canlıları sınıflandırmada kullanılan filogenetik sınıflandırmada "tür" olarak kabul edilmez.
Katır = Eşek ve atın çiftleşmesi sonucu oluşan canlıya denir. Bir tür değildir. Üreyemez. Kurt köpeği = Kurt ve köpeğin çiftleşmesi sonucu oluşan canlıya denir.
BONUS: EŞEK AT = KATIR
Katır, dişi atın (kısrak) ve erkek eşeğin (aygır) çiftleşmesiyle meydana gelen kısır tek toynalı atın ve eşeğin melezine denilir. Daha az görülen, erkek at ile dişi eşek çiftleşirse bardo ya da ester denen at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez hayvan meydana gelir.
Validesi at olan katırın yenmesi Hanefi mezhebine göre mekruhtur. Maliki mezhebi, Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre mekruhta değildir. Bazı Hanefi alimlerine göre Katır eti, katırın validesine bakılmaksızın mekruhtur. Çok az sayıda alime göre de katırın hiçbir durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Nahl Suresi, 8. ayet: Onlara binmeniz ve süs için atları, katırları ve merkebleri (yarattı).
Kişi mayına bastığı anda harekete geçen mayın içerisindeki fünye yanar ve ana patlayıcıyı infilak eder.Bu sırada ortaya çıkan sıcak havadan ötürü (patlayıcının türüne göre değişir) bir basınç dalgası oluşur. Bu patlama ile ortaya çıkan dalga uyguladığı sıkıştırma kuvveti ile toprağın üstüne çıkar.
Kısrak ile erkek eşeğin çiftleşmesinden meydana gelen yavruya katır (Equus mulus); dişi eşek ile aygırın çiftleşmesinden meydana gelen yavruya “bardo” ya da küçük katır (Equus hinnus) denir.
Mayınlarla çevrilmiş bir arazide dahi içgüdüsel olarak mayına basmayan katırlar, bölge halkını terör tehdidine karşı koruyor.
Son 30 yılda sadece iki katır doğumu görülürken, 1527 yılından bu yana, 60 kez katır doğumuna tanık olunmuş. Uzmanlar, atın 64, eşeğin 62 krozomu olduğunu, ikisinin ürünü katırda ise 63 kromozom bulunduğu ve bölünemeyen tek rakam olduğu için yavrulayamadığını belirtiyorlar.
Katır doğurur mu? Bildiğimiz kadarıyla hayır. Çünkü melez bir hayvandır, yani yarı at yarı eşek. Atın 64 eşeğin ise 62 kromozomu vardır.
Katırın Ölümü - Samet Ağaoğlu | Nadir Kitap.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri