Verilen cezanın, 2 yıl veya daha altında hapis cezası veyahut adli para cezası olması durumunda, 5 yıllık denetim süresi öngörülerek, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir. Denetim süresi içinde koşulların yerine getirilmesiyle birlikte dava düşer.
Nitelikli dolandırıcılık suçunda şikayet zamanaşımı yoktur. Fail veya fiil öğrenildiği andan itibaren suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Nitelikli dolandırıcılık suçunun dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Bu süre geçtikten sonra kamu davası düşecektir.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçunda 4 Yıl 2 Ay Hapis Cezasının Yatarı #avukat #cezaavukatı - YouTube.
Basit Dolandırıcılık Suçu
Bu suç, Türk Ceza Kanunu'nun 157. maddesinde düzenlenir. Basit dolandırıcılığın cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5.000 güne kadar adli para cezasıdır.
Dolandırıcılık suçunun nitelikli hali uzlaşmaya tabi değildir. Bu nedenle savcılık ya da mahkeme tarafından konusu nitelikli dolandırıcılık suçu olan dosyalarda uzlaşma bürosuna gönderilmeyecektir. Bunun yanında taraflar haricen uzlaşmış olsalar dahi yargılama aşamasına herhangi bir etkisi olmayacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Bu suça yönelik düzenlenen cezalar 6763 sayılı kanun uyarınca artırılmıştır. Fail bu suç sebebi ile 3-10 yıl aralığında hapis cezası alabileceği gibi 5000 güne kadar da adli para cezası verilebilir. Bazı nitelikli dolandırıcılık suçlarında ceza sınırı 4 yıldan az olamamaktadır.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 1 yıldır)
Kişi cezasının infazı için öncelikle cezaevine alınır belli bir süre sonra tahliye edilerek denetimli serbestlik yoluyla gözlemlenir. Denetimli serbestlik uygulanarak cezası infaz edilen hükümlüye imza, seminere katılma vb. birtakım yükümlülükler de yüklenmektedir. Denetim süresi 1 yıldır.
Maddesine göre dolandırıcılık suçunun cezası üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasıdır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki dolandırıcının ceza alması sizin parayı geri alacağınız anlamına gelmez. Paranızı geri almak için ceza davasının yanında hukuk davası açılmalıdır. Bu şekilde dolandırılan kişiler paralarını geri alabilirler.
Nitelikli Dolandırıcılığın Yatarı Ne Kadar? Nitelikli dolandırıcılığın cezası kaç yıl olacağı somut olayda kullanılan araçlar ve dolandırıcılığın şekline göre 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olabilir. Verilen cezanın ne kadarının yatılacağı Ceza İnfaz Kanununa göre belirlenir.
Dolandırıcılıkla ilgili nasıl şikâyette bulunabilirim? Şikâyet dilekçenizi UNHCR Türkiye e-posta adresine ([email protected]) e-posta olarak gönderebilirsiniz. Şikâyetinizi şikâyet kutusuna bırakabilirsiniz.
Dolandırıldığımı Nasıl İspat Edebilirim? Hukuka uygun her türlü ispat aracından yararlanılabilir. İspat, hukuk tekniği ve hukuki bilgi gerektiren bir husus olup, alanında uzman ve deneyimli bir ceza avukatı marifetiyle yerine getirilmesi en doğru yaklaşımdır.
Türk Ceza Kanunu'nun 157. maddesi, dolandırıcılık suçunun cezasını aşağıdaki gibi belirtir: Madde 157 – Bir kimsenin, başkasını aldatmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlamak amacıyla, bir takım davranışlar içinde bulunması halinde, üç aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Denetimli serbestlik uzatıldı
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor. Bu da 30 Mart 2020 öncesinde işlenmiş ve mahkumiyet hükmü 6 yıldan az olan suçlarda failin cezaevine girmeyeceği anlamına geliyor.
31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
3 yılın üzerinde kesinleşmiş hapis cezaları bulunanlar kapalı ceza evinde infaz edilmektedir. Bundan dolayı 4 yıl 2 ay cezası alanların infazı da kapalı cezaevi infaz kurumuna gönderilmektedir. 4 yıl 2 ay ceza alanlarda ½ indirim oranı uygulanmaktadır.
6 yıl ceza alan bir kişi 1/2 indirim oranı ve 3 yıl denetimli serbestlikten faydalanırsa 1 gün içerisinde tahliye olabilir. 6 yıl hapis cezası alan bir kişi 2/3 indirim oranı uygulanırsa durum değişir, 4/4 indirim oranı uygulanırsa 6 yılın hepsini kapalı cezaevinde yatar.
14 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren yeni infaz yasasıyla birlikte, kural olarak koşullu salıverilme oranı 1/2 olarak belirlenmiştir. Yani kişi 10 yıl hapis cezasına mahkum edilmiş ise iyi halli olarak 5 yılını cezaevinde geçirdiği takdirde koşullu olarak salıverilebilir.
İşlendiğini düşündüğünüz bir suçla ilgili (örneğin dolandırıcılık) ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
Dolandırıcılık davası, bir kişiyi hileli davranışlarla aldatarak o kişiye zarar vermek, kendisine veya başkasına yarar sağlamak üzerine görülen ceza davasıdır. Dolandırıcılık ceza davası suçun işlendiği yer Cumhuriyet başsavcılığı tarafından iddianame düzenlenerek açılır.
Sahte IBAN dolandırıcıları, alıcıların veya satıcıların bilgisayar sistemlerine girerek, e-mail yazışmalarını takip etmeleri neticesinde, IBAN numaralarını ve banka hesap bilgilerini manipüle ederek amaçlarına ulaşmaktadırlar.
Bu nedenle dolandırıldığını düşünen kişilerin en yakın Cumhuriyet Savcılığına veya Kaymakamlığa giderek şikâyette bulunması ve adli süreci başlatması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri