Sınıra sıfır noktasında, Terör örgütünün yollara döşediği mayınlara karşı bölge halkı ilginç yöntemler kullanıyor. Mayınlarla çevrilmiş bir arazide dahi içgüdüsel olarak mayına basmayan katırlar, bölge halkını terör tehdidine karşı koruyor.
Canlarından olmamak için önden bir eşek veya katır salar, belli bir mesafe gözeterek peşi sıra yürür mayınlı alanı aşmaya çalışır. Eşek veya katır mayına basar havaya uçarsa yenisini salar, yola devam eder. Mayına salınan o eşeklere denir 'Mayın eşeği' diye.
Eğer eşek mayınlı araziyi sağ salim geçerse kaçakçı da onun peşinden o araziyi geçer, eğer eşek mayına basarsa arkasından başka bir eşek daha gönderilirdi. Böylece kaçakçılık hattında güvenli bir yol açılmış olurdu. Bu yönteme “mayın eşeği yöntemi” kullanılan eşeğe de “mayın eşeği” denilmektedir.
Mayınlarla çevrilmiş bir arazide dahi içgüdüsel olarak mayına basmayan katırlar, bölge halkını terör tehdidine karşı koruyor. Özellikle dağlık alanlarda çobanlık yapanların kullandığı eşek ve katırlar, koyun ve keçi sürülerine de yol gösteriyor.
Türkiye'de ne kadar kara mayını olduğunu her yıl BM'ye verilen raporlardan takip edebildiklerini belirten Öğreten, " 2019'da verilen son rapora göre, halen Türkiye'de toprağa gömülü toplam 865 bin 602 mayın var. Bunun 670 bin 984 bini anti personel kara mayını, 194 bin 618 de anti tank mayınıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Mayınlarla çevrilmiş bir arazide dahi içgüdüsel olarak mayına basmayan katırlar, bölge halkını terör tehdidine karşı koruyor. Özellikle dağlık alanlarda çobanlık yapanların kullandığı katırlar koyun ve keçi sürülerine de yol gösteriyor.
Mayın Tarlası'nda bir eli kazanmak için oyun alanında altında mayın bulunmayan tüm kutucuklara tıklaman gerekir. Bunu yaptığında oyun sona erer. Eğer yanlışlıkla altında mayın olan bir kutucuğa tıklarsan oyun sona erer. Bu durumda yeni bir oyuna başlayabilir veya son oynadığın hamleyi geri alabilirsin.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
At ve eşek de birbiriyle akrabadır ve çiftleşirse katır dediğimiz yeni tür bir canlı ortaya çıkar. Ancak at ve eşek birbiriyle kurtla köpeğin olduğu kadar akraba değildir. O nedenle katır kısırdır üreyemez, döl vermez. Yani yeterince yakın akraba olmayanların arasında kısırlık gözlenir.
Katırların doğuştan asker olduğunu savunan Gürcan, “Yük taşıma kapasitesi 200 kilonun üzerinde olan, yemek ve su ihtiyacı en az hayvanlar arasında gösterilen katırlar, özellikle operasyon birimlerinin vazgeçilmezi konumunda.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde, Türkiye'de pek bilinmeyen bardo türü yerli at misafir ediliyor. Bardo, erkek at ile dişi eşeğin çiftleşmesi sonucu doğan melez hayvan türüne deniyor.
Türkiye, sözleşmeye taraf olduğu 2004 yılında döşeli mayınların dışında stoklarında da 3 milyon mayın bulunduruyordu. Yerleştirilmemiş bu 3 milyon mayını da 2008 yılına kadar temizleme taahhüdünde bulunmuş ancak imha ancak 2011 yılında tamamlanmıştı.
Mayınların varlığı iyi işleyen sınır denetim sistemlerinin kurulmasını engelleyerek yasadışı hareketlere, sınırda yaşanan suçlara ve kaçakçılığa karşı mücadelenin verimliliğinin azalmasına sebep olmaktadır. Bu sebeplerle, mayın temizlemenin sınır yönetimi reformlarının vazgeçilmez bir parçası olduğu düşünülmektedir.
Anti-personel mayınlar çoğunlukla silindir biçiminde olup, yükseklikleri 50 ile 100 mm, çapları 20 ve 125 mm arasında değişiklik göstermektedir. Ağırlık olarak genellikle 30-40 gr ağırlığında olan anti-personel mayınlarında Comp B, TNT gibi önemli patlayıcılar da olabilir.
Katır aslında doğuştan asker. Çok az yemek yer, açlığa ve susuzluğa günlerce dayanır. Çok az ses çıkarır, at gibi sürekli kişnemez, attan da eşekten de daha güçlü ve istikrarlıdır. En eğimli ve en zorlu arazilerde hem tırmanışta hem de inişte bir katıra sonuna kadar güvenin.
Anadolu'da savaş zamanlarında olsun, çok daha eski medeniyetlerde dahi katırların kullanıldığı bilinmekte. Katır, yapı olarak ata benzer ama yüzü eşşeği andırır, melez bir tür oldukları için bu hayvanlar doğuramazlar. Doğum yapmadıkları için bünyede ve metabolizmada kayıp yaşanmaz. Bu da güçlü olmaları sağlar.
Babası eşek, annesi at olan hayvanın katır olarak adlandırılması ise ne ata ne de eşeğe benzeyen katır için bir aidiyat meselesidir. Anne eşek, baba at olursa bu kez ester ya da bardo denilen 'hinny' adlı melez bir hayvan oluşur.
Türkiye, 2010 yılında Suriye sınırındaki mayınları temizleme kararı aldı. Söylenen, bir İsrail firması mayınları temizleyip burada 44 yıl boyunca “organik tarım” yapacaktı. Az kalsın ihale bağlanıyordu, ülkede kıyamet koptu. Anayasa Mahkemesi ihaleyi iptal etti ve mayın temizleme işi Türk Silahlı Kuvvetleri'nde kaldı.
Türkiye'nin bildirdiği verilere göre 164 kilometrekarelik toplam 3 bin 61 mayınlı bölge bulunuyor. 701 bölge ise şüpheli alan statüsünde bulunuyor. Rapora göre Türkiye 2017 yılında açıklanmış 9 bin 313 mayınla dünyada en fazla mayın bulunduran üçüncü ülke konumunda.
Kişi mayına bastığı anda harekete geçen mayın içerisindeki fünye yanar ve ana patlayıcıyı infilak eder.Bu sırada ortaya çıkan sıcak havadan ötürü (patlayıcının türüne göre değişir) bir basınç dalgası oluşur. Bu patlama ile ortaya çıkan dalga uyguladığı sıkıştırma kuvveti ile toprağın üstüne çıkar.
1996 yılında anti-personel mayınların kullanılmaması yönünde iradesini ortaya koymuş ve 26 Ocak 1998 tarihinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri yayımladığı emirle anti-personel mayınların kullanılmasını tamamen yasaklamıştır.
ARAZİLERDE ÜRETİM YAPILACAK
Mayınlı arazilerin temizlenmesinin ardından bu alanların ekonomiye kazandırılması için çalışma yürütülecek. Mayından temizlenen arazilerde üretim yapılması için tarımsal projeler hazırlanacak. Mayın temizliği çalışması Cumhurbaşkanlığı'nın 100 günlük eylem planında da yer aldı.
Suriye ile Türkiye arasında uzun yıllar “kapalı sınır politikası” uygulanmış, tel örgüler ve mayın yatakları ile bu yasaklar pekiştirilmiştir. Son yılların olumlu gelişmeleri sonucunda, iki ülke arasındaki arazinin temizlenmesine ve mayınların kaldırılmasına karar verilmiştir.
Eşek ile kısrağın (dişi at) çiftleşmesinden doğan melez bir hayvandır. At büyüklüğünde olup uzun kulaklı, iri başlı ve ince uzun ayaklıdır. Kanaatkar ve yük taşımada dayanıklıdır. Ömrü 40-45 yıldır.
Son 30 yılda sadece iki katır doğumu görülürken, 1527 yılından bu yana, 60 kez katır doğumuna tanık olunmuş. Uzmanlar, atın 64, eşeğin 62 krozomu olduğunu, ikisinin ürünü katırda ise 63 kromozom bulunduğu ve bölünemeyen tek rakam olduğu için yavrulayamadığını belirtiyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri