Katun kelimesi eski Türkçe üzerinden Hatun olarak ifade edilir. Özellikle Eski dönemlerde kağanların eşi olarak kullanmış bir sözcüktür.
Karahanlı sarayındaki kadınlara Uygurlar'dan geçen “kunçuy” veya “katun kunçuy” da denirdi; ancak kunçuy unvanı hatundan bir derece aşağı idi. Selçuklular'da hatun unvanıyla anılan hükümdar hanımları saray toplantılarına katılmasalar da kocaları üzerinde nüfuz sahibi idiler.
- İlk anlamı kadındır. - İkinci anlamı bayan ve hanım demektir. - Üçüncü ifadesi eş ve zevce demektir. - Son anlamı ise tarihte hakan ve serdar eşlerine ve yüksek makamdaki hanımlara verilen unvan.
Katun kelimesi eski Türkçe üzerinden Hatun olarak ifade edilir. Özellikle Eski dönemlerde kağanların eşi olarak kullanmış bir sözcüktür. Katun kelimesi hakkında merak edilen detaylar. Eski Türkçeye dayanan ve pek çok farklı kültürde kullanılan katın kelimesi, günümüzde Hatun olarak bilinmektedir.
Fakat anlamı güzel olduğu için dinimizce çocuklara isim olarak konulmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. İslam dinine göre Hatun isminin kullanılması caiz olarak kabul edilir. Hatun İsminin TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Hatun Türkçede kullanılan bir unvandır.
İlgili 38 soru bulundu
Hatun veya Katun (Eski Türkçe: 𐰴𐰍𐰣 , Osmanlı Türkçesi: خاتون 'Hatun veya قادین 'Kadın, Özbekçe: xotin, Moğolca: ᠬᠠᠲᠤᠨ, khatun, хатан khatan; Sylhet: ꠈꠣꠔꠥꠘ; Türkçe: hatun; Azerice: xatun), Türk Kağanlarında ve sonraki Moğol İmparatorluğu'nda belirgin bir şekilde kullanılan "han" veya "Kağan"ın karşılığı olan bir kadın ...
[2] Hükümdarın kızına, prens unvanı taşımaya hak kazanan herhangi bir kadına ve herhangi bir prensin eşine prenses denir.
Güzelliği ve cesaretiyle tanınan Tomris, milattan önce 6. yüzyılda yaşamış ilk Türk kadın hükümdardır. İsmi 'demir' anlamına gelen Tomris Hatun, dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan bir Saka kraliçesi ve Türk hükümdar Alp Er Tunga'nın torunudur.
Günümüzde, Sakaların kökenlerinin Türkî ve İrani ilişkili olduğu akademi içerisinde en yaygın görüşler arasındadır, Sakalar, bu açıdan Ön Türk halkı kökenli veya Doğu İran halkı kökenli veya ilişiği olduğu ya da Ön Türk toplumlarıyla ilişkili bir halk olduğuna dair görüşler ve iddialar bulunmaktadır.
İskitler veya yayıldıkları doğu bölgelerindeki isimleri ile Sakalar, MÖ 8. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasında Avrupa'nın doğusu (Kırım ve Pontik Bozkırları) ile Orta Asya'da, Tanrı Dağları ve Fergana Vadisi'ni de içine alan bölgelerde yaşamış, Tuva (Altay-Sayan) kökenli, Doğu Avrasya-Batı Avrasya kültür ve genetik ...
İlk Türk Kadın Hükümdar Tomris Kağan.
Şehzade zevcelerine resmen “hanımefendi” denirdi.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Osmanlı Döneminde sadece şehzade doğurmak Valide Sultan anlamına gelmemektedir. Valide Sultan, şehzadelerinden birinin Osmanlı padişahı olması durumunda padişahın annesine denilmektedir.
Fransızca chéri "sevgili" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca cherir, cheriss- "sevmek, değer vermek" fiilinden türetilmiştir.
‚Han ile Hatun'
Kadın, erkeğin biricik yoldaşı ve çocuklarının anası olmak gibi önemli bir vazifeyle görevlendirilmiştir. Daha da önemlisi Türk milletinin tek bereket kaynağıdır. Kendisine verilen bir takım haklardan dolayı hanların, hakanların, cengâverlerin önünde saygıyla eğildikleri bir şeref abidesidir.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir.
Bunlardan en çok merak edilenleri ve araştırılanları Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
🔸 Terken, Türk hakanlarına, eşlerine ve kızlarına verilen bir unvandı. Bu sıfat zamanla sadece hükümdarın eşleri ve kızları için kullanıldı. ↪ "Hatun" kelimesi ile birlikte kullanımı yaygın olan bu unvan, Arapça kaynaklarda "türkan hatun" şeklinde ifade edilse de doğru okunuşu "terken" şeklindedir.
5- Dilber: Dilber ismi, kendisine aşık eden, güzel ve alımlı kadın demektir.
Ancak tarihi kayıtlarda, Osmanlı'nın en çok çocuk sahibi olan padişahı 3. Murat'ın 6 karısı ve 40'a yakın cariyesi olduğu bilgisi yer alıyor.
DÜNYA TARİHİNİN KADIN SAVAŞÇILARI: TOMRİS HATUN - YouTube.
Hüküm- dara (kağan) eş olan kadın, “katun/hatun” unvanını alır, yönetimde ve devlet protokolünde hükümdardan sonra gelirdi. Günümüz Türkçesinde kullanılan “kadın” kelimesi de böylesine köklü ve önemli bir unvandan gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri