En uzak mesafesinde Dünya'dan yaklaşık 965 milyon kilometre uzakta bulunan Jüpiter, bugün 590 milyon kilometre mesafede olacak.
Kasım 2023'te gökyüzünde tanık olabileceğiniz üç önemli gök olayı: 3 Kasım'da Jüpiter'i Dünya'ya en yakın konumdayken görebilirsiniz.
Jupiter'de saat 19:00 24 Kasım Cuma iken Türkiye'de 03:00 25 Kasım 2023, Cumartesi dir. Jupiter Türkiye'nin 8 saat gerisindedir.
Amatör bir teleskopla Jüpiter'in kuşakları, Büyük Kırmızı Leke ve gezegenin kendi etrafında dönüşü, Galilei uyduları ve gezegen etrafındaki hareketleri izlenebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Eğer 2021 Temmuz – Ağustos – Eylül – Ekim aylarında batı değil, “doğu – güneydoğu” ufkunda, Güneş battıktan ve hava iyice karardıktan biraz daha sonra sonra çok parlak yıldız görüyorsanız, o bir yıldız değil Jüpiter ve Satürn gezegenidir. En parlak olanı Jüpiter, biraz daha sönük olanı Satürn gezegenidir.
Güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ve Satürn'ü bir arada görmek istiyorsanız bu gece gökyüzüne bakmayı unutmayın. Üstelik bunun için herhangi bir optik alete de ihtiyacınız yok. Jüpiter ve Satürn, Güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında her 20 yılda bir gökyüzünde birbirine yaklaşır.
Dolayısıyla Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve Ay'ı çıplak gözle görebileceğiz. Teleskopu olan gözlemcilerin Uranüs ve Neptün'ü de görme şansları var; ufkun üzerinde, gökyüzünde olacak” diye konuştu. Yaşanacak gök olayının gerçek bir şölen olacağını vurgulayan Dr.
Her ne kadar Jüpiter 13 ayda bir karşı konuma gelse de NASA'nın blog yazısına göre en son 1963'te Dünya'ya bu kadar yaklaştı.
2023 MERÜR RETROSU TARİHLERİ
2023 yılında ilk retro 20 Nisan-15 Mayıs arasında gerçekleşti. Bu dönemde Merkür Boğa burcunda geri hareket etti. Yılın ikinci retrosu ise 23 Ağustos-15 Eylül arasında olacak. Bu kez de Merkür Başak burcunda gerileyecek.
'Geçit töreni' başladı: Beş gezegen, Ay ile aynı hizaya geldi - 28.03.2023, Sputnik Türkiye.
Böyle bir kavuşumun 15 Mart 2080 yılında yeniden oluşacağı biliniyor. Bir sonraki büyük kavuşum ise 2400'lü yıllarda yaşanacak.
Jüpiter, 59 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma gelecek. Uzmanlara göre, Güneş Sistemi'nin en büyüğü olan gezegen gökyüzünde de görülebilir. NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi araştırma astrofizikçisi Adam Kobelski yaptığı açıklamada, "Ay'ın dışında, gece gökyüzündeki en parlak nesnelerden biri olmalı" dedi.
16 Mayıs 2023'te bolluk ve şans gezegeni Jüpiter, Boğa burcuna geçiş yapacak ve 26 Mayıs 2024'e kadar bu burçta seyahat edecek.
Jüpiter burcu, astrolojide büyüme, iyimserlik, bolluk ve kişisel gelişimi temsil eden önemli bir gezegendir. Jüpiter'in konumu, bir kişinin doğal yeteneklerini, inançlarını ve büyüme potansiyelini etkiler. Bu gezegenin enerjisini anlamak, bireylere daha bilinçli ve bilge kararlar almalarında yardımcı olabilir.
Ekim ayının başında Merkür ve Venüs, Güneş'in doğuşundan önce gökyüzünde görülebiliyor. Jüpiter ve Satürn ise gün doğumundan sonra görebileceğiniz gezegenler.
Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter, haziran ayında Güneş'in doğuşundan önce doğu yönünde ufkun üzerinde görülebilir. Ayın ilerleyen günlerinde Jüpiter'in ufkun üzerindeki yüksekliği artıyor ve gezegen daha erken doğmaya başlıyor.
14 Mayıs itibariyle, Jüpiter, Balık burcuna 12 yıl sonra giriş yaptı ve 28 Temmuz'a kadar Balık Burcu'ndaki transitinin ilk kısmını gerçekleştirecek. Devamı 29 Aralık 2021 - 11 Mayıs 2022 arası ve son olarak da 28 Ekim 2022 – 20 Aralık 2022 arası gelecek.
2023 yılı güneş tutulması ilk olarak 20 Nisan 2023'te gerçekleşti. İkinci Güneş tutulması ise 14 Ekim 2023'te yaşanacak.
Çıplak gözle göz kırpmadan parlayan yıldız gibi görülebilen beş gezegen; Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn'dür. Bu beş gezegen içinde çıplak gözle gözlenmesi en zor gezegen Merkür'dür.
Kemerin altında sıralanmış “üç” yıldız ise Avcı'nın kılıcına işaret eder. Bu üç yıldızı görebilmek için daha karanlık gökyüzüne ihtiyacınız olacak, şehir ışıklarında kılıcı seçemeyebilirsiniz. Kılıcın ortasındaki “yıldız” aslında bir yıldız değil, galaksimizdeki yıldız doğumevlerinden birisi olan Orion Bulutsusu.
Güneş sisteminde yer alan Venüs ve Jüpiter kavuşumu öncesi Ay'a bakan birçok vatandaş ilginç bir olayla karşılaştı. Çıplak gözle bakıldığında bu iki gezegen birbirine en yakın konumda ve Ay ile de çok yakınlar.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Gece gökyüzündeki tüm cisimleri görmek için ışıksız ve bulutsuz bir ortam gerekiyor. Sadece yapay ışık değil, ay ışığı ve yazın yüksek yerlerde kutuplardan sızan ışıklar da tam karanlığı engellediğinden gökyüzünde fazla yıldız görülemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri