En çok tercih edilen ve kullanılan yalıtkan maddelerin başında kauçuk gelir. Elektriği yalıtma dışında alev geciktirme özelliği de bulunur. Diğer metallere kolayca yapıştığı için diğer yalıtkan maddelerle bir arada kullanılabilir.
Kauçuk, malzeme boyunca küçük iletken metal parçacıkları içererek iletkendir. Dar yapılarda EMI korumalı ve su geçirmez bir conta sağlayabilir.
Kauçuk iyi bir elektrik yalıtkanıdır ve genellikle elektrik tellerini kaplamada kullanılır.
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
Bisiklet, otomobil, kamyon, uçak, traktör ve hafriyat makinelerinde kullanılıyor. Bunların dışında su geçirmez giyecekler, ayakkabı, eldiven, sıhhi eşyalar, döşeme malzemesi ve oyuncak gibi birçok malzemenin üretiminde kullanılıyor. Kauçuk eriyiğinden ayrıca yapıştırıcı olarak da yararlanılabiliyor.
İlgili 35 soru bulundu
Önce bisikletler olmak üzere sırası ile otomobillere, kamyonlara, uçaklara, traktörlere ve hafriyat makinalarına teker yapımında kullanılmaktadır. Bundan başka su geçirmez giyecekler, ayakkabı, eldiven, sıhhi eşyalar, döşeme malzemesi oyuncak ve şişme yatak gibi birçok malzemenin üretiminde kullanılmaktadır.
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir. Isıyı iyi iletmeyen maddelere ısı yalıtkanı maddelerdenir. Plastik, tahta, saman, deri, elyaf ve pamuk gibi maddeler ısı yalıtkanı maddelere örnek olarak verilebilir.
PVC-U, ahşap gibi iyi bir yalıtkandır. 0,17 ısı iletkenlik katsayısı, 0.23 W/mC° değerine sahip olan ahşaba kıyasla, daha düşüktür. Aluminyumun eşdeğer katsayısı yaklaşık olarak 210 W/mC°. 'dir.
Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir. Altın kolay oksitlenmemesi sebebiyle elektriksel kontaklarda kullanılır.
Kauçuk esnek bir maddedir. Isıtılınca yumuşar, 180°C de yapışkan hale gelir, 220°C de tamamen erir. Bu sıcaklıktan sonra kauçuğun damıtılması başlar. Damıtma ürünü akıcı, yağımsı bir sıvıdır, buna “kauçuk yağı” denir.
Kauçuk tozu kolay yanabilen bir maddedir. Ortamda ve belirli toz toplama bölümlerinde biriken organik tozlar da patlamaya ve yangına neden olabilirler.
En çok tercih edilen ve kullanılan yalıtkan maddelerin başında kauçuk gelir. Elektriği yalıtma dışında alev geciktirme özelliği de bulunur.
Conductive PVC Yer Kaplamaları , Homojen yapıdaki ürünler içerisinde sınıflandırılan,özel amaçlı kaplamalardır. - Homojen yapıdadır. -Tam iletkendir.
Strafor (EPS) hem sıcağa hem soğuğa karşı binanızı koruyan kapalı gözenekli çok iyi bir ısı yalıtım malzemesidir.
Bakır çok yüksek bir ısı iletkenliğine sahiptir ve ısı iletimi için en iyi metal olan gümüşden çok daha ucuz ve daha elverişlidir.
Isı yalıtkanı
Tahta, beton,plastik köpük, cam yünü, asbest, çift camlı pencerelerdeki hava boşluğu, termoslardaki iç ve dış yüzey arasındaki havasız ortam ısı yalıtımı için kullanılır.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Sonra SU konusunda bilgimiz arttıkça öğrendik ki SU yani H2O molekülü elektriği hiç iletmez, su içindeki safsızlıklar, mineral iyonları elektriği iletir.
Tuzlu su elektriği iletir çünkü tuzlu suda iyonlar birbirinden ayrışır. Yani bu doğrultuda tuz ve suyun karışımı ile beraber iyonların birbirinden ayrılması elektriğin geniş bir alanda üretilmesine imkan verir.
Kauçuğun özellikleri
Kauçuk esnek bir maddedir. Isıtılınca yumuşar, 180°C'de yapışkan hale gelir, 220°C'de tamamen erir. Bu sıcaklıktan sonra kauçuğun damıtılması başlar. Damıtma ürünü akıcı, yağımsı bir sıvıdır, buna “kauçuk yağı” denir.
Kauçuk çiçeğinin nem ihtiyacı ne kadar:
13-24 derece arası sıcaklık bitkinizin gelişimi için yeterli olacaktır.
Teflon sürtünme, kimyasallara hareketsizlik, ve ısı direnci düşük katsayısı bilinen bir mühendislik plastik. Sadece buz düşük bir sürtünme yüzeyi ile ikinci, teflon da üstün, elektrik yalıtkan ve dielektrik özelliklerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri