Bir insan en sağlıklı yağ ihtiyacını kuruyemişlerden sağlıyor. Ancak yemişlerin kavrulması demek bu doğal yağların trans yağa dönüşme ihtimalinin olduğu demek. Dolayısıyla doğal bir besin olarak kuruyemiş tüketilmek isteniyor ise kesinlikle çiğ olarak alınmalıdır.
Ancak uzmanlar tarafından sağlığımız için destekleyici olan kuruyemişlerin çiğ olarak tüketilmesi gerektiği görüşü bulunmaktadır. Çiğ olan kuruyemişlerin içeriğinde lipaz enzimleri ölmediğinden dolayı daha faydalı olmakta ve aynı zamanda kavrulma esnasında bitkisel yağlar trans yağa dönüşebilmektedir.
Yeterli ve dengeli beslenmede önemli yeri olan kuruyemişler, Antioksidan vitaminlerden E vitamini ve posa yönünden zengindir. Isıyla birlikte çeşitli işlemlerden geçirildiklerinde antioksidan özelliklerini kaybederler, yapısındaki faydalı yağlar ise trans yağlara dönüşmektedir.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Leblebi, kuru yemişler arasında en düşük kaloriye sahip olması yönüyle dikkat çekmektedir.
Kavurduğumuzda ısıya maruz kaldığı için badem, besinsel olarak değer kaybına uğrar. Bu nedenle kavrulmuş bademin lif ve polifenol içeriği düşer. Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar.
KAVURMAYIN, ÇİĞ TÜKETİN
Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla 2 kat fazla antioksidan içerir. Bu nedenle fındık alırken çiğ (kavrulmamış) olmasına özen göstermeliyiz.
Uzmanlar Çiğ Kuruyemiş Yemeyi Öneriyor
Kuruyemişlerin kavrulması, kuruyemişlerin oldukça lifli olan kabuklarının da ölmesi anlamına gelmektedir. Bu da kavrulan kuruyemiş tüketiminde çok faydalı olan bu lifli yapının vücuda olan faydalarından mahrum kalınması anlamına gelmektedir.
İçindeki yoğun çinko ile depresyon ve stres seviyelerinin azalmasına yardımcı olan kaju fıstığı düzenli tüketildiğinde serotonin düzeyinizin de yükselmesine destek olur.
KAJU NE KADAR YENMELİ? Kajunun vücut sağlığına olan sayısız faydalarını görebilmek için günde 4 tane kaju yemeniz yeterlidir.
Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı üretilebilmesidir.
Bu yüzden genellikle çiğ kuruyemişlere olan ilgi her geçen gün artıyor. Bu kategorimizde fındık içi, yer fıstığı, badem, kaju, ceviz, kahve çekirdeği, ayçekirdeği, kabak çekirdeği, mısır ve leblebi gibi birçok ürünü çiğ kuruyemiş olarak bulabilirsiniz.
Kavrulmuş kajunun göz sağlığı açısından oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Beyin sağlığı açısından da etkili olan kaju, ceviz ve badem kadar önemlidir. Sinir sistemi, tansiyon, kalp ve kemik sağlığı için çok faydalı olan kajunun antioksidan özelliği de bulunmaktadır.
Fındığı günde 1 avucu geçmeyecek şekilde tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz. l Fındığın içinde yüksek oranda magnezyum bulunduğu için kemik sağlığına iyi gelir. Günde bir avuç fındık tüketmek, vücudun magnezyum ihtiyacını önemli ölçüde karşılar. Aynı zamanda kemik erimesinin önüne geçer.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
1 avucu yaklaşık 25 grama, o da 150 kaloriye denk gelir. Porsiyon miktarına dikkat etmek önemli. 1 porsiyon 6-7 adet çiğ fındığa denk gelir.
–Badem kavrulduğu zaman içerisindeki nemi kaybeder. Oluşan nem farkından dolayı gram başına düşen yağ miktarı çiğ bademe kıyasla kavrulmuş bademde daha fazladır. –Tansiyon sorunu olanlar içerdiği tuz miktarından ötürü kavrulmuş bademi değil, çiğ bademi tercih etmelidirler.
Nedeni ise tuzlu bademin kavrulduğu zaman ısıya maruz kalmasıdır. Isı alan badem besin değeri kaybına uğrar. Ayrıca kavrulmuş tuzlu bademin taze kalma riski çiğ bademe göre daha fazladır.
Badem, lif, protein, riboflavin, magnezyum, vitamin E, fosfor, bakır ve manganez bakımından zengin çok sağlıklı bir besindir. Bademin bir diğer en önemli faydası da göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır.
Tokluk hissi vererek gün içinde tüketilen kuruyemişler zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Tokluk hissi vererek zayıflamaya yararı olan bazı kuruyemişler şu şekildedir; sarı leblebi, ceviz, kuru üzüm, çiğ badem, fındık, Antep fıstığı, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, mısır.
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri