Güneşte kurutularak yapılan salçalar, serin ve kuru bir yerde muhafaza edildiğinde 1 yıla kadar bozulmadan dayanabilir. Fakat kaynatılarak yapılan salçalar özellikle açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanması gerekir. Dışarıda bırakılırsa küflenme ve kurtlanma görülebilir.
Salçanın Görünümü:
Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Ev yapımı biber salçası kaç yıl dayanır
Ev yapımı biber salçası 1 yıl gibi bir süre dayanırken kaynatma salçaların ömrü oldukça kısadır.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Salçanın uzun süre saklanması için buzdolabında korunması gerektiği bilgisi doğru değil. Salçanın küflenmesini engellemek istiyorsanız, kuru ve serin bir yerde,örneğin kilerde saklamanız gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Her zamankinden farklı, kötü bir tat geliyorsa bozulduğuna yorulabilir ve bozulmuş olan salça tüketilmemelidir.
Salçayı çiğ ya da pişirerek yapmak tat açısından bir fark yaratmamaktadır.
Büyük kavanozlarda hava daha fazla olacağı için salçanın bozulmasına neden olur. Küçük kavanozların içi fazla hava içermediği için salça daha uzun süre korunur.
Küflü salça üzerindeki küfün alınmasının ardından tüketilebilir. Salçanın sadece üst katmanı küflenir. Küf içerdeki kısma nüfuz etmez. Bu yüzden küfü alındıktan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır.
Küçük bir tavada zeytinyağı ısıtılır, salça eklenir güzelce karıştırılır, 2 dakika kavrulur. Sarımsakları rendeleyip eklenir 1 dakika daha kavrulur baharatlar ve ceviz eklenir, karıştırılıp ocaktan alınır. Servize hazır olur.
Kahvaltılık Salça Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır? Küçük bir tavada zeytinyağı ıslatılır, salça eklenir güzelce karıştırılır, 2 dakika kavrulur.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
salçalar ve turşular son kullanma tariheri geçse bile hatta küflenseler bile ki küf onların olmazsa olmazıdır, güvenle tüketilebilirler.
Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz. - Salçanın doğal tadı ve kokusu çok iştah açıcıdır. Küflü olsa bile, kokusu aynı kalır. Ancak bozuk salçanın kokusu ekşi ve rahatsız edicidir.
Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılan bir besindir. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Ev yapımı salçalarda küflenmeye pek rastlanmamakla birlikte, hazır salçalar küflenebiliyor.
Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
Domates salçanız çok eksi ise içerisine 1 havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır. Domates salçanız çok ekşi ise; içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç, salçanızı tatlandıracaktır.
Salça derin dondurucuya konur mu demeyin. Zira (-)18 derecede çalıştırılan bir derin dondurucu, mamül kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü canlı varlıklar için en kesin çözümdür. Zira hayatı durdurur, üreme engellenmiş olur ve muhafaza çok çok kolaylaşır.
Salçamızı buzdolabında yani serin bir yerde saklamamız gerekiyor. Evde salça yaptık ve çok sayıda kavanozumuz varsa; bunları da serin, rutubetsiz ve güneş görmeyecek bir yerde saklamalıyız. Ayrıca kavanozun kapağını kapamadan önce bir parmak sıvıyağ veya zeytinyağı ile salçanın tamamen hava ile temasını kesmeliyiz.
2) Limon Suyu
Limon suyu acılı yemeklerin suyundaki acı aromayı yok eden bir özelliğe sahiptir. Yemeğin miktarına göre ortalama yarım fincan limon suyu ekleyebilirsiniz. Sulu ve salçalı bir yemek üzerinde bu yöntemi deneyecekseniz, limon ekleyerek hafif mayhoş ve tatlı bir tat oluşturabilirsiniz.
Ev Yapımı Salça Kaç Yıl Dayanır? Ev yapımı salça 1 yıl dayanırken, haşlanmış salça raf ömrü çok kısadır. Ev yapımı salça genellikle türüne göre raf ömrüne sahiptir. Domates salçasından farklı olarak biber salçası genellikle bir yıl dayanırken domates salçası daha uzun süre dayanabilir.
Salçayı soğandan sonra kavurmak gerekir
Salçayı yemeğin içerisinde mutlaka kavurmanız gerekir. Ancak soğan, sarımsak kullanılan yemekler içerisinde önce soğanlar kavrulur ardından salça eklenerek kavurma işlemine devam etmek gerekir. Kendi damak zevkinize göre her yemeğin içerisine salça ekleyebilirsiniz.
Et Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır? Önce etleri tavada suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz. Sonra ayrı bir tencerede zeytinyağı ve soğanı kavuruyoruz.Soğanlar pembeleşince eti, sarımsağı ve baharatları ekliyoruz. Salçaları koyup iyice karıştırıyoruz .
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri