3- Araçların cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri. 4- Kavşaklara yaklaşırken, yerleşim yerleri içinde 30 metre , dışında 150 metre mesafe içinde şerit değiştirmeleri. 5- İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır.
8- Kavşaklara yaklaşırken;yerleşim yerlerinde 30.yerleşim yerleri dışında150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri, 9- Araçlarının cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri, 10- İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır.
3) İşaret levhalarına yerleşim yeri içinde 15 m. yerleşim yeri dışında 100 m. mesafe içinde duraklama yasaktır. 4) Kavşak, bağlantı yolu, tehlikeli eğim iniş ve çıkış, tünel ve köprülere yerleşim birimleri içinde 5 m, yerleşim yeri dışında 100 m. mesafe içinde duraklama yasaktır.
Kavşaklara yerleşim birimleri içerisinde 30 metre dışında 150 metre kala şerit değiştirilmez. 6. İki şeridin birden kullanılması ve sinyal vermeden şerit değiştirilmesi yasaktır.
8-İşaret levhalarına, yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında, yerleşim birimi içinde 15m. ve yerleşim birimi dışında 100m. mesafede, 9-Zorunlu haller dışında yerleşim yerleri dışındaki karayollarında, taşıt yolu üzerinde, duraklamak yasaktır.
İlgili 24 soru bulundu
h) İşaret levhalarına, yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında; yerleşim birimi içinde 15 metre ve yerleşim birimi dışında 100 metre mesafede, ı) Zorunlu haller dışında yerleşim yerleri dışındaki karayollarında, taşıt yolu üzerinde,duraklamak yasaktır.
Bu durum da ister istemez trafiği engelliyor. Duraklara 15 metre kuralı bulunuyor. Durakların 15 metre öncesine ya da sonrasına park etmek yasak.
Taşıtın ve diğer yol kullanıcıların güvenliğini tehlikeye düşürmemek için şehir içi yollarda 30 metre, şehirler arası yollarda ise 150 metre mesafeye reflektör konulmalıdır.
Bölünmüş yoldan ya da tali yoldan gelen araçlar, ana yoldan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Eşdeğer iki yolun kesiştiği kavşaklarda soldan gelen araçlar sağdan gelen araçlara yol vermek zorundadır. Kontrolsüz kavşakta karşılaşma halinde, dönüş yapan araçlar düz giden araçlara yol vermelidir.
Trafik işaret levhalarına yaklaşım yönünde yerleşim birimleri içinde 15 metre, yerleşim birimleri dışında 100 metre mesafede DURAKLAMA YAPMAK YASAKTIR. PARK ETME : Durma ve duraklama halleri dışında aracın uzun süreliğine terk edilmesine DURMA denir.
Durma halleri dışında yolcu indirip bindirmek, yük yüklemek veya boşaltmak veya beklemek amacı ile araçların kısa süreler içinde durdurulması “Duraklama” dır. Duraklama, bekleme amacıyla yapılıyorsa, bunun süresi en çok 5 dakikadır. Bu sürenin geçirilmesi parketme sayılır.
Belirlenmiş yangın musluklarına her iki yönden 5 metrelik mesafe içinde park etmek yasaktır. Okul, hastane ve benzerlerinin giriş çıkış kapılarının her iki yönünden 5 metrelik mesafe içinde park etmek yasaktır.
Demiryolu hattının görüşünü engellememek için 5 metrelik bir güvenlik mesafesi sağlanmalıdır."
· Kavşaklara yaklaşırken yerleşim yerleri dışında 150 metre, Yerleşim yerleri içinde 30 metre mesafe içinde sürücülerin şerit değiştirmeleri yasaktır.
Üç şeritli ve iki yönlü yollarda en sol şeride girmeleri, yasaktır.
Kavşaklarda ve dönüşlerde, döndüğünüz yöne doğru sinyal vermek kesinlikle zorunludur. Sadece ve sadece kıvrımlı yollarda eğer dönülebilecek başka yol yoksa sinyal vermek zorunlu değildir. Bunun dışında şerit değiştirirken de sinyal vermeniz gerekiyor.
✓ Kavşağa yaklaşırken yavaşlayınız. ✓ Doğru şeride giriniz. ✓ Kavşağa girerken ve çıkarken yaya geçitlerinde yayalara yol veriniz. ✓ Kavşak içerisindeki araçlara geçiş önceliği veriniz.
Kontrolsüz Kavşakta İlk Geçiş Hakkı Kimin? ▪︎ Trafik (AÇIKLAMA OKU) - YouTube. * CEVAP: 3-2-1 *Dönüş yapan motorlu araçlar düz giden araçlara yol verir *Kontrolsüz kavşakta düz giden motorlu araçlarda soldaki araç sagdakine yol verir Dersin tamamını izlemek için tıklayın: • Uzaktan Eğitim Trafik ...
Motorlu taşıtların sağdan gelen diğer araçlara karşı üstünlüğü bulunur. Her zaman motorsuz araçlar, motorlu araçlara yol hakkı vermek zorundadır. Tali yoldan çıkan araçların, geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Dönel kavşağa gelen sürücüler, kavşak içindeki araçlara geçiş hakkı vermelidir.
1- Geçme, geçilecek aracın solundaki şeritten yapılır. 2- Sol dönüş işareti verilir, geçilecek araç sürücüsü gündüz korna ile, gece seleltör ile uyarılır. 3- Geçilecek araca takip mesafesi kadar mesafe önce sol şeride geçilir. 4- Geçilen araç, geriyi görme aynasından görülünceye kadar geçiş şeridinde gidilir.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor.
Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Park Yasaktır Levhası, Reflektifli Levha, RF-02-100PY-SNPY-40-15M.
Madde trafik cezası Yerleşim birimleri içindeki kara yolunda, bir trafik işaretiyle izin verilmedikçe ve yükleme, boşaltma, indirme, bindirme, arızalanma gibi zorunlu nedenler dışında kamyon, otobüs ve bunların katarlarını, lastik tekerlekli traktörler ile her türlü iş makinelerini park etmek, yasaktır.
Madde 59 – Yerleşim birimleri dışındaki kara yolunda zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak veya park etmek yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri