Şu noktada kavun cinslerinden de bahsetmekte fayda var. Ülkemizde sıklıkla bulunan 3 kavun çeşidi var: Galia, Kırkağaç ve Hasanbey.
Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir.
Şamama kelimesi aslında küçük, güzel kokulu kavunları ifade eder. Bitki dünyasında buna küçük kavun denir.
Yapılan bilimsel araştırmalar göstermiştir ki Çankırı kavunu diğer kavunlara göre daha tatlıdır, daha fazla çeşitli şekerleri içermektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Kabuk Rengi: Kavunun kabuğu parlak ve canlı renkte olmalıdır. Renk homojen olmalı, yeşil ve sarı tonlar arasında olabilir. Dokunuş: Kavunu hafifçe bastırdığınızda hafifçe esnemeli, sert değilse olgunlaştığını gösterebilir. Sap Durumu: Kavunun sapı sağlam ve kuru olmalıdır.
Türkiye'de kavunun; kalite, lezzet ve nefaset açısından en önemli üretim merkezi İlçemizdir. Kırkağaç Kavunu'nun Kırkağaç-589 ve Kırkağaç-637 adları ile tescil edilmiş 2 farklı çeşidi mevcuttur.
Sarı ve yuvarlak olan galia kavunlar tatlı ve sulu olmasıyla tanınırken meşhur Kırkağaç kavunu yazın daha ilerleyen zamanlarında yüzünü gösteriyor. Kırkağaç kavunu galia kavuna göre daha az şekerli ancak aroması çok daha yoğun. Yazın sonuna doğru çıkan Hasanbey kavunu ise koyu yeşil rengiyle farklılaşıyor.
Çok farklı isimleri vardır, Bostan güzeli, kırlangıç, Süs kavunu, şamama Bazı isimleridir. Anadolu'da çeyiz sandıklarına koyarlar, misafir odalarına asılır. Yoğun keskin ve harika kokusu vardır. Kokulu kaplan kavunu da denir.
Kazan Kavunu - Ankara
Kazan İlçesi'ne özgü bir meyve türüdür.
Tarihin, zeytinin ve kavunun başkenti Kırkağaç'ımız Ege bölgesinde önemli özelliklere sahip ilçelerden biridir.
"kavun" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 17 sonuç melon i.
Anadolu, İran, Afganistan, Afrika'nın tropik ve suptropik bölgeleri kavunun gen merkezini oluşturur. Türkiye 1.7 milyon ton üretimiyle dünyada Çin'den sonra en büyük kavun üretici ülkedir. Kavun tek yıllık bir bitkidir.
Bu bitkiden elde edilen pepino meyvesi ise kavuna benzer görüntüsü nedeniyle ilk kez görenlerin dahi dikkatini çeken bir meyve. Üstelik sadece görüntüsünün değil, tadının da kavuna benzediği söyleniyor, halk arasında "armut hıyarı" ismiyle de anılabiliyor.
Pepino meyvesi tadı, tatlı bir aramaya sahiptir. Bundan dolayı hem şekil hem de tat olarak kavunu andırıyor. Pepino meyvesi, solanum muricatum familyasına ait bir meyve karşımıza çıkıyor. Solanum muricatum, patlıcangiller familyası şekline bir karşılığa sahiptir.
Adana'daki kavun üretim miktarın yaklaşık 250 bin tondur. Ardından gelen iller; Denizli, Konya, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Manisa, Balıkesir, ve Çankırı'dır. En az üretim miktarına sahip il Bursa'dır. Kavunun yetiştirildiği önemli bir diğer yer de Manisa'nın Kırkağaç İlçesidir.
Ananas kavun tohumu kokulu , Muskmalon varyetesine ait olan ananas kavunu sulu,mis kokulu, lezzetli tadı ile yüzlerce yıldır üretimi yapılan ve en çok tercih edilen kavun çeşitlerinden bir tanesidir. Kabuğu diğer kavun çeşitlerine göre daha ince, iç meyve rengi beyazdır.
Çok farklı isimleri vardır, Bostan güzeli, kırlangıç, Süs kavunu, şamama Bazı isimleridir. Anadolu'da çeyiz sandıklarına koyarlar, misafir odalarına asılır. Yoğun keskin ve harika kokusu vardır. Kokulu kaplan kavunu da denir.
Eski Türkçe kaġun “kavun” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *kaġ- veya *koġ- “içi boşalmak, boş olmak” biçiminden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için kof maddesine bakınız.
Organik Beyaz Kavun (1 adet, 1,2kg)
Dış kabuğu beyaz olan bu türdeki kavunlarımız daha yumuşak ve tatlı tatlı bir kavundur. Organik sertifikalı olarak yetiştiriliyor.
Meyveler 3-5 kg.ağırlığında ,sert kabuklu ve yuvarlak şekillidir.Orta erkenci bir çeşittir. Kabuk rengi sarı-turuncu üzerinde koyu yeşil –siyah beneklidir,yüzeyi kırışıktır. Meyve içi sıkı, lifsiz ve suludur,çok lezzetlidir.Nakliyeye dayanıklıdır,raf ömrü uzundur.100-110 günde hasat edilir.
Meriç kara kavunu
Edirne'nin Meriç ilçesinde yetişen, dışı koyu yeşil, içi turuncu veya koyu sarı renkli, sıcağa ve kuraklığa dayanıklı, uzun süre depolanarak kış aylarında da tüketilebilen, tatlı ve lezzetli bir aromaya sahip etli, sulu, bol çekirdekli olarak öne çıkan kara kavun, lezzetiyle de dikkati çekiyor.
Lif içeriği sayesinde kavun, bağırsak hareketlerini düzenlemede önemlidir. Yüksek su içeriği de yine lif içeriği gibi bağırsaklara iyi gelir. Kabızlık gibi sorunları olan kişileri oldukça mutlu eder. C vitamini içeriği tabii ki kavunun faydalarını bağışıklık sistemini yönünden de artırır.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 12.788.218 ton üretimle dünyanın en büyük kavun üreticisidir. Türkiye 1.753.942 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. İran, yılda 1.731.443 ton üretimle üçüncü büyük kavun üreticisidir.
Kavunun eti yaklaşık olarak % 91 oranında su içerir. Bu nedenle kavun bitkilerinin tatlı, iyi şekillendirilmiş meyve üretebilmeleri için yüksek derecede suya ihtiyaçları vardır. Bitkiler nemli olmalıdır, ancak aşırı sulama yapılmamalıdır. Aşırı nem, çimlenmede sorunlara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri