Kavurma tencerenize 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra yağın kızmasını bekleyin ve ardından kuşbaşı doğradığınız eti atarak 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Et suyunu salmaya başladığı zaman ocağınızın altını “en kısık” konuma getirin ve tencerenin kapağını kapatın.
KAVURMA YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Mümkünse eti kendi yağında kavurmalısınız. Eti ilk ocağa koyduğunuzda yüksek ateşte, kendi suyunu saldıktan sonra ise daha kısık ateşte pişirmelisiniz. Son olarak en çok dikkat edilmesi gereken nokta ise kavurmanın tuzunun ve baharatının en son eklenmesi gerektiğidir.
Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşacık olması için ise tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmayı ihmal etmeyin. Etlerinizi önce güzelce soteleyin. Ardından yağlarla birlikte kavurun ve etler yumuşayıp yağlarla özdeşleşince tuzunu ilave edip ocaktan alın.
Geniş bir çelik tencereye sıvıyağ koyun ve kızdırın, etler suyunu salana kadar orta ateşte pişirin ve içine kabuğu soyulmuş bütün soğan ekleyin. Ocağı kısın, etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirin, et kavurma piştikten sonra, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katın.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
İlgili 36 soru bulundu
Pişirme esnasında defne yaprağı ve kekik kullanırsanız, daha leziz ve ağır kokmayan bir kavurma elde edebilirsiniz. Dana kuşbaşı pişirirken mühürleme sonrası bir su bardağı sıcak su ekleyerek pişirirseniz uzun sürede pişen dana etini daha yumuşak bir şekilde pişirmiş olursunuz.
Yağ eridikten sonra tencereye küçük küçük doğranan etler alınır. Etler iyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Et kısık ateş tepişmeye bırakılır. Etler ara ara kontrol edilerek pişirilir.
Zeytinyağını da gezdirin ve 3 dakika kadar bu şekilde kavurun. Ardından kaynar suyu ekleyin. Karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Etler iyice yumuşayana dek yaklaşık 30 dakika bu şekilde pişirin.
Nefis Kavurma Pişirmenin Püf Noktaları Dana kavurmanın yavaş yavaş uzun sürede kavrulması gerekir. Bu tarifte bol yağ kullanıldığı için az yağlı dana kuşbaşı kullanılmalıdır. Kavurma sadece etin kendi suyu ve yağında pişirilmeli, ilave su gerekmedikçe eklenmemelidir.
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
Türk, "Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.
Kavurma için uygun olan kurban etinin en lezzetli yeri sırt kısmıdır. Kurbanın en lezzetli eti kontrfile, antrikot, T-Bone, pirzola olarak sıralanabilir. Unutulmaz tatta bir kavurma yemek için de koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından et almalısınız.
Kavurma tencerenize 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra yağın kızmasını bekleyin ve ardından kuşbaşı doğradığınız eti atarak 4-5 dakika karıştırarak kavurun. Et suyunu salmaya başladığı zaman ocağınızın altını “en kısık” konuma getirin ve tencerenin kapağını kapatın.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Tüm lezzeti ve besin değerleri haşlanan suda kalır, kavurma da lif lif dağılır. Doğru kavurma yöntemi ile et yumuşacık olacaktır, haşlamaya hiç gerek yok. Kavurma için en iyi et hayvanın kolundan çıkar. But eti de olur fakat daha kaslı ve sert olacağını dikkate alın.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Yağı kuşbaşından biraz küçük doğrayarak tencereye alıp kısık ateşte suyunu salıp çektikten sonra erimesi için kavuruyoruz. Tamamen eridikten sonra kıkırdağını kevgir yardımıyla alıp kuşbaşı doğranmış etleri ilave ediyoruz. Kaynara çıktıktan sonra kısarak suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
-Kavurma için sac, döküm tava da kullanılabilir ama çelik olması çok daha iyi, çünkü ısıyı çok daha hızlı alır. Döküm geç ısınır. Et çelik tencerede daha keyifli pişer.
Etler tencereye alınır yağ eklenir karıştırarak her tarafı mühürlendikten sonra tencere kapağı kapatılır. 5 dakika suyunu salıp çekmesi beklenir. Ardından ince doğranan soğan eklenir bir kaç dakika kavrulur. Suyu eklenerek kısık ateşte ara sıra karıştırarak etler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir.
Etin suyunu çekmesi için ne yapmalı? Kavurma kuru oluyorsa sebebi tencereyi tam kızdırmadan pişirmeye başlamaktır. Bu durum etin suyunu dışarı vermesine ve kurumasına yol açar. Eğer tencereyi güzelce ısıtılırsa, et suyunu içinde tutar ve kavurma yumuşak, sulu ve lezzetli olur.
Kavurma, ızgara yapma
Izgara yöntemi yiyecekler, direkt ısıya tabi tutularak, her tarafının eşit pişirilmesi esasına dayanır. Izgara yapılan yiyeceklerin yeterli ısıyı aldığından emin olmak için, ızgaraya temas eden yüzey 3-5 dakikada bir değiştirilerek pişirilmesi sağlanır.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Son olarak damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyip, güzelce karıştırın.
Bunun sebebi etin, hayvanların but, boyun, kol ve omuz gibi kaslı bölgelerinden alınmış olması. Bu parçalardan kesilen etleri pişirmeden önce yumuşatma işlemlerine tabi tutmadığınızda lastik gibi sert bir sonuç elde ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri