Kaya mezarı kalker kaya bloğu oyularak yapılmıştır. Kaya mezarının dış kısmı dikdörtgen şeklindedir ve yaklaşık olarak boyu 10 metre, yüksekliği 5 metredir.
2.2.4.4. Mezar Kabir kazmak için üç arşın yer alınır; yani mezar yaklaşık olarak eni 100-120cm, boyu 200cm, derinliği 170-180cm olan bir alanı kapsar.
Kaya mezar ön taraftan bakıldığında yaklaşık 5 metre yüksekliğindedir. 3 metreye kadar olan bölüm dik olup diğer kısımda dar bir merdivenle kaya mezarın içine girilir. Ön taraftan bakınca dimdik ve keskin bir kaya görünümünde olan mezar arka taraftan bakınca tümülüsü andırmaktadır.
Bu mezarın yüksekliği 15 metre, genişliği 8 metre, derinliği ise 6 metredir. Mezar odasının girişi diğer mezarlardaki kapılardan daha yüksektir. Büyük Kral Mezarı olarak da adlandırılmakla birlikte, cephe itibariyle pek çok tahribata uğramıştır.
Kaya mezarlarının hepsinde tarihin farklı dönemlerindeki define avcıları tarafından açılmış delikler bulunuyor.
İlgili 21 soru bulundu
1. Kaya Mezarı: Kayaya oyulmuş bir veya birden fazla odadan meydana gelen mezar yapısı. Anadolu'da Frigler'le başlayan bu mezar geleneği Lidya, Hellenistik ve Roma çağlarında iyice yaygınlaşmıştır. Frigya ve Likya bölgelerinde kaya mezrlarının en güzel örneklerine rastlanır.
Kabartma yılan figürü define işaretleri bakımından mezar taşında yer almıyorsa hazineye işaret etmektedir. Mezar taşında görünüyorsa doğrudan mezar olduğunu gösterir. Bununla birlikte kabartmalarda kafa ölçümü gibi bir yöntem uygulanmaktadır. Açık yılan görünümünde varlık özel hesaplamalarla bulunabilir.
Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre, define aranacak yer 50 metrekareyi ve 10 metre derinliği geçmeyecek, su altında define araması yapılamayacak.
Fıkıh kitaplarımızda, kabrin derinliğinin en az bel hizasından olacağı, fakat bir adam boyu da olabileceği ifade edilmiştir. Hanefi mezhebine göre kabirler "yarım adam boyu veya göğüs hizası kadar olmalıdır. Yani erkeklerin mezarı yarım adam boyu kadınların mezarı ise göğüs hizası kadar olması müstehaptır.
Bunun büyüklüğü duvar üzerindeki örtünün inceliği ile orantılıdır. Buna göre dış çevre duvarı genişliği ençok 20 metre dolayındadır. Tümülüsün üst toprak dolgusu 1.5 m, taş örgü katman 2.6 m, toprak dolgu 4.5-5 metre, tümülüs taban derinliği ise 8 ile 11.5 metre dolayındadır.
Giriş Ücreti : 60 TL - Durum : AÇIK
Buradan Fethiye ve deniz manzarası harikadır.Statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Peygamber Uhud şehitleri için böyle bir uygulama yapmıştır.
İBB Cenaze ve Defin Hizmetleri Yönetmeliği'nde Mezar ebatlarını düzenleyen Madde 6'da tüm mezarlıkların ebatının azami 2.64 m² olarak, "ekalliyet" (azınlık) mezarlıklarının ebatının ise azami 2m² olarak belirlendiği ifade ediliyor.
Karacaahmet Mezarlığı, Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı büyük mezarlıklarındandır. İstanbul ilinde, Üsküdar ilçesinde yer alır.
Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan ve Orta Çağ dönemine ait dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığıdır. Mezarlık bugün bir açık hava müzesi niteliğindedir ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştır.
– E Devlet (www.turkiye.gov.tr) sistemine öncelikle giriş yapmalısınız. – Arama bölümüne “mezar yeri” yazdığınız takdirde “İstanbul Büyükşehir Belediyesi/Mezar Yeri Sorgulama” sekmesi karşınıza çıkmaktadır. – Yazıya tıkladığınız zaman karşınıza “Sorgulama Formu” çıkacak.
Toprak Yapısı: Özellikle kolay kazılabilen, gevşek topraklar define bulmanın önemli işaretlerindendir. Halk arasında yanmış toprak denilen türün define için daha uygun olduğu düşünülmektedir. Figürler: Herhangi bir yer, taş ve ya yapı benzeri yerlerin üzerindeki figürler define için önemli ipuçlarıdır.
Define Haritaları Rum Gömüleri
Rum altınları genelde Rum evlerine saklanmıştır. Evlerin sahipleri gömüyü genelde ya evin bahçesine yada ev içerisinde kuyu açarak gizli bölmelere saklama alışkanlığına sahiptir. Rum evlerindeki temeller çok önemlidir, temel taşları arasında kesme olanlar varsa işte size gömü noktası.
Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.
Urneler, kaya mezarlarına veya oda mezarlarının duvarlarına açılan nişlere, doğal kaya oyuklarına, toprak ya da kayaya açılmış oyuk ve kanallara konulmuşlardır.
Definede V işareti genel olarak yön ve mesafe verici bir işaret olarak kullanılmıştır. Roma rakamlarına göre V işareti 5 anlamını taşır ama bunun mesafe ile bir ilgisi yoktur. V işareti her toplumda kullanılmış bir işarettir, çoğunluk oyma olarak karşımıza çıkmaktadır ama nadirende olsa kabartmalarınada rastlamaktayız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri