1. Kaya Mezarı: Kayaya oyulmuş bir veya birden fazla odadan meydana gelen mezar yapısı. Anadolu'da Frigler'le başlayan bu mezar geleneği Lidya, Hellenistik ve Roma çağlarında iyice yaygınlaşmıştır. Frigya ve Likya bölgelerinde kaya mezrlarının en güzel örneklerine rastlanır.
Kaya mezar ön taraftan bakıldığında yaklaşık 5 metre yüksekliğindedir. 3 metreye kadar olan bölüm dik olup diğer kısımda dar bir merdivenle kaya mezarın içine girilir. Ön taraftan bakınca dimdik ve keskin bir kaya görünümünde olan mezar arka taraftan bakınca tümülüsü andırmaktadır.
Kaya mezarlarının hepsinde tarihin farklı dönemlerindeki define avcıları tarafından açılmış delikler bulunuyor.
Dalyan'dan görülebilen gösterişli kaya mezarları MÖ 4. yy'da yapılmış. Bu kaya mezarları statüsü yüksek olan kişiler için inşa ediliyormuş. Mezarların yüksekte olmasının nedeni ölen kişilerin tanrıya daha yakın olmalarını sağlamakmış.
Kral Kaya Mezarları, Helenistik dönem'nde, Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır. Tarihi evler ve yukarıdaki kaya mezarları. MÖ 302 yılında Pontus Krallığı I. Mithridates tarafından kuruldu ve başkent olarak Amasya seçildi.
İlgili 23 soru bulundu
Kral Kaya Mezarları - Amasya
Helenistik Dönem'de, Amasya'yı İÖ. 302'den İÖ. 26'ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi eteklerinde düz bir duvar gibi dikine uzanan kalker kayalara oyularak yapılmıştır.
Muğla-Ortaca'da bulunan Kaunos Antik Kenti'nin en görkemli kalıntıları kaya mezarlarıdır. Antik kentin girişinde bulunan Dalyan Kaya Mezarları olarak adlandırılan yapılar, Türkiye'nin en önemli tarihi değerlerindendir.
Mezar üzerine su dökülmesinin nedeni ise mezar üzerinde olan toprağın yeşillenmesini ve toprağı koruyarak rüzgardan etkilenmemesini sağlamak olmaktadır. Mezar üzerine su dökmek dinen ise Hazreti Peygamberin yapmış olduğu bir sünnet olduğundan manevi olarak fayda vereceği düşünüldüğü için yapılmaktadır.
Bugün kaya mezarının sorumluluğu köy muhtarlarında bulunmaktadır ve onlardan izin olmak suretiyle çıkılabilmektedir. Kaya mezarı kalker kaya bloğu oyularak yapılmıştır. Kaya mezarının dış kısmı dikdörtgen şeklindedir ve yaklaşık olarak boyu 10 metre, yüksekliği 5 metredir.
Kazı ve yüzey araĢtırmalarında tespit edilenlerden ve çoklu gömü uygulanmıĢ olmalarından yola çıkarak Urartular‟ın yeraltına yaptıkları oda mezarlar en çok kullanılan mezar tipinin olduğunu söyleyebiliriz.
Kabartma yılan figürü define işaretleri bakımından mezar taşında yer almıyorsa hazineye işaret etmektedir. Mezar taşında görünüyorsa doğrudan mezar olduğunu gösterir. Bununla birlikte kabartmalarda kafa ölçümü gibi bir yöntem uygulanmaktadır. Açık yılan görünümünde varlık özel hesaplamalarla bulunabilir.
Kuğu, güvercin ya da tavus kuşu gibi semboller de defineyi işaret etmektedir, bu kuş sembollerinin gagasının baktığı yön definenin yerini gösterir. Kaplumbağa işareti de define işaretleri arasında karşımıza çıkmaktadır. Kaplumbağa sembolünün kafasının baktığı yön bulunduğu duvarlardaki definenin yerini gösterir.
Giriş Ücreti : 60 TL - Durum : AÇIK
Buradan Fethiye ve deniz manzarası harikadır.Statüsü yüksek kişiler için yapılmış, oyulmaya ve işlenmeye uygun kayalarda oluşturulmuş mezarlar.
Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma: Müslüman mezarlarında baş taraf batıyı, ayaklar doğuyu, yüz ise güneyi gösterir.
Peki, Ahmet Kaya'nın mezarı nerededir, Ahmet Kaya'nın mezarı neden Paris'te? Ahmet Kaya'nın mezarı nerededir? Ahmet Kaya Fransa'nın Paris kentindeki Père Lachaise Mezarlığı'nda bulunuyor.
Şehir mezarlarındaki toprak testilerin sırrı sonradan ortaya çıktı. O testiler madencilerin suya olan hasretini simgeliyordu. Tıpkı bir Somalı'nın dediği gibi, “Madenci susar kana kana su içmek ister.” Ayrıca mezarlarda sadece toprak testi yoktu.
Sandık Mezar: Açılmış bir mezar çukurunun etrafının taş dilimleriyle, rastgele taşlarla veya kerpiçle örülerek yapılmış ve üstleri çoğunlukla aynı tür malzeme ile kapatılmış olan mezar türüdür. Genelde tek ölü gömme için amaçlanmışlarsa da, bazı örneklerde birden çok ölünün gömülmüş olduğu görülmektedir.
Doğrulanmış Cevap. İlk Türk devletlerinde oda şeklindeki mezarlara kurgan adı verilirdi.
Toprak Yapısı: Özellikle kolay kazılabilen, gevşek topraklar define bulmanın önemli işaretlerindendir. Halk arasında yanmış toprak denilen türün define için daha uygun olduğu düşünülmektedir. Figürler: Herhangi bir yer, taş ve ya yapı benzeri yerlerin üzerindeki figürler define için önemli ipuçlarıdır.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin bazı kabirlere cenaze konduktan sonra üzerine su döktüğü sabittir. Yalnız bu, genelde kumluk olan arazide toprağın mezarın üzerinden dağılmasını engellemek içindir. Dökülen suyun ölüyle bir alakası yoktur yani ölüye faydası olsun diye değildir.
Kabre Giriş
Dini öğretiler ve hadisler esasına göre, ihtizar hâleti ve ölüm başlangıç anlarından itibaren insan yaptıkları amellerin karşılığını görmeye başlar ve onlardan dolayı ya sevinç haline ya da azap ve üzüntüye bürünür.
mezara naaşın gömülmesinin akabinde zamanla tahtaların çürümesinden mütevellit toprağın hazneye (sapma da denir) dolması ile mezarın üstündeki toprağın çökmesi olayı. bazı mezarlarda neden çökme olmuyor diye soranlar için de mezara tahta yerine mermer ya da briket konulmasından dolayı diyebiliriz.
Urneler, kaya mezarlarına veya oda mezarlarının duvarlarına açılan nişlere, doğal kaya oyuklarına, toprak ya da kayaya açılmış oyuk ve kanallara konulmuşlardır.
Pontus Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi eteklerinden dik şekilde uzanan kalker kayalara oyularak yapılmış. Mezarlara kayaya oyulmuş yollar ve merdivenlerle çıkılıyor. Vadi boyunca, irili ufaklı 21 mezar olduğu biliniyor. Ancak bunlardan yalnızca birkaçı günümüze kadar gelebilmiş.
Yaz sezonu 09:00 – 19:00, kış sezonu 08:00 – 17:00 çalışma saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri