Yani hiçbir yemek kokusu ve sigara kokusu orucu bozmaz. Orucu bozan haller isteğe ve niyete bağlıdır. Bile isteye sigara dumanını içine çeken kişinin orucu bozulur.
Oruçlu bir kişinin, sigara dumanına maruz kalması durumunda orucu bozulmaz. Ama sigara içilen bir ortamda zorunlu olmadıkça bilerek ve isteyerek kalmaması gerekir. Bu sayede tutulan oruç da riske girmez.
Sigara içmek orucu bozar. Diyanet bu konuda şöyle diyor: "Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer." Yani öyle bir fırt çekseniz de, içinize çekmeseniz de bozar.
Sigara dumanını, kasten ve isteyerek içine çekmek orucu bozar. Ancak, dışarıdan sigara kokusunun geldiğini hissetmek orucu bozmaz. Orucun temel unsuru ve anlamı, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar.
Kolonya kullanmak, koklamak orucu bozmaz. Orucu vücuda giren şeyler yani bir şey yemek içmek yada damar yolu ile ilaç almak orucu bozar. Bunun dışında aşırı rahatsızlık durumlarında vücuddan çıkan da orucu bozar. parfüm yada kokuları kullanmak, sürünmek orucu yada abdesti bozmaz.
İlgili 35 soru bulundu
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Hayır, yemek kokusu ve parfüm orucu bozmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarına göre parfüm veya kolonya kullanmak orucu bozmaz. Oruç tutanların deodorant, parfüm veya kolonya kullanmaları, bunları koklamaları caizdir. Bunlar yemek ve içmek sınıfına d,hil olmadığı için orucu bozmazlar.
Ramazan ayında oruç tutmak isteyenler Google'da 'Osurmak orucu' bozar mı bozmaz mı sorusunun yanıtını merakla araştırıyor. İşte orucu bozan durumlar ve daha fazlası... Osurmak orucu bozmaz, sadece namaz abdestini bozar.
Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp krizleri gibi birçok öldürücü hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastır. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır. Kısa süreli maruziyet de zararlıdır!
Oruçlu iken bilerek sigara içmek orucu bozmakta ve kaza gerektirmektedir. Sigara dumanına maruz kalınması durumunda ise oruç bozulmadığından kaza edilmesine gerek kalmamaktadır.
İftardan sonra sigara isteğini bastırmak için öneriler
Sigarayı hatırlatabileceği için kahve ve çaydan uzak durmalı; onun yerine ıhlamur, bitki ve meyve çayları içilmelidir. Sigara içilmeyen ortamlarda bulunulmalıdır. Aile ve çevreden sigarayı bırakma konusunda destek alınmalıdır. Yürüyüş yapılmalıdır.
Ancak buruna gelen akıntıyı dışarı atmak temizlik bakımından daha iyidir. 11-Banyo yapmak veya suya dalmak veya suya dalıp kulağına su kaçmak. 12-Kendi sun'u olmayarak boğazına duman kaçmak.Fakat kendi isteğiyle amber,buhur, tütün vb. şeylerin dumanını içine çekerse orucu bozulur ve kaza gerekir.
Oruçluyken dudak yemek eğer istemsiz yapılan bir davranış ise ve dudak derisinden bir parça yutulmuyorsa oruç bozulmaz. Kaza gerektirmez. Ancak oruçluyken bilerek dudak yenirse ve susam tanesinden daha büyük bir parça yutulursa bu durumda oruç bozulur ve kaza yapmak gerekir. Öpmek, öpüşmek orucu bozar mı?
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir. Bu nedenle oruç tutan kimselerin küfürden kaçınmaları gerekir.
Eğer bir kişi sigara kullanıyor ise soluduğu dumandan keyif alır bu nedenle orucu bozulmuş olur, ama sigara dumanına maruz kalan ve sigara tiryakisi olmayan bir kişi istemeden sigara dumanı solursa orucu bozulmaz.
Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Ramzan 2023: Sahurdan sonra uykuda cünüp olmak oruç bozar mı sorusunun yanıtını araştıranlar bu habere dikkat! İhtilam olmak, rüyada cünüp olmak oruç bozmaz. Bilerek cünüp olmak oruç bozar. Sonrasında muhakkak gusül abdesti almak için banyo yapmak da gerekiyor ve bu da oruca zarar vermez.
Deodorant yeme ve içme grubunda yer alan bir ürün olmadığı için orucunuzu bozmaz. Oruç tutarken deodorant kullanabilirsiniz. Rahatlıkla deodorant sıkıp oruca devam edebilirsiniz. Dini açıdan herhangi bir sorun olarak görülmeyen deodorant kullanımı, ramazan ayında ya da diğer zamanlarda tuttuğunuz orucu etkilemiyor.
TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI? Diyanet'in fetvasında, “Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz.
Oruçlu bir kimse meşru mazeret olmaksızın gıda veya ilaç cinsinden bir şeyi ister su ile ister susuz olarak yer veya içerse orucu bozulur ve kefaret gerekir. Ancak oruç bozmayı mübah kılacak ölçüde bir rahatsızlık sebebiyle ilaç alınmış ise oruç bozulur ve kendisine yalnız kaza gerekir, kefaret gerekmez.
Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.
Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.
Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri