Tuz lambası yaymış olduğu negatif iyonlar sayesinde ortamda bulunan nemi çeker böylece havayı iyonize ederek astım ve bronşit hastalarının daha rahat nefes almalarını sağlar.
Tuzun nem çekme özelliğine rağmen, tuz lambası içerisindeki lamba sayesinde odada bulunan fazla nemi dengeler.
Kaya tuzu ısındığı zaman negatif iyon yayar. Negatif iyonlar havanın vitamin molekülleridir. Isınan tuz odada ki bakteri, polen nem rutubet ve radyasyonun zararlı etkilerini azaltır. Yatak odası, oturma odası, Çocuk odası ve İş yerlerinizde kullanabilirsiniz.
Ağırlıklı olarak Çankırı kaya tuzu ve himalaya tuzundan üretilen tuz lambaları düzenli olarak yakılmadığında fazla nemi yeterince çekemeyecektir. Ancak buna rağmen lamba yakılmasa bile lambanın hammaddesi olan Çankırı kaya tuzu ve himalaya tuzu gibi kristal tuzlar nemi çekmeye devam eder.
ODA TUZU NE İŞE YARAR? Tuz Kayası havadaki nem ve rutubeti emerek ortamdaki akar ve virüslerin yaşayamayacağı bir atmosfer oluşturur. Negatif iyon yayarak alerjenleri ve pozitif yüklü iyonları yok eder.
İlgili 15 soru bulundu
Evinizin belirli köşelerine torbalar halinde karbonat yerleştirerek nem oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte tuz lambaları da yüksek neme karşı iyi bir alternatif. Mutfak alanı içinse davlumbaz kullanımı yüksek nem oluşumunu önlemek için ideal.
Nem emici olarak kaya tuzu kullanın
Havadaki nemi toplamak için kaya tuzu kullanmak, nem birikmesini önlemek için iyi bir adım olabilir. Tuzu küçük bir kaba koyun ve içerisine su ekleyin. Bunun yerine daha şık durabilecek kaya tuzu lambası da kullanabilirsiniz.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Nem birikmesini engellemek için bir kaya tuzunu bir kaba yerleştirin ve altına delikler açın. Ardından başka bir kaba biraz su doldurarak dibinde delikler açılmış ve içerisinde kaya tuzu kabı olan kabı da bunun içerisine yerleştirin. Buradaki en önemli püf noktası; kaya tuzunun suyla temas etmemesidir.
Kaya Tuzunu Odaya Koymak Neye İyi Gelir? Kaya tuzunu lamba formatıyla ya da iri parçalar halinde odalarınızda kullanabilirsiniz. Çünkü kapalı alandaki havayı temizleme özelliğine sahiptir. Yaydığı negatif iyonlar sayesinde odadaki fazla elektriği ve kötü bakterileri temizleyerek size temiz bir hava sağlar.
Şayet gün içerisinde kapı ve pencereyi genel olarak kapalı tutuyorsanız tuz taşı lambasını gün boyu/24 saat yakabilirsiniz ve lamba eğer odanın büyüklüğü ile doğru orantılı ise tam verim sağlayacaksınız.
Kullanmış olduğumuz tuz lambasını yanı başımıza koymamız şart değil. Şöyle ki zaten biz kaya tuzu lambasını yayılan negatif iyonun oda dışına çıkmayacağı kapalı( kapı, pencere) ortamlarda kullanıyorsak odanın neresinde olursa olsun verim sağlayacaktır.
Kaya tuzu lambası da ürettiği eksi iyonlar ve nem çekici özelliği sayesinde yaşam alanlarımızı daha temiz hale getirerek fayda sağlar. Ancak birçok kez belirttiğimiz üzere tuz lambaları, ilaç/tıbbi ürün değildir. Önleyicidir, tedavi edici değildir.
Merhaba İnci Hanım, tuz lambasının sürekli aktif olarak kullanılması durumunda elektrik tüketimi aylık 5-10 TL civarında yansıyabilecektir. Ancak kullandığınız ampulün Wattına bağlı olarak fiyat değişikliği olabilmektedir.
Kullanım Ömrü en az 100 Yıldır. Himalaya Kaya Tuzu Lambası 3 -4 kg arası gelmektedir. Himalaya tuz lambalarının 3 - 4 Kilogram ağırlığı arasındaki olanları 14 - 32 m2 oda için ideal olup özellikle çocuk odaları veya yatak odalarında sağlıklı bir ortam oluşturur.
Rutubet alan bölgeler kazınarak duvar yüzeyi iyice temizlenmelidir. Sıva takviyesi yapılmalı ve rutubet önleyici, su tutucu malzemeler yüzeye uygulanmalıdır. Son işlem olarak boya yapımına geçilmelidir.
Aldığınız doğal tuz lambasının alt kısmında su birikmeye başlamasının nedeni kaya tuzunun güçlü bir nem çekici(higroskopik etki) özelliğe sahip olmasıyla ilgilidir. Şayet lamba yakılmazsa tuz ısınamayacağı için çektiği nem ile birlikte sulanmaya başlayacaktır.
Nemli ve sıcak ortamlar rutubete neden olur. Bu yüzden evlerimizde banyo, tuvalet gibi ıslak alanların havalandırılması çok önemlidir ayrıca evdeki su sızıntıları da rutubetin başka bir sebebidir. Çatı veya duvarlarda oluşan çatlaklar da su sızıntısı yaparak rutubete yol açabilir.
Evdeki havanın kurumasını önleme
sorusunun bir diğer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. Soğuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir.
Rutubet kokusunun geldiği odayı belirledikten sonra kokuyu gidermek için yarı yarıya hazırladığınız beyaz sirke ve su karışımını tüm dolap, pencere ve yüzeylere püskürtüp silin. Odadaki perde, kilim, yatak takımları gibi diğer eşyaları yıkayın ve mümkünse açık havada kurutun.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
Araştırmalara göre kaya tuzunun bulunduğu ortamlarda uyuyan kişiler kendilerini normalden daha çok dinlenmiş hissederek uyanmaktadır. Kaya tuzları bulundukları ortamdaki küf, toz veya kir gibi etkenlerin oluşturduğu rahatsız edici kokuları kendilerine çekerek yatak odanızda sürekli temiz hava olmasını sağlar.
Tuz lambalarının havadaki nemi tutma özelliği olduğu için kas ve eklem ağrılarını da azaltır. Solunum Yollarına İyi Gelir: Tuz lambalarının havayı iyonize etme özellikleri bulunur. Bulunduğu ortama negatif yüklü iyonlar gönderen tuz lambaları, havanın temizlenmesini ve yenilenmesini sağlarlar.
Kristal kaya tuzu sabunu cildi temizler ve ölü hücrelerden arındırır. Cilt lekelerini tedavi eder. Böylece daha parlak bir görünüm sağlar. Kristal kaya tuzu deodorantı, terleme problemini azaltır ve kötü kokuyu önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri