IF(EĞER) fonksiyonu Excel'in en popüler ve en çok kullanılan fonksiyonlarından birisidir. IF(EĞER) fonksiyonu hücrelerdeki değerleri mantıksal karşılaştırma yapmak için kullanılır.
Excel'in en popüler işlevlerinden biri olan EĞER işlevi, bir değer ile beklediğiniz değer arasında mantıksal karşılaştırmalar yapmanıza olanak tanır. Dolayısıyla, EĞER deyiminin iki sonucu olabilir. İlk sonuç karşılaştırmanızın Doğru olması, ikinci sonuç da karşılaştırmanızın Yanlış olmasıdır.
Excel'de En sık kullanılan mantıksal fonksiyon kuşkusuz ki EĞER FORMÜLÜ'dür. Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir.
Örneğin '=EĞER (A2= “hayır”,0,1)' formülünün açıklaması; 'Eğer A2' hücresinde 'hayır' yazıyorsa, 'Eğer' formülünü yazdığımız hücreye '0' yazdırıyor. 'Hayır' yazmıyorsa ise '1' yazdırıyor. Bu durumu tüm koşullu tablolarımıza uygulayabilmek mümkün.
Bu puan aralığına göre öğrencilerin harf notları belirlenecektir. Harf notlarını bulmak için iç içe kullanacağımız Eğer formülü sayısı 9'dur. 9 farklı harf notu bilgisi olduğu için 9 kez Eğer formülü kullanılacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
EĞERS işlevi, bir veya daha fazla koşulun karşılanıp karşılanmadığını denetler ve ilk TRUE koşuluna karşılık gelen bir değer döndürür. ÇOKEĞER, birden fazla iç içe EĞER deyiminin yerine kullanılabilir ve birden fazla koşul ile okuması çok daha kolaydır.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
Eğerhata işlevi formüldeki hataları yakalamayı ve bu hatalar için istenen ifadelerin yazılmasını sağlar. Bir formül bir hata sonucu döndürürse belirttiğimiz sayısal veya metinsel değeri verir; aksi takdirde, formülün sonucunu verir.
EĞER İşlevi, bir koşula bağlı değerleri hesaplamak için kullanılır. Eğer İşlevi Topla, Ortalama İşlevi gibi oldukça yaygındır. Eğer fonksiyonu tek başına kullanabileceğiniz gibi, iç içe, VE, YADA işlevleri ile birlikte kullanabilirsiniz.
Excel TOPLA (SUM) Formülü:
Excel'de en çok kullanılan Toplama formülü, herhangi bir şart olmadan toplam almak için kullanılan TOPLA Formülü'dür. TOPLA formülü seçmiş olduğunuz bir aralıktaki sayısal verileri direk olarak toplar.
Bir koşul doğru olduğunda belirli bir değerin ve yanlış olduğunda başka bir değerin döndürülmesi için, mantıksal işlevlerden biri olan EĞER işlevini kullanın. Örneğin: =EĞER(A2>B2,"Bütçeyi Aşıyor","Tamam") =EĞER(A2=B2,B4-A4,"")
Örneğin, bir satırı (A satırı) sıraladığınızda ve eylemi başka bir satırda (B satırı) yinelemek için F4 tuşuna bastığınızda, B satırı sıralanmaz. Ya da bir hücreyi kopyalayıp yapıştırıp F4 tuşuna bastığınızda hücre yapıştırılır.
VE işlevinin yaygın bir kullanımı, mantıksal sınamalar gerçekleştiren diğer işlevlerin kullanım alanını genişletmektir. Örneğin, EĞER işlevi mantıksal bir sınama yapar ve sınama DOĞRU olarak değerlendirilirse bir değer ve YANLIŞ olarak değerlendirilirse başka bir değer verir.
if komutu bir şartın (condition) gerçekleşmesi / gerçekleşmemesi durumunda yapılacak işlemleri (statement) belirler. Buna örnek olarak bir sayının belli bir değerden büyük / küçük / eşit olup olmadığı şartları olabilir. if komutunun Matlab'da farklı kullanımları vardır.
IF KARAR YAPISI NEDİR? Bu koşul yapısı; bütün programlama dillerinde olan, bazı şartların gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi durumunda ayrı-ayrı kod bloklarının çalıştırılmasına imkân veren yapıdır. Belirtilen koşuldan geri dönen True/False Boolean değerine göre işlemler yapabilmenizi sağlar.
if ifadesi eğer anlamına gelir. Kullanım şekli; Eğer belirttiğim koşul yerine geliyorsa şunları, gelmiyorsa bunları yap demektir. else ifadesi ise; her iki koşulda yerine gelmiyorsa yapılacak işlemi belirtir.
İstatistiksel işlevlerden biri olan EĞERSAY işlevini, bir ölçüte uyan hücre sayısını bulmak için kullanın; örneğin, bir müşteri listesinde bir şehrin kaç kez geçtiğini bulmak için kullanabilirsiniz. En basit haliyle, EĞERSAY şunu belirtir: =EĞERSAY(Nereye bakmak istiyorsunuz?, Ne aramak istiyorsunuz?)
Bir fonksiyon örten değilse, yani değer kümesinde açıkta eleman kalıyorsa bu fonksiyona içine fonksiyon denir.
Formülü bir satır veya sütun üzerinde başka bir konuma kopyalar veya girerseniz, başvuru otomatik olarak ayarlanır. Yeni formüller, varsayılan olarak göreli başvurular kullanır. Örneğin, B2 hücresindeki bir göreli başvuruyu B3 hücresine kopyalar veya girerseniz, =A1 olan formül otomatik olarak =A2'ye dönüşür.
ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, =ETOPLA(A1:A5,B1:B5,"<5") formülü, A1'den A5'e kadar olan hücrelerden, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerleri kontrol ederek, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerlerin 5'ten küçük olanları toplar.
Bu formülü parçalayarak incelemek istersek: =İNDİS($C$3:$E$14 - ifadesi C3:E14 aralığındaki verilerde değer aradığımızı söyler. Burada hangi değeri aradığımız Kaçıncı işlevlerinden gelecek sonuca göre İndis getirecektir.
TÜRKÇE İNGİLİZCE AÇIKLAMA = DÜŞEYARA () =VLOOKUP() Bir verinin bir diğer tablo üzerinde aranmasını ve ilgili alanlarının bulunup getirilmesini sağlar.
XLOOKUP işlevi, arama aralığında eşlemenin bulunduğu konuma dayalı olarak sonuç aralığındaki değerleri döndürür. Hiçbir eşleme bulunamazsa en yakın eşlemeyi döndürür.
Excel düşeyara fonksiyonu kullanımı
Excel'de bir tablo içinde aradıklarımızı kolay şekilde bulmak için DÜŞEYARA fonksiyonunu kullanırız. İngilizce karşılığıyla VLOOKUP olarak kullanılan bu işlev, Excel'in bir sütunda belirli bir değeri aramasını sağlar.
Microsoft Excel, sütunun hücre içeriklerinin tamamını yeterince gösteremeyecek kadar geniş olmadığı durumlarda hücrelerde ##### ifadesini gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri