Peki, neden doğal kaya tuzu çeşitleri başta olmak üzere var olan tüm tuz çeşitleri katılaşır? Çünkü özellikle kaya tuzu, çok güçlü bir nem çekme özelliğine sahiptir.
Odalarda ve özellikle de banyoda oluşan rutubete karşı önlem almak için deniz tuzu kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Çünkü deniz tuzunun nemi çekme özelliği bulunuyor.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır. Daha sonra bu bölümü temiz suya batırılmış ıslak bezle iyice silin. Duvarınızdaki küf lekesinin büyük bir oranda ortadan kaybolduğunu göreceksiniz.
Örneğin karbonat maddesinin nem çekme özelliği bulunur. Evinizin belirli köşelerine torbalar halinde karbonat yerleştirerek nem oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte tuz lambaları da yüksek neme karşı iyi bir alternatif. Mutfak alanı içinse davlumbaz kullanımı yüksek nem oluşumunu önlemek için ideal.
Yine iş başında: Karbonat
Nemi kendi içinde hapsedecek olan karbonat bu sayede rutubet oluşma riskini oldukça azaltır, size de dört mevsim evinizin tadını çıkarmak kalır.
Karbonat ve tuz da iyi nem çekicidirler. Belirtilen yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de nem kokusunu yok edecektir. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evinizde bulunan nem kısa zamanda azalır.
Tuzun nemlenmesini önlemek için en bilinen yöntem tuzluğun içerisine pirinç koymaktır. Pirinç tuzluk içerisindeki fazla nemi içinde biriktirir ve böylece tuzun topaklaşmasını ve tuzluktan akmayacak şekilde oluşan yapışmaları önler.
Bir kap içinde bir fincan sirke ile bir bardak sıcak suyu karıştırın. Dolap içi, duvar yüzeyi ve halıda oluşan küf lekelerinin üzerine bu karışımı dökün. 10 dakika kadar bekledikten sonra ılık nemli bir bez ile lekenin üzerini temizleyebilirsiniz.
Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Rutubeti oluşturan bir başka etmen de yeterince yalıtım yapılmayan dış duvarların yağmur suyunu emmesidir.
Tuzun nemlenmesini önlemek için en sık kullanılan madde pirinçtir. Su tutma açısından pirinç tuzdan daha aktif olduğu için, tuz ile pirinç aynı ortamda bulunduğunda ortamdaki nemi ve suyu öncelikle pirinç alır ve bu durumda tuz kuru kalır. Pirinç, delikli tuzlukların içerisine az miktarda katılarak kullanılabilir.
Ortamdaki Nem Dengesini Sağlar: Tuz suyu tutucu özelliğe sahiptir. Tuz lambaları da havanın fazla nemli olmasını engeller. Nemli ve rutubetli ortamlarda kullanılan tuz lambaları ortamdaki fazla nemi çekerler ve havanın nem oranını dengeli bir hale getirirler.
Pirincin nemi çekme özelliği bulunuyor. Büyük bir kase içerisine pirinç koyarak içine telefonunuzu yerleştirin. Telefonunuzu pirinç içerisinde görünmeyecek şekilde 48 saat bekletin. 48 saatin sonunda iç yüzeyde nemlenme fark ederseniz telefonu tekrar pirince koyun.
Sirke kullanımı paslanmaz çeliği ve kromu temizleyebilmektedir. Ayrıca mobilyalardaki rutubeti de kısa sürede yok etmektedir. Yumuşak bir bez yardımıyla seyreltilmiş sirkeyi sprey olarak sorunlu bölgeye uygulayarak başarılı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Zemin Kat Rutubet Nasıl Önlenir? Zemin katlarda gelen suyun önlenmesi için ilk aşamada pozitif yönden uygulama yapılabiliniyorsa çözüm aranmalıdır. Eğer dışarıdan duvar yalıtımı yapılamayan bir durum varsa o zaman iç bölgeden negatif yalıtım ile rutubet sıvaları ile çözüm aranmalıdır.
-Parke temizliğinde sirkeli su kullanmalısınız. Düzenli kullandığınız takdirde sirkeli su, rutubeti gidermek ve parkenin zarar görmesini engellemek açısından iyi bir çözüm olacaktır.
Rutubet = havadaki nemden olusur ve sıcaklıkla bağlantılıdır. soğuk olursa, o kadar az rutubet olusur. daha fazla alır.
Evde olması gereken nem oranı uzmanlar tarafından ortalama yüzde 65 olarak öneriliyor. Nem oranının yüzde 35-40'lara düşmesi durumunda oda içindeki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamların virüs ve bakteriler için, yüksek nemin ise akarlar ve mantarların üremesi için ideal ortam sağladığı ifade ediliyor.
Bu nedenle hava tahminlerinde hissedilen sıcaklık değerleri hesaplanırken bu etkenler dikkate alınır. Yazın nem oranının yüksek olduğu yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha yüksek hissederiz.
Yayvan bir kap içerisine, bolca tuzu yayın ve rutubetli kısma koyun. Bir süre sonra tuzun ıslanmaya başladığını göreceksiniz. Tuz, fazlasıyla nemi içine çeker ve kuruluk sağlar. Kıyafetlerinizin olduğu bölüme ya da duvarlarınızın diplerine tuz uygulaması yaparak nemden ve rutubetten kurtulabilirsiniz.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
1- Limon Tuzu Karışımı
Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem arıyorsanız limon tuzu iyi bir fikir olabilir. Küçük bir tencereye limon tuzu koyun ve üstünü örtecek kadar su ekleyip ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım hazır hale geldiğinde bu karışımı soğutup lekeli bölgelerin üzerine sürün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri