Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bursa'da bulunan ve büyük bir deprem (7,3 büyüklüğünde) üretme riski bulunan Kayapa-Yenişehir Fayı'yla ilgili konuştu. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Prof.
Kayapa'nın tercih edilmesindeki en önemli nokta sağlam bir zemine sahip olması. Bunun yanı sıra arkamız orman önümüz ova… Üniversiteye, şehir hastanesine, çevre yoluna yakınız. Kayapa'nın her yeri imara açılmış durumda, yapılaşma devam ediyor.
Bursa, birinci derece deprem kuşağında bir kenttir.
İnan, “Bursa'da İnegöl'den gelen fay kırığı var. Çalı – Mustafakemalpaşa yönündeki fay kırığı ve İznik – Gemlik fay hattı var. En önemlisi de Marmara Denizi'nin ortasından geçen Marmara ana fay hattı var. 6,5 şiddetinden büyük bir deprem yaşandığında Bursa'yı ciddi derecede etkiler.
Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
İlgili 41 soru bulundu
Zeytinbağı-Mudanya fayı / Mudanya, Tirilye ve civarını etkiliyor. Çalı fayı / İhsaniye, Beşevler, Ataevler, Üçevler, Demirci ve civarını etkiliyor. Uluabat fayı / Uluabat gölü ve çevresini etkiliyor. Orhaneli fayı / Orhaneli ilçesi ve dağ ilçelerinin bir kısmını etkiliyor.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Kayapa Deresi'nden Bursa-batı havzasına uzanan fay, şehir merkezine Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek ulaşıyor. Fay, şehir merkezinden doğuya doğru Kumluk alanı güneyinden ve Gürsu kuzeyinden geçerek Çataltepe kuzeyinde Bursa-Ankara yolu üzerinde kendini gösteriyor.
Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
Bursa, Kuzey Anadolu Fay hattının etkisinde bulunan ve 1. derece deprem bölgesi olarak sınıflandırılan illerden biri. AFAD'ın raporları, Bursa'nın kalabalık ilçeleri Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer'in birinci derece deprem riski taşıdığını gösterdi. Bursa'da aktif fay hatlarının detaylı bir analizi yapıldı.
AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa birinci derece riskli bölge içerisinde yer alıyor. Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
Belediyelerimizin Bursa`nın afet riskini azaltmaya yönelik kentsel dönüşüm çabalarına ve çalışmalarına teknik olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Sonuç olarak, Bursa olası bir depreme henüz hazır değildir. Yapı stokumuzun üzerindeki deprem riski halen devam ediyor.
28 Şubat 1855'te, Mustafakemalpaşa, Bursa merkezli bir deprem gerçekleşti. Büyük Bursa depremi kaç şiddetindeydi? 28 Şubat 1855'te, resmî olarak kaydedilen büyüklüğü 7,5 olan Mustafakemalpaşa, Bursa merkezli bir deprem gerçekleşti. Deprem, bütün Bursa'da ve diğer komşu şehirlerde şiddetli yıkıma sebep oldu.
Jeolojik olarak zemin sınıflaması yapıldığında ise sırasıyla J1 sınıfı sıkı toprak, J2 sınıfı çok sıkı toprak, J3 sınıfı gevşek kaya ve J4 sınıfı sağlam kaya olarak sınıflanmıştır.
Bursa'nın en lüks semtlerini de bünyesinde barındıran Nilüfer ilçesi, Bursa'nın en nezih semti hatta kimi kaynaklara göre Bursa'nın en yaşanabilir ilçesi olarak lanse ediliyor.
Çünkü kayalık alanlar, yüksek katlı binalar için çok daha elverişlidir. Tam tersi bu alanlara az katlı binalar yapmak daha risklidir. Çünkü kayalık zemine yapılacak az katlı binalar depremi daha şiddetli hissedecektir. Kayalık zemin olması şartıyla, yüksek bina projelendirile bilir, bunda bir sakınca yoktur.
Jeoloji Mühendisi Tolga Pekel, Nilüfer'in zemin yapısının 280 milyon yıl öncesine kadar uzandığını ve genel olarak yaşlı alüvyon ve neojen nitelikte olduğunu söyledi. İhsaniye, Karaman ve Esentepe bölgesinin de alüvyon ve neojen yapıda zemine sahip olup, sağlamlık açısından orta değer taşıdığını ifade etti.
Bursa'nın Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi. Deprem, İstanbul ve çevre illerde de hissedildi.
AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa birinci derece riskli bölge içerisinde yer alıyor. Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
"FAY OVANIN İÇİNDEN GEÇİYOR"
Bursa'da en son 1855 yılında büyük bir deprem meydana geldi. Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Bursa'nın bilinen ve bügün Türkiye diri fay haritasında yer alan fayları; Bursa'nın güneyinde Uludağ ile ovanın sınırından bir fay geçtiğini, 1855 depremlerinin de bu fay üzerinde olduğunu gösterir.
BURSA VE ÇEVRESİNDE KIRILMAYI BEKLEYEN FAYLAR VAR
İznik-Mekece fay hattının 7,2, Gemlik fay hattının ise 6,9 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söyledi. 2021 yılında keşfedilen Kayapa fay hattının da Bursa için risk oluşturduğunu ancak bu fay hattı hakkında yeterli bilgi olmadığını ifade etti.
Bursa Fayı
Çekirge Burnu (Bursa) ile İnegöl Havzası arasında yaklaşık 40 kilometre boyunca uzanıyor. Uludağ ile Bursa Ovasını sınırlayan fay kavisli bir şekilde Uludağ'ın kuzey kenarını kontrol ediyor. Bursa fayının düşük açılı, kuzeye eğimli, normal bir fay olduğu belirtiliyor.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri