Kayapa'nın tercih edilmesindeki en önemli nokta sağlam bir zemine sahip olması.
Üç üniversitenin Bursa'daki aktif fay hatları üzerine yaptığı ortak çalışmada, daha önce haritalarda yer almayan 95 kilometre uzunluğunda Kayapa'dan Yenişehir'e uzanan aktif bir fay hattı keşfedildi. Kayapa-Yenişehir Fayı olarak adlandırılan fay, olası senaryolara bakıldığında 7,3 büyüklüğünde bir deprem üretebilir.
Sert, kayalık zeminlerdeki yapılar ise depreme karşı çok daha dirençlidir. Yumuşak, dolgu ya da homojen olmayan zeminlerde dayanıklılık, uygun temel ve inşaat şekli ile sağlanır. Binanın Temeli: Temel, binanın üzerinde yükseldiği yapı elemanıdır ve bina üzerindeki yüklerin zemine aktarılmasını sağlar.
Bursanın ve İlçelerinin En Sağlam Zemini Hangi Semtler? Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
Zeytinbağı-Mudanya fayı / Mudanya, Tirilye ve civarını etkiliyor. Çalı fayı / İhsaniye, Beşevler, Ataevler, Üçevler, Demirci ve civarını etkiliyor. Uluabat fayı / Uluabat gölü ve çevresini etkiliyor. Orhaneli fayı / Orhaneli ilçesi ve dağ ilçelerinin bir kısmını etkiliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Kayalar üzerine kurulan şehrin bazı merkezleri ise bu kıyametten küçük sıyrıklarla çıkmıştı. Zemini sağlam olan Bursa'nın Hisar, Muradiye, Dobruca ve Nilüfer Üçevler bölgeleri, zeminin kayalık olması nedeniyle bu depremden zarar görmemiş ve deprem uzmanları tarafından da en güvenli bölgeler olarak nitelendirildi.
AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa birinci derece riskli bölge içerisinde yer alıyor. Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
Bursa, birinci derece deprem kuşağında bir kenttir.
BURSA: Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
Jeoloji Mühendisi Tolga Pekel, Nilüfer'in zemin yapısının 280 milyon yıl öncesine kadar uzandığını ve genel olarak yaşlı alüvyon ve neojen nitelikte olduğunu söyledi. İhsaniye, Karaman ve Esentepe bölgesinin de alüvyon ve neojen yapıda zemine sahip olup, sağlamlık açısından orta değer taşıdığını ifade etti.
Çünkü kayalık zemine yapılacak az katlı binalar depremi daha şiddetli hissedecektir. Kayalık zemin olması şartıyla, yüksek bina projelendirile bilir, bunda bir sakınca yoktur.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Bursa'da 1983 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Bursa Fay Hattı Ne Zaman Kırıldı? Uludağ Fay Hattı'nın en son 1739 yılında kırıldığı tahmin edilmektedir.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
AFAD'ın Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'na göre Bursa birinci derece riskli bölge içerisinde yer alıyor. Haritaya göre; Bursa'da, Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgeler birinci derece deprem riski taşıyor.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
Son dakika: Marmara Denizi'nde deprem! Birçok ilde hissedildi... Kandilli Rasathanesi'nden alınan ilk bilgiye göre, Marmara Denizi'nde saat 07.20'de merkez üssü Bursa Bayramdere açıkları olan 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD ise depremin büyüklüğünü 3.9 olarak açıkladı.
Orhangazi ile ilgili birçok konu hakkında derin araştırmalar yapan ve çıkardığı "Orhangazi'nin dünü bugünü ve yarını" adlı kitabında deprem konusuna da değinen Bozkurt, "Havza yerleşimleri arasında Orhangazi ilçesi görece daha sağlam zemindedir. Gemlik ve İznik'in ova yerleşimlerine göre daha avantajlıdır.
Bursa Fayı
Çekirge Burnu (Bursa) ile İnegöl Havzası arasında yaklaşık 40 kilometre boyunca uzanıyor. Uludağ ile Bursa Ovasını sınırlayan fay kavisli bir şekilde Uludağ'ın kuzey kenarını kontrol ediyor. Bursa fayının düşük açılı, kuzeye eğimli, normal bir fay olduğu belirtiliyor.
Bursa'da, Nilüfer'in de aralarında bulunduğu 7 ilçeden geçtiği varsayılan fay hattının Nilüfer'deki kolu, Nilüfer Belediyesi ve Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle yapılan çalışmalar sonunda bulundu.
Görükle: Bursa'nın öğrenci nüfusunun yoğun olduğu semtlerinden Görükle, genellikle sağlam zemin yapısıyla bilinir.
Site güvenliği ile ilgili üst düzey özelliklerinin yanı sıra, 10 şiddetinde depreme dayanıklı olarak tasarlanan Korupark, güvenlik konusunda da tam not alan bir proje.
Bursa Gemlik'te saat 15.14'te meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul ve çevre illerden de hissedilerek kısa süreli panik nedeni oldu. Depremle ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, sarsıntının "öncü" deprem sayılamayacağını, "Olağan bir gerginlik boşalması" özelliği taşıdığını açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri