Süresi içinde satış istenmesine rağmen avanslar süresinde yatırılmazsa süresinde satış istenmemiş sayılır ve haciz düşer. Bir malın satılması kanuni müddeti içinde istenmez veya gerekli avans on beş gün içinde depo edilmezse veya talep geri alınıp da kanuni müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.
Satış avansları tüm icra dairelerince yeknesaklaştıran bu değişikliğe EK olarak Geçici 18.Maddesi ile de yürürlüğe girdiği tarihten (08.03.2022) itibaren bir yıl içerisinde(08.03.2023 tarihine kadar) peşin satış avanslarının tamamlanmadığı takdirde, satış talebinin vaki olmamış sayılacağı kararlaştırılmıştır.
İİK'nun 59. maddesi "bir talepte bulunan taraf bununla ilgili masrafları peşin olarak verir" İİK'nun 110. maddesi "bir malın satılması kanuni müddet içinde istenmez veya takip geri alınıp da bu müddet içinde yenilenmezse o mal üzerindeki haciz kalkar.
Satış avansının hangi miktarlarda dosyaya depo edilmesi gerektiği ile ilgili olarak İİK 106/7 maddesi düzenlenmiştir ve önceki uygulamalardaki dosyaya yatırılan ve satış işlemlerini gerçekleştirebilmekten uzak miktarların satış avansı olarak kabul edilmesinin önüne geçilmiştir.
İİK.'nun 106. maddesinde sürenin duracağı durumlar tahdidi olarak sayılmıştır. Sürenin durması durumunda, satış talebinin reddi ya da ihalenin alıcı çıkmaması nedeniyle düşmesi ya da feshedilmesi halinde düşme veya fesih kararının kesinleştiği tarihten sonra kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam eder.
İlgili 15 soru bulundu
KANUNU'NUN 129/SON MADDESINE GÖRE IKINCI ARTIRMADA ALICI ÇIKMAZSA SATIŞ TALEBI DÜŞER. SATIŞ TALEBININ DÜŞMESINDEN ITIBAREN HACIZ TARIHINDEN SATIŞ ISTEME TARIHINE KADAR GEÇEN SÜREYE ILAVETEN IKI YILIN DOLMASI IÇIN GEREKLI SÜRE TAMAMLANINCAYA KADAR SATIŞ TALEP EDILIRSE HACIZ GEÇERLILIĞINI KORUR.
yıllık süre içerisinde İİK ın 59. maddesine uygun olarak satış talep edilerek avansı yatırılmış olmakla, bir daha satış istemesine gerek kalmaksızın, haczi ve satışının ayakta olduğunun kabulü gerekir.
İcra ve İflas Kanunu'nun 106 ve 110'ncu maddelerine göre taşınmazın haczini izleyen iki yıl içinde satışının istenmesi ve aynı yasanın 59'ncu maddesi uyarınca gerekli masrafın avans olarak yatırılması gerekir; aksi takdirde haciz düşer.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Yakalama işlemi satış isteme süresini kesmeyeceğinden, İİK'nun 106 ve 110 maddeleri uyarınca haczin düşmemesi için alacaklının yasal sürede satış talep etmesi ve satış avansını yatırması zorunludur.
Hacizli taşınır malın satışında İcra İflas Kanunun 123 vd maddeleri gündeme gelir. Hacizli bir taşınmaz malın satışı hacizden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmelidir. 1 yıl içinde üzerinde haciz bulunan taşınmazın satışı talep edilmez ise haciz düşer.
(1) Hükmün kesinleşmesinden sonra mahkeme kendiliğinden, yatırılan avansın kullanılmayan kısmının iadesine karar verir. Bu kararın tebliğ gideri iade edilecek avanstan karşılanır.
Hacizli taşınır malın satışında İcra İflas Kanunun 106 vd maddeleri gündeme gelir. Öncelikle belirtmek gerekir ki hacizli taşınır malın satışı hacizden itibaren 6 ay içerisinde istenebilir. 6 aylık süre içerisinde taşınır malın satışı istenmez ise haciz düşer.
Alıntı Yap Satış talebini 1 defa geri alma hakkını kullanıp tekrar satış talep ettikten sonra 2. kez satış talebi geri alınmakla artık alacaklının o mala yönelik yeni bir satış talep hakkı kalmadığından satış talebinin geri alınması ile birlikte alacaklı tarafından haciz de hükümsüz hale getirilmektedir.
Söz konusu durum İcra ve İflas Kanunu madde 106 da düzenlenmiştir. Buna göre ' Alacaklı, haczolunan mal taşınır ise hacizden itibaren altı ay içerisinde istemelidir. ' Eğer bu süreler içerisinde satış istenmez ise veya giderler 15 gün içerisinde icra dairesine yatırılmaz ise, mal üzerindeki haciz kalkar.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Haczi kaldırmak için öncelikle borçlu tarafın borçlarını ödemesi gerekmektedir. Borçlar tamamen ödendiğinde, herhangi bir alacak veya borç kalmadığından emin olunmalıdır. Ardından, haciz kaldırma talebinde bulunulmalıdır. Bu süreç genellikle icra dairesine bir dilekçe verilerek başlatılır.
Burada ilk olarak belirtmek gerekir ki; icra takibi, 10 yılda düşer. Söz konusu bu hal icra takibi davasının zaman aşımına uğraması olarak nitelendirilir. 6098 sayılı Borçlar Kanunu çerçevesinde her alacak kanunda aksi bir hükme yer verilmediği sürece 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Bu ödemeler maaş ve ücret kapsamında sayılmadıkları için tamamı haczedilebilir.
Öte yandan, İİK'nun 59. maddesi uyarınca da; bir işlemin yapılmasını isteyen alacaklı o işlemin yapılması için gerekli masrafı avans olarak peşin yatırmalıdır. Az da olsa satış avansının yatırılmış olması halinde, usule uygun satış talebi yapılmış sayılır.
İcra ve İflas Kanununda haczin yenilenmesi diye bir müessese mevcut olmayıp, aynı takip dosyasından olsa da konulan her haciz yeni bir hacizdir. Buna göre aynı taşınmaz üzerine birden fazla haciz konulmasını engelleyen bir yasa hükmü de yoktur.
Bunun dışında borçlunun konutlarına alacaklı haciz işlemini yaptırdıktan sonra 6 ay içerisinde borçlunun konutunu satmazsa, 6 ay içerisinde borçlunun konutundaki haciz işlemi otomatik olarak kendiliğinden kalkar.
Taşınırlarda 6 ay, taşınmazların haciz tarihinden itibaren 1 yıl içinde satış talebinde bulunmadığı takdirde haciz düşmekte olup; alacaklı tarafça son bir yıl içerisinde satışa dair herhangi bir talepte bulunulmadığından haczin düşeceği açıktır.
İcra müdürü, kıymet takdirinin yapılmadığı gerekçesiyle veya diğer sebeplerle satış talebini reddedemez. Hatta icra müdürünün “satış talebinden nihayet” belli süre içinde satışı yapmak zorunluluğu vardır (İİK m.112, m. 123).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri