Allah sizi (Âdem'den, Âdem'i de) bir topraktan, sonra bir nutfeden yarattı. Sonra sizi çiftler kıldı. O'nun izni ve ilmi olmaksızın hiç bir dişi gebe kalamaz ve doğuramaz. Kendisine ömür verilenin ömrünün uzatılması, ömründen eksiltilmesi muhakkak bir kitabda (
Ecel birdir, değişmez. Yüce Allah Kur'ân-ı Kerîm'de “Şayet Allah zulümleri yüzünden hemen ceza verecek olsaydı yeryüzünde tek bir canlı bırakmazdı; fakat Allah onun cezasını ecellerine kadar tehir eder. Ecelleri geldiği zaman ise onu ne bir an geri bırakır ne de öne alabilirler” (Nahl Sûresi, 16:61.) buyurur.
İnsanın ömrünün uzamasına sebep olur mu? İlaç almak, âyet-i kerime ve dua okumak, üflemek ve yanında taşımak, insanın ömrünü uzatmaz, ölüme mani olmaz.
Hoca Ahmet Yesevi Derneği - "İyilik yapmak, yetimlere ve miskinlere yardım etmek ömrü uzatır, pis işler ise ömrün bereketini azaltır." | Cübbeli Ahmet Hocaefendi | Facebook.
İlgili 24 soru bulundu
Buna göre ecel, hayat süresi ve ölüm için takdir edilen zamanı ifade ettiğinden kaderle ilgili bir konudur. Bu sebeple canlıların her birinin yaşayacağı ecel tek olup kesinlikle değişmez. Hiçbir canlı kendisi için takdir edilen zamandan önce hayat bulamayacağı gibi hakkında takdir edilen ölüm vakti gelmeden de ölmez.
İngiltere'de 10 yıl boyunca 1 milyon kadın üzerinde yapılan bir araştırma, genel kanının aksine mutsuzluk ve stresin ölüm riskini artırmadığını ortaya koydu.
Şunu belirtelim ki, Allah'ın ilminde yer alan ecel değişmez. Buna “ecel-i müsemma” denilir. Fakat Levh-i Mahfuzda veya melekler tarafından yazılı olan ecelin –belli şartlara dahilinde- değişmesi mümkündür. Buna “Ecel-i kaza” denir.
Zira Peygamberimiz (sav) suyun ateşi söndürdüğü gibi, sadakanın da hataları söndürdüğü, ortadan kaldırdığını bildirmektedir. Yine hadis-i şeriflerde peygamberimiz “Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır” (Heysemî, Mecmaü'z-Zevâid,3/63) olarak ifade etmektedir Allah rızası için infakın faziletini.
Pittsburg Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yapılan araştırmalar da düzenli olarak ibadethanelere giden, düzenli dua ve ibadet edenlerde ömrün 2-3 yıl uzadığını gösterdi. Yapılan araştırmalar ayrıca dua edilen kişi eğer bir başkasının kendisi için dua ettiğini bilirse tedavisi hızlanıyor ve daha çabuk iyileşiyor.
İslam inancına göre Allah, her varlık için bir yaşama süresi belirlemiştir. Buna ömür denir. Ömrünü tamamlayan her varlığın yaşamı sona erer. İşte ömrün bittiği, hayatın sona erdiği zamana ecel denir.
Duygular insanları fiziksel yönden de etkileyerek yaşam süresi üzerinde önemli bir rol oynuyor. Duke Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Beverly Brummett'in yaptığı geniş çaplı bir araştırmanın sonuçlarına göre, neşeli bir yaşam süren kalp hastalarının yaşam süresi asık suratlı olanlara oranla daha uzun.
En yaygın olarak ölüm korkusuna yol açan nedenler şunlardır: Kişinin tamamen bedeninin yok olacağını sürekli olarak düşünerek korku duyması. Öldükten sonra cezalandırılmaktan korkması. Kişi öldükten sonra kendisinin cezalandırılacağını düşündüğü için ciddi bir ölüm korkusu yaşayabilir.
Kişilerin kendi ölümlerine fazla odaklanması ve bununla ilgili korku, stres içerisinde olması durumuna tanatofobi denmektedir. Ölümle bağlantılı olarak “kaç ya da savaş” içgüdüsü fazlaca hakimdir. Bundan kaynaklı olarak anksiyete ve panik atak durumları gözlenebilmektedir.
Allah'ın takdir ettiği, ecelin değişmesi söz konusu değildir.
Buna göre sorunuzun cevabı şusur: Evet, deprem ve benzeri felâketlerde bir anda ölenlerin ecelleri aynı anda gelmiştir.
5- Ölümün Allah'ın takdirinde olması, Allah'ın ilminde ve iradesinde meydana gelmesi demektir. Ölüm, Allah'ın ilminde ve iradesinde olduğuna göre, Allah'ın kulunun ameline, salahatine ve yaşayışına göre ecelini geri bırakması kaderle çelişmez. Bilâkis, kader Allah'ın, hükmünü dilediği gibi icra etmesine imkân verir.
Hayati Belirtilerde Değişiklik: Nabız yavaşlar ve bir süre sonra sanki yokmuş gibi kaybolur. Solunum değişiklikleri baş gösterir. Kalp atışları düzensizleşir ve tespit edilebilmesi zorlaşır. Kişinin tansiyonu devamlı olarak düşerken, böbrekler ise bir süre sonra çalışmayı tamamen bırakır.
Ölümü yaklaşan bir bireyin elleri, kolları, ayak ve bacakları soğumaya başlar. Deri rengi değişir, siyahlaşma, koyulaşma ya da gri yada soluk bir renge dönüşür. Nabız, düzensiz, hızlı ve zayıftır. Kan basıncı düşer ve periferik dolaşım bozulur.
En çok görülen semptomlar göğüste başlayan acı, vücutta sıkışmalar ve başkı olarak sıralanabilir. Bunlar kalp kasının oksijensizlikten kasılmasının etkileridir. İnsanlar çoğu zaman kalp krizi geçirdiklerinin farkına bile varamayabiliyor.
''AZ YA DA UZUN UYUMAK ÖMRÜ KISALTIYOR''
Arslan, İsviçreli bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda az ya da çok uyumanın insan ömrünü kısalttığını tespit ettiklerini bildirdi.
Düzenli uyku ve dinlenme, odaklanmayı ve öğrenmeyi kolaylaştırır. Yeteri kadar uyuyan insanlar her zaman daha zindedir ve performansları da daha yüksektir. Ayrıca uykunun kalp ve sindirim sistemi sağlığını koruduğunu, ömrü uzattığını ortaya koyan pek çok araştırma vardır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Parvana Seyidova, kadınların daha uzun ve sağlıklı yaşaması ve daima genç kalmaları için önemli önerilerde bulundu ve mutlu bir evliliğin ölüm riskini yüzde 27 oranında azalttığını söyledi.
Her milletin belli bir eceli vardır. Onların eceli geldi mi, ne bir an geri kalabilirler, ne de öne geçebilirler. Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri gelince ne bir an geri kalırlar ne de bir an ileri gidebilirler.
kaza” ve “ecel-i müsemmâ” olmak üzere iki ecelinin olduğunu kabul etmişler. Ecel-i müsemma; herhangi bir dış müdahele olmadan kişinin normal bir ölümle ölmesi anlamına gelen ecel; ecel-i kaza ise, hârici kaza, hastalık vb. bir sebep sonucu kişinin ölümüyle sonuçlanan ecel anlamına geldiğini ifade etmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri