Sütümüze yoğurt mayasını koyup iyice çırparak karıştıralım. Ardından dikkatlice kaymağı mayaladığımız süte koyup, mayaladığımız kabın üzerine kapak yerine bir süzek kapatıp, üstünü havlu yada sofra bezi ile örtüp 4-5 saat mayalanmaya bırakalım.
Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir. Kısacası sütü yoğurt için kaynatmalı ve biraz beklettikten sonra; sütünüz ılıkken mayayı eklemelisiniz.
🚘. PÜF NOKTA GELİYOR. ‼️🎁 Bu işlemlerin sonunda ocağı en yüksek seviyeye getirip, sütümüzü kabarmasına izin vericek şekilde kaynatarak, iyice köpükler yükseldiğinde taşırmadan(Dikkat) ocağı en kısığa alıp- 2-3 dakika kadar hiç karıştırmadan bekletiyoruz. Üst tabakada güzel bir kaymak oluşuyor, ve ocağı kapatıyoruz.
Yoğurdun kıvamının tutması için tam yağlı süt kullanın. Sütün iyi kaynaması yoğurt yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.
İlgili 27 soru bulundu
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Mide ve sindirim sistemini düzenleyici bir gıda olan süt kaymağı, bal ile karıştırılıp tüketildiğinde gıdaların hazmedilmesine katkı sağlamaktadır. Vücuda zararlı bakteriler ile savaşan kaymak, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Kaymak ürünleri, güçlü bir balgam söktürücüdür.
İkinci sefer sütün kaymağı kabarınca, kaymağın ortasından delik şeklinde kaymağı açarak 10 dk kadar kısık ateşte sütü kaynatmaya devam edip sonra kapatıyoruz. Böyle yapılırsa yoğurdumuzda kaymak tabakası daha fazla olup ve kalınlaşacaktır.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür. Her ne kadar geride az bir miktar bakteri kalsa bile, istenilen fermantasyon gerçekleşmez ve yoğurt jelimsi bir yapıya döner. Yani diğer bir ifade ile süner.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yanık kokan sütten yoğurt olur mu? Dibi yanık yoğurt da denilir. İnek ve keçi sütünden yapılabileceği gibi daha çok koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibi tutturulur ve bu şekilde yanık kokusunu alan süt toprak kaplarda mayalandırılır.
Kıvamlı bir yoğurt elde etmenin bir diğer yolu da mayaladıktan sonra yoğurdun üstünü açmaktır. Yoğurtta kaymak tercih ediyorsanız mayalama sırasında kaymağı dağıtmamalısınız.
Nohuttan Yoğurt Mayası Yapımı
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Kaymaklar çözüldükten sonra tencerede ısıtıp parmak yakmayacak ısıda ısıtıyoruz. Yeterli miktara gelince kaymaklarımızı bir iki yoğurt karıştırarak yoğurt mayalar gibi mayalıyoruz. Ben akşamdan mayalayıp sabah buzdolabına koyuyorum. Dolapta bir gün bekledikten sonra çıkarıp mikserle karıştırıyoruz.
Normalde süt tamamen kaymak tutana kadar suyu kaynatmalısınız. (ve normalde süt sürekli demlenip terletilerek kaymak oluşması beklenir. 15 belki 20 saat. dediğim gibi çok zaman isteyen bir süreç. 10-12 saatin sonunda büyük ölçüde bir kaymak tabakası elde edersiniz.
Ayrıca yağ kürecikleri bir araya gelip üst yüzeyde toplanmaz. Bu yüzden hazır alınan sütlerde kaymak oluşmaz. Homojenize yoğurtlar ise homojenizasyon işleminden geçen sütlerden yapılmaktadır. Kaymaksız yoğurt olarak da adlandırılır.
Kaymak süt yağından elde edilen bir kremadır. Süt yağı da kalorisi yüksek olan bir besin olduğu için kaymak tüketimine dikkat etmeniz önerilir. Gün içinde 1 tatlı kaşığı kadar kaymak tüketmek herhangi bir zarar vermez fakat bu ölçüyü tatlı ya da baklavalarda kaçırırsanız; sağlığınız için tehlikeli olur.
Sütaş Kaymak raf ömrü buzdolabında muhafaza edilmesi durumunda 21 gündür.
Kaymak, yoğurt gibi pek çok bakteri ile savaşır. Bal ile birlikte tüketildiği zaman pek çok hastalığa karşı koruyucu özelliği vardır. Cildin nemlenmesini ve parlamasını sağlarken gözeneklerin açılmasını da sağlar.
Yoğurdu büyük kaşıklarla derin çukurlar açarak alırsanız geniş boşluklara hemen su dolacaktır. Ayrıca yoğurt alırken plastik veya metal kaşıklarla değil de tahta kaşıklarla almaya özen gösterirseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır. Ayrıca yoğurdu mayaladığınız kabı dolaba taşırken sallamamaya dikkat etmelisiniz.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Yoğurt mayası ne kadar konulmalı: Mayanın ölçüsüne gelince... Bir litre süte 1 yemek kaşığı maya önerilir genelde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri