Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Müdürler Encümeninin intihabı ve Bakanın tasvibi üzerine müşterek karar ve Cumhurbaşkanının tasdikiyle tayin olunur. Kaymakamlığa sadece mülki idare amirliği hizmetleri sınıfından olanlar vekalet edebilir.
Kaymakamlar doğrudan valiler aracılığı ile atanan kişilerdir. 5442 sayılı il idaresi kanunu ile kaymakamların tüm görevleri belirlenir. Her kaymakamın görevi ise, aynıdır. Kaymakamlar yapılan kaymakamlık sınavının sonucuna göre atanırlar. Kaymakam olmak için gerekli olan bazı şartlar bulunur.
5 inci sınıf ilçe hizmetini tamamlayan kaymakamlar kıdem tablosundaki sıraya göre 6 ncı sınıf ilçelere atanırlar. Kaymakamların 6 ncı sınıf ilçe hizmeti 2 yıldır.
35 yaş üst sınırı olan kaymakamlık genç yaşlarda alınabilen bir unvandır. Bu duruma bir örnek olarak ülkemizdeki en genç kaymakam 2023 itibarı ile Çorum'un Boğazkale ilçesinde görev yapmaktadır. Türkiye'nin en genç kaymakamı olduğu belirlenen kişi 28 yaşındadır ve şu an etkin olarak görevini sürdürmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Kaymakam maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 18 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Kaymakam maaşları 51030 TL'dir. En düşük Kaymakam maaşı 40820 TL iken, en yüksek Kaymakam maaşı 102830 TL'dir.
Sınavda yaş şartı var mı? Sınava girebilmek için sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olma şartı vardır. 2022 yılında yapılması planlanan sınava 01.01.1987 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar başvurabilecektir.
9 Kasım 2019 Kaymakamlık Sınavı taban puanı 76,25. 1 Eylül 2018 Kaymakamlık Sınavı Taban puanı 70 ( Sınav Birincisi Tavan Neti.: 87.5, Sınavı Soru Sayısı: 100,)
MADDE 7 – (1) Adaylar, yıllık izin hakları saklı kalmak üzere aşağıdaki sıralama ve sürelere uygun olarak, yurtdışı stajı asgari 12 ay olmak üzere kaymakam adaylığı stajlarına tabi tutulurlar.
Kaymakam olmak için İktisadi ve İdari Bilimlerin Fakültesinin bölümlerini ya da Hukuk bölümünü tamamlamış olmak gerekir. Bölümlerin 4 yıllık olması da sınav başvuru şartları arasındadır. Bu bölümlerden mezun olan kişiler Kaymakamlık sınavına başvuruda bulunarak şanslarını deneyebilir.
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey.
Kaymakamların Özlük hakları son 5 yılda oldukça iyileştirilmiştir. Mesleklerinde kendilerini yetiştirdikleri takdirde İçişleri Bakanlığı bünyesinde üst kademe yöneticiliklere, valiliğe terfi edebilecekleri gibi diğer kamu kurum ve kuruluşlarında genel müdürlük, müsteşarlık gibi üst kademe görevlere de atanabilirler.
Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
Madde 29 – Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Müdürler Encümeninin intihabı ve Bakanın tasvibi üzerine müşterek karar ve Cumhurbaşkanının tasdikıyla tayin olunur.
İktisat'da yatay kuvvetler ayrılığı vardır. Kaymakam mulki açıdan en üst amir'dir.Savcı mulki irade'den bağımsızdır.İdari olarak başsavcıya bağlıdır. Eksikiğim varsa düzeltin.Sonuç olarak iki ayrı erk'in mensupları oldukları için birbirlerine üstünlükleri yoktur ! Kaymakam mülki amirdir ve bir ilçenin en üst memurudur.
Gerekli tecrübeyi kazanan kaymakam ya da diğer İçişleri Bakanlığı çalışanları, yine İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilir, Bakanlar Kurulu kararı ve cumhurbaşkanının onaylaması ile atama gerçekleşir.
Kurumlar arası sınavsız naklen atama yapılmamakta olup, halen kamu görevinde bulunanların da Bakanlıkça yapılan Kaymakam Adaylığı yazılı sınav ve mülakatını kazanmaları gerekmektedir.
Kaymakam adayları (stajyer) genel olarak göreve yeni başlayanların yarısı kadar maaş almaktadır. Bu da yaklaşık olarak 30.000 TL civarındadır. Göreve yeni başlayan kaymakamların maaşı belirlenirken görev yapılan yer, derece – kademe, medeni hal gibi faktörler dikkate alınmaktadır.
2022 Ocak ayı içerisinde 19.510 TL olan 1/4 Kaymakam maaşı Temmuz ayı içerisinde 27.643 TL'ye yükselmişti. İlave zam ile birlikte Kaymakam maaşına % 30 oranında zam yapılmış oldu. Bu doğrultuda yeni Kaymakam maaşı 35.935 TL olarak hesaplandı. CANLI ALTIN FİYATI BUGÜN: 11 Kasım 2023 Gram altın fiyatı ne kadar, kaç tl?
KAYMAKAMLIK 2023 SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK? kaymakamlık sınavı 2023 duyurudu yayınlandı. Duyuruda: "Kaymakamlık sınavımızı 3 Aralık 2023 tarihinde yapıyoruz ve 77 Kaymakam adayı alıyoruz.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, KPSS puanı olmaksızın Kaymakamlık sınavını kazandıkları takdirde Kaymakam mesleğini de icra edebilmektedir.
Resmi olarak Kaymakamlık sınavı resmi verileri bu şekildeyse de çeşitli kaynaklarda muhtemelen bilgi alma başvurusuna cevaben verilmiş olabileceği tahmin edilen 2018 ve 2019 verileri mevcuttur. Buna göre Kaymakamlık sınavına 2018 yılında 28.217 kişi, 2019 yılında19.318 kişi başvurmuştur.
2023 İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı (2023-Kaymakamlık), 3 Aralık 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular, 20-30 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
KAYMAKAMLIK SINAVINA KİMLER GİREBİLİR? Kaymakamlık Sınavına; Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar girebilmektedir.
KAYMAKAMLIK SINAVINA GİREBİLMEK KPSS ŞARTI ARANIYOR MU? Yönetmeliğe göre kaymakamlık sınavına girebilmek için KPSS şartı aranmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri